• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Aromatyczne pierogi z kapustą i lekkim sosem

10 lutego, 2015 autor Ania - 2

jesien, kapusta, kuchnia azjatycka, zimago to recipe

go to recipe

pierogi z kapustą sugestia podania

Smak jedzenia, podobnie jak konkretna piosenka, potrafi momentalnie zabrać cię do przeszłości. Lepienie pierogów przypomina mi o mojej babci, która była w mojej rodzinie niekwestionowaną królową pierogów. Jako dziecko, spędziłam wiele popołudni przy jej kuchennym stole, przyglądając się jak zagniata ciasto i klei perfekcyjne pierogi, wypełnione duża ilością pysznego farszu (uwielbiałam te letnie, z borówkami). Niestety, wtedy gotowanie wogóle mnie nie interesowało więc nie wypytałam się jej o wszystkie kulinarne sekrety, o które zapytać już nie mogę. Ciekawi mnie co powiedziałaby na mój dzisiejszy przepis – czy myślałaby, że to profanacja czy zasmakowałyby jej moje pierogi z kapustą zainspirowane kuchnią azjatycką…Tak czy inaczej, myślę, że gdyby zobaczyła stos ręcznie ulepionych pierogów byłaby dumna, że w jakiś tam sposób przejełam jej pasję do gotowania.

Sekretem dobrych pierogów jest cieńutkie ciasto. Ponieważ czerwona kapusta jest…no cóż…czerwona, nie martw się jeśli nadzienie będzie prześwitywać przez ugotowane pierogi – to znak, że ciasto jest takie jakie być powinno – cieńkie. Oczywiście, jak każde pierogi, te też można zjeść prosto z wody, ale polecam lekkie podsmażenie ich na patelni po ugotowaniu, bo są wtedy o niebo lepsze.

Uprzedzam, że nie da się zaprzestać na małej porcji, więc jeśli planujesz zrobić dodatkową partię „na zapas” to ją niezwłocznie ukryj. Po swoim długim niedzielnym biegu Duncan skonsumował 40 sztuk i rozglądał się po kuchni za kolejną porcją.

pierogi z kapustą farsz

pierogi z kapustą lepienie

pierogi z kapustą podsmażane

pierogi z kapustą środek

5.00 from 1 vote
Print
  • porcji: 4
  • czas przygotowania: 75 min
  • czas przygotowania: 45 min

Składniki

FARSZ

  • 450 g czerwonej kapusty, drobno posiekanej
  • 150 g kapusty kiszonej*
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 łyżeczki sosu Sriracha (lub chilli do smaku)
  • 2 kopiate łyżeczki świeżego imbiru, startego
  • 2 garście świeżej kolendry, drobno pokrojonej
  • 2 garście fistaszków, drobno posiekanych
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • mielony pieprz
  • 1 łyżeczka pasty miso** (niekoniecznie)

CIASTO

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki + 2-3 łyżek gorącej wody
  • 1 łyżeczka miałkiej soli morskiej
  • 1 łyżka oliwy

LEKKI SOS

  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • pokrojona dymka do przybrania

