Lazy Cat Kitchen main logo

Chrupiące frytki z batatów z awokadowo-kolendrowym sosem

chrupiące frytki z batatów z awokadowo kolendrowym sosem z góry

Nie znam nikogo kto nie lubi batatów. Okay, znam jedną taką osobę ale jestem na 100% pewna że jej nienawiść do tego słodkiego warzywa jest po prostu uprzedzeniem gdyż w swojej niechęci nigdy go tak naprawdę nie spróbowała… Słodkie ziemniaki są tak pyszne, szczególnie zapiekane w przyprawach że większość ludzi nie potrafi się im oprzeć. Ja do nich zdecydowanie należę i bataty to moja miłość od pierwszego kęsa. Jeśli jesteś ich fanką/fanem to dzisiejszy przepis powinnien zagonić cię do kuchni. Dziś robimy pieczone, chrupiące frytki z batatów i prosty, oszukiwany majonez z awokado i kolendry. Miałam go nawet zamiar nazwać ‚awokajo’ ale dostało mi się od mojego personalnego eksperta od SEO więc pozostałam przy sosie awokadowo-kolendrowym…Próbowałam go przekonać, że jak na coś nie ma określenia to należy je wymyślić ale jak grochem o ścianę…

crispy-sweet-potato-fries-with-avocado-coriander-dip-ingredients

chrupiące frytki z batatów posypane skrobią kukurydzianą i przyprawami

chrupiące frytki z batatów przed pieczeniem

chrupiące frytki z batatów z awokadowo kolendrowym sosem z boku

chrupiące frytki z batatów z awokadowo kolendrowym sosem

Składniki

  • porcji: 2
  • 1 duży / około 500g batat
  • 1½ łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub innego oleju roślinnego (oliwa daje najmniej chrupkości)
  • ½ łyżeczki kuminu w proszku
  • ½-¾ łyżeczki ostrego chili w proszku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki cynamonu w proszku
  • około ½ łyżeczki miałkiej soli morskiej

SOS AWOKADOWO-KOLENDROWY

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • ¼ szklanki listków kolendry (łodyżki odłóż na bulion lub curry)
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • około ¼ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Obierz batata (chociaż nie musisz, jeśli nie obierasz to wydrąż wszelkie oczka) i przekrój na pół wzdłuż. Potnij go na szerokie na ½ cm słupki. Postaraj się by były takie same by upiekły się w tym samym czasie.
  2. Włóż słupki do miski z zimną wodą i potrzymaj je w wodzie przez chwilę – ten zabieg ma na celu pozbycie się nadwyżki skrobi co spowoduje, że frytki będą bardziej chrupiące.
  3. Pomieszaj skrobię kukurydzianą z przyprawami, ale nie dodawaj soli na tym etapie.
  4. Wyjmij słupki z wody i dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem.
  5. Włóż osuszone słupki do prostokątnego naczynia i polej olejem. Rozprowadź olej równomiernie po powierzchni ziemniaków.
  6. Nagrzej piekarnik do 225° C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  7. Przy pomocy małego sitka posyp słupki cieńką warstwą skrobi kukurydzianej i przypraw.
  8. Ułóż słupki na tacy do pieczenia w taki sposób by nie zachodziły na siebie bo inaczej frytki będą mokre. Im mniej frytek na tacy tym bardziej chrupiące wyjdą.
  9. Piecz przez około 30-35 minut. Po jakiś 20 minutach delikatnie przewróć je na drugą stronę. Mniejsze frytki upieką się szybciej więc wyłów je spośród większych jak tylko będą gotowe. Gotowe frytki posyp solą, dodanie soli do przypraw powoduje że frytki są mniej chrupkie.
  10. Włóż wszystkie składniki na sos do siekacza lub blendera i miksuj aż uzyskasz gęsty sos o konsystencji majonezu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę wody.
26 Sty
2016
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.
elegant sweets vegan

Dołącz do naszej listy mailingowej

by otrzymać e-booka ze
słodkimi przepisami

Wpisz swój adres e-mail by otrzymać naszego e-booka.

Spróbuj także

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 komentarzy