Buraki z greckim sosem skordalia

buraki z greckim sosem skordalia lunch

Dzisiaj mam dla was przepis na kolejny grecki klasyk i to jeden z moich ulubionych. Jako dziecko nienawidziłam buraków ale teraz uwielbiam ich złożony, lekko słodkawy smak. Jako fanka buraków miałam duże szczęście gdy postanowiłam przeprowadzić się do Grecji bo Grecy mają świetny sposób na to by wydobyć z buraka jego niepotwarzalny smak. Podają go z sosem skordalia, który jest lekko kwaśny, bardzo czosnkowy i doskonale pasuje do słodkiego buraka. Za każdym razem gdy idziemy na kolację do greckiej tawerny, ja zawsze zamawiam buraki ze skordalią. Skordalia to jedno z tych dań, które ma tyle różnych wersji, że ciężko doszukać się orginalnego przepisu. Niektórzy jako bazy używają puree z ziemniaków, inni wilgotnego suchego chleba (bez skórki) a jeszcze inni preferują orzechy, głównie migdały choć spotkałam się też z orzechami włoskimi. Jest także tysiące wersji, które łączą przynajmniej dwie z tych baz ze sobą w różnych proporcjach. Ja preferuję migdały gdyż dają one, moim zdaniem, najlepszą konsystencję a fakt, że praży się je lekko przed zmiksowaniem dodaje pogłębia smak sosu.

Co prawda każda gospodyni robi skordalię nieco inaczej, ale wszystkie przepisy są zgodne co do jednego – dużej dawki surowego czosnku (4-6 ząbków to standard), co może uwieść niektórych z was ale pewnie zrazić innych. Jeśli nie straszne wam wampiry a duża ilość surowego czosnku was przeraża nie rezygnujcie z wypróbowania tego przepisu. By złagodzic smak czosnku, możecie go upiec wraz z burakami w piekarniku lub delikatnie podsmażyć na patelni przed dodaniem do sosu. Pieczony czosnek ma lekko słodkawy smak więc warto dodać ciut więcej soku z cytryny ale rezultat, choć trochę mniej autentyczny, jest również bardzo dobry.

pąk buraków

zapiekane buraki

buraki z greckim sosem skordalia z góry

Składniki


BURAKI

  • 700 g buraków
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

SKORDALIA (daje ½ szklanki / 120 ml sosu)

  • ½ szklanki / 45 g płatków migdałowych
  • 2-3 ząbki czosnku / 1 główka (jeśli pieczecie)
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • biały pieprz, do smaku
  • 1½ łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki / 30 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • świeży koperek, do podania (niekoniecznie)

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 200° C / 400° F. Odetnij liście buraków, umyj bulwy i obierz ze skórki. Potnij buraki na podobnej wielkości kawałki, ja pokroiłam je na ćwiartki.
  2. JEŚLI WOLISZ PIECZONY CZOSNEK: Odetnij jakieś ½ cm z górnej części główki czosnku tak by ukazały się ząbki w przekroju. Polej je łyżką oliwy i pozwól by ona wsiąkła w wnętrza ząbków. Zawiń tak przygotowaną główkę w kawałek folii aluminiowej i włóż do piekarnika razem z burakami na jakieś