Przygotowanie

  1. (FARSZ) Podgrzej oliwę na patelni. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek i imbir i smaż przez kolejną minutę, ciągle mieszając. Wrzuć poszatkowaną czerwoną kapustę i kiszoną kapustę. Gdy czerwona kapusta jest podduszona, dodaj wszystkie przyprawy, kolendrę i posiekane fistaszki. Dostosuj sól i chilli/Sriracha do smaku. Duś jeszcze chwilę aż wszystkie smaki się ładnie połączą. Ja zwykle przygotowuje farsz dzień wcześniej i wkładam do lodówki na noc bo na drugi dzień smakuje lepiej.
  2. (CIASTO) W dużej misce, pomieszaj mąkę z solą. Dodaj 1/2 szklanki gorącej wody i łyżkę oliwy. Całość wymieszaj drewnianą łyżką a potem zacznij wyrabiać rękami. Ciasto będzie potrzebować trochę więcej gorącej wody – bardzo ważne jest by dodawać ją stopniowo, łyżka po łyżce. Ja dodaje 2-3 łyżki gorącej wody by osiągnąć ciasto o właściwej konsystencji. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut aż stanie się jednolite. Odłóż je na 30 minut, przykryte bawełnianą ścierką lub nakłutą (by mogło oddychać) folią samoprzylepną żeby nie wyschło.
  3. Po 30 minutach, rozwałkuj je do grubości ok 1-2mm na lekko posypanym mąką blacie. Im cieńsze ciasto, tym lepsze pierogi. Za pomocą odwróconej szklanki wytnij w nim krążki. Połóż każdy krążek na dłoni i umieść kopiatą łyżeczkę farszu pośrodku. Złóż krążek na pół i palcami sklej jego brzegi. Układaj ulepione pierogi na posypanej mąką powierzchni, przykryj ścierką by nie wyschły.
  4. Zagotuj duży garnek wody, wrzuć 10 pierogów. Od momentu kiedy woda ponownie się zagotuje, gotuj je przez 3-4 minut (w zależności od grubości ciasta). Wyłów je i połóż na talerzu. Powtórz aż ugotujesz wszystkie pierogi.
  5. Podgrzej odrobinę oliwy na patelni. Ułóż pierogi na rozgrzanej oliwie. Smaż aż zarumienią się z jednej strony, po czym przewróć je na „drugi bok”.
  6. Połącz wszystkie składniki na sos w miseczce, dopraw do smaku.

Uwagi

*Jeśli nie masz pod ręką kapusty kiszonej, możesz dodać więcej czerwonej kapusty i doprawić octem winnym/limonką by nadzienie miało kwaskowaty smak. Kwaszenie kapusty jest bardzo proste – wkrótce pokażę ci jak łatwo to zrobić w domu.
** Użyłam Barely Miso firmy Clearspring

UDOSTĘPNIJ
Wcześniejszy przepis:
Wegańskie burgery z chrupiącymi frytkami
Późniejszy przepis:
Wegańskie trufle czekoladowe w dwóch wcieleniach
wegańskie trufle na walentynki
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

ruskie dumplings serving suggestion

Wegańskie ruskie pierogi

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

wegańskie pad thai

Wegańskie pad thai

chrupiące naleśniki wietnamskie lunch

Chrupiące naleśniki wietnamskie

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Agata mówi

    13 maja, 2018 o 11:10 am

    Mój narzeczony wczoraj je przygotował. Przepyszne! Zarówno w wersji smażonej, jak i gotowanej 🙂
    Zrobił ciasto z mąki orkiszowej, więc gdyby ktoś się nad nią zastanawiał to ciasto wychodzi bez zarzutów 🙂
    Sos mi szczerze mówiąc nie podszedł, zupełnie nie moje smaki, ale pomysł na farsz – bomba 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      13 maja, 2018 o 7:57 pm

