Przy okazji przepisu na humus z burakiem wspominałam już chyba, że jako dziecko nie znosiłam buraków. To prawda, ale nawet wtedy barszcz był dla mnie wyjątkiem. Uwielbiałam go, szczególnie świąteczną wersję, tą z uszkami wypełnionymi nadzieniem z suszonych grzybów. Jako dzieci, mój brat i ja tak najadaliśmy się barszczem z uszkami podczas Wigilii, że nie mieliśmy miejsca na nic innego, no oprócz słodyczy, oczywiście. Mama była uszczęśliwiona, że wraz z barszczem przyjeliśmy tyle witamin i innych wartości odżywczych, że nawet nie naciskała za bardzo. Chyba nie domyślała się, że to było działanie taktyczne z naszej strony, gdyż następne tradycyjne potrawy (jak np. groch z kapustą, zupa rybna z migdałami), które wjeżdżały na wigilijny stół po prostu nie należały do naszych ulubionych.
Poniższy przepis wymaga trochę przygotowania ale warto dla intensywnego smaku. Przed przygotowaniem barszczu, warto przygotować domowy bulion warzywny oraz wywar z suszonych grzybów. Wywar grzybowy pogłębia smak zupy, wzbogacając ją o piękny leśny aromat, który świetnie komponuje się ze słodkim burakiem.
To jest przepis na czysty, aromatyczny barszcz o intensywnym kolorze. Ja najbardziej lubię popijać go z mojej ulubionej fliżanki, pogryzając ciepłymi pierogami z pieca.
- porcji: 4
Składniki
- 2 litry domowego bulionu warzywnego bez soli
8 średnich buraków
½ szklanki wywaru z suszonych grzybów, z ok. 20 gramów grzybów
- ½ – 1 ząbka czosnku, zmiażdżonego bokiem noża
- 1 listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- sok z ½ – 1 cytryny, dostosuj do smaku
- 1 łyżeczka szuszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli, dostosuj do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie
- Wypłucz garść, około 20 gramów, suszonych grzybów. Zalej wypłukane grzyby zimną wodą i zostaw do namoczenia na noc. Na drugi dzień całość powoli zagotuj. Wyjmij grzyby i wykorzystaj je do innego przepisu (np. pieczone pierogi) a wywar odstaw na bok.
- Piekarnik nagrzej do 200 °C. Odetnij łodyżki buraka (jeśli takowe są), umyj buraki i włóż je do żaroodpornego naczynia. Na dno naczynia nalej trochę wody i całość przykryj folią aluminiową. Piecz buraki przez ok 60 minut, w zależności od wielkości. Upieczone buraki powinny być na tyle miękkie, że gładko w nie wchodzi ostrze noża. Po ostygnięciu obierz buraki ze skóry palcami i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego.
- W dużym garnku połącz bulion warzywny, starte buraki, wywar grzybowy i przyprawy.
- Całość powoli podgrzej ale nie doprowadzaj do wrzenia gdzyż wtedy zupa straci swój piekny kolor. Zupa ma jeszcze lepszy smak na drugi dzień.
- Przed podaniem, przecedź barszcz przez sito. Podawaj w filiżankach, najlepiej z talerzem pysznych pieczonych pierogów do przegryzania.