Lazy Cat Kitchen main logo

Domowe masło orzechowe

prażone orzechy laskowe

Kiedy odkryłam jak łatwo można zrobić masło orzechowe z praktycznie każdego rodzaju orzechów skakałam z radości (Duncan mówi, że powinnam sobie jakiegoś hobby poszukać). Skład większości ogólnie dostępnych maseł orzechowych zawiera tak długą listę składników, że odruchowo założyłam że zrobienie takiego masła jest  czasochłonne i wymaga poważnego sprzętu. Okazuje się, że nie. Jedyne co potrzeba to oczywiście orzechy, piekarnik (nie jest konieczny, ale prażenie wydobwa z orzechów lepszy smak) i robot kuchenny. Nie musi to być nawet bardzo zaawansowany robot kuchenny.

Podczas ubiegłych świąt wygrzebałam z szafki stary malakser mojej mamy, który pamiętam z dzieciństwa. Powiem szczerze, że nie oczekiwałam zbyt wiele bo ta maszyna jest prawie zabytkowa, ale byłam w błędzie. Malakser umiksował mi gładkie masło z migdałów w zaledwie kilka minut i nawet się nie zgrzał. Jeśli ten zabytek techniczny z lat 70-tych tak sobie poradził to twój też powinien. Spróbuj! Transformacja jest magiczna i oczywistością jest to, że masło domowej produkcji jest o wiele zdrowsze. Jeśli twój robot kuchenny nie zawiedzie, wypróbuj także przepis na domową Nutellę.

domowe masło orzechowe krok po kroku

Składniki

  • porcji: 250 ml
  • 2 szklanki dowolnych orzechów (laskowych, ziemnych, nerkowca, migdałów)
  • kilka szczypt soli (niekoniecznie)
  • syrop klonowy lub inny (niekoniecznie)

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180° C
  2. Rozłóż orzechy na blaszce do pieczenia i piecz przez około 6-10 minut. Co jakieś 3 minuty przemieszaj orzechy drewnianą łyżką.  Chodzi o to by orzechy nabrały złocistego a nie brązowego (bo to znaczy że się przypaliły) koloru.
  3. Większość orzechów można wyłuskać po prażeniu chociaż nie jest to zupełnie konieczne. By sciągnąć koszulkę z orzechów należy położyć wyprażone orzechy na czystej ściereczce i pocierać je miedzy dłońmi – to powinno obluzować większość koszulek. Migdały można sparzyć wrzątkiem i obrać jak woda trochę przestygnie (przed wsadzeniem do piekarnika). Ja osobiście zostawiam koszulki na migdałach bo maja dużo wartości odżywczych i wzbogacają smak masła.
  4. Prażone orzechy wystudzić, włożyć do robota kuchnnego/malaksera i miksować  aż orzechy wypuszczą swój naturany olej i nabiorą półpłynnej konsystencji. Nie zniechęcaj się jeśli wydaje ci się że to się nidgy nie stanie – to ile ten proces potrwa zależy od mocy twojego robota kuchennego. Mielone orzechy przechodzą przez różne stadia (jak na zdjęciu powyżej). Co jakiś czas zatrzymaj robota i zeskrob orzechy, które osiadły na ściankach. By zapobiec przegrzaniu maszyny dobrze jest też dać jej odpocząc na kilka minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj odrobinę zimnej wody aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Niektóre przepisy sugerują dodanie roztopionego oleju kokosowego by uzyskać bardzej kremową konsystencję, ale według mnie jest to zupełnie zbyteczne bo orzechy naturalnie zawierają w sobie sporo tłuszczu.
15 Lis
2014
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.
elegant sweets vegan

Dołącz do naszej listy mailingowej

by otrzymać e-booka ze słodkimi przepisami OR by otrzymać darmowego e-booka

Wpisz swój adres e-mail by otrzymać naszego e-booka.

Spróbuj także

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarzy

  • Rafał

    wt, 14 Czerwiec 2016, o 10:26 pm

    Ja się zastanawiam, czy po dodaniu zimnej wody orzechy nie będą bardziej podatne na pleśń. Pamiętam, że robiłem parę miesięcy temu z wodą i dosłownie po 2-3 dniach była już pleśń. Jak to jest?

    • śr, 15 Czerwiec 2016, o 11:58 am

      Cześć Rafał,

      Przyznam szczerze, że nie miałam takiego doświadczenia (trzymam je zawsze w lodówce) chociaż ostatnio nie musiałam dodawać wody gdyż orzechy były dość tłuste i masło wyszło super bez dodatków. Jeśli masz obawy to może na wszelki wypadek dodaj odrobinę oleju (jeśli ci faktycznie zbyt gęste wyjdzie) zamiast wody.

      Pozdrawiam,

      Ania

  • AsioLis

    śr, 4 Maj 2016, o 3:07 pm

    Fajny przepis! ide wyprobowac ! Natychmiast !:)

    • śr, 4 Maj 2016, o 5:18 pm

      Dzięki – mam nadzieję, że poszło gładko i się już zajadasz! 🙂