      Dzięki, bardzo mi miło! Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

Hope you guys are in the mood for #cookies as that Hope you guys are in the mood for #cookies as that's the latest recipe up on the blog, for these crispy, chewy #vegan #oatcookies which I jazzed up with chocolate chunks but you can skip them and use raisins, cranberries or other mixings...#glutenfree #refinedsugarfree if you like and easy to make...recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyveganrecipe #vegancookie #vegancookierecipe #vegancookies #chocolatechipcookies #weekendbaking #weekendtreat #vegantreats #whatfatveganseat #vegandesserts #chocoholics #easyveganrecipes #oilfree #veganfoodlover #veganrecipeshare #veganrecipes #veganrecipe
Not sure about you but I have a hankering for nood Not sure about you but I have a hankering for noodles and not much time on my hands this week so these simple #satay #noodles have been a real life saver! Easy and quick to make, can be made both #oilfree and #glutenfree too! Enjoy 🤗😘Recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easymeals #veganmeals #vegannoodles #glutenfreevegan #sataysauce #peanutbutterlover #easyveganmeals #easydinner #easycooking #easyrecipe #easyfood #easyvegan #meatless #vegancomfortfood #veganbowl #eatwellbewell #eatplants #eattherainbow #veganlunch
What if I told you that there is only 6 pantry sta What if I told you that there is only 6 pantry staple ingredients that stand between you and a tray of fudgy on the inside and crispy on the outside #veganbrownies ? They are unapologetically indulgent but weekend plays by different rules so, hurry, get your oven on!recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe...#vegandesserts #egglessbaking #veganbaking #aquafaba #vegandessert #veganbrownie #veganfoodporn #vegantreat #vegantreats #veganrecipeshare #veganfoodblogger #vegan #veganuk #easyveganrecipes #weekendbaking #vegantreat #vegantreats #veganrecipes #noeggs #veganrecipes
What's cooking this weekend, guys? I feel like a s What's cooking this weekend, guys? I feel like a some #vegancomfortfood as this week has been a bit hectic and I just realized I have the sauce for this #veganmoussaka already in my freezer 💡so it's a no brainer. It's delicious, indulgent yet #healthier than its traditional equivalent and it reminds me of how we moved to Greece on a bit of a whim in pre-pandemic times🤷‍♀️🤪recipe link in my bio 👈 if you fancy or Google 'vegan moussaka lazy cat kitchen'#veganchef #vegancooking #eatvegan #crueltyfreefood #plantbasedrecipes #plantbasedprotein #veganrecipe #veganfoodblog #greekfood #dairyfreerecipes #meatlessmeals #healthierchoices #healthyvegan #vegandinner #weekendcooking #weekendtreat #veganaf #instavegan
On the blog, perfect #midweekdinner of roasted lee On the blog, perfect #midweekdinner of roasted leek and cauliflower #veganpasta that emerged from sad leftovers as I was too lazy to go food shopping 🙋‍♀️ Easy to make, full of flavour, creamy and really satisfying 😋#recipe link in my bio or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com and click on the latest post!#glutenfreevegan #easypasta #midweekmeals #cauliflowerrecipes #leek #easyveganrecipe #plantbased #plantbasedcooking #vegancooking #pastarecipe #pastalover #carblover #healthierchoices #dairyfreerecipes #dairyfreefood #veganrecipe #veganrecipeshare
Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't your thing and you are after something quick and easy, these fluffy 1-bowl #veganpancakes might be just the ticket! They can be made #glutenfree too and best consumed to the tune of Jack Johnson's #bananapancakes song 🥞😋#recipe link in my bio 👈 or Google 'fluffy vegan banana pancakes lazy cat kitchen' 🐈#pancakeday #pantrystaples #easyveganfood #easyveganrecipes #egglesspancakes #dairyfreerecipes #whatveganseat #whatfatveganseat #shrovetuesday #plantbasednutrition #plantbasedfood #veganfood #veganfoodshare #veganfortheanimals #fluffypancakes #onebowl #glutenfreevegan
Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and # Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and #crepes. This #veganpancake filled with ginger cream and roasted rhubarb is easy to make and utterly delicious 🤤👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen buckwheat crepes'#veganpancakes #vegancrepes #vegancrepe #pancakeday #pancake #glutenfreevegan #vegantreats #easyveganrecipes #veganfoodblogger #veganfoodlover #veganfood #plantbased
While UK is going to gorge itself silly on pancake While UK is going to gorge itself silly on pancakes this coming Tuesday, most of the Northern European countries will pig out on marzipan filled cream buns, how is that fair??? I got a serious bout of bun envy and baked us a truckload of #vegansemla (that's what the Swedes call them). Who is with me? Pancakes are so last year...😜#recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe 🤓#whatfatveganseat #shrovetuesday #pancakeday #easyveganrecipes #vegandesserts #vegandessert #plantbased #vegantreats #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #veganfoodshare #veganfood
If baking isn't your cup of tea, how about rolling If baking isn't your cup of tea, how about rolling some obscenely indulgent #amaretto #vegantruffles for your loved one 💕? It's a very old recipe but still a favourite of ours and while beetroot powder looks stunning, easier to get cocoa powder or chopped up almonds will work just as well!#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen valentines amaretto truffles'#veganvalentines #veganvalentine #vegandesserts #vegandessert #whatveganseat #glutenfreevegan #plantbased #vegantreats #chocolatetruffles #easyveganfood #recipedeveloper #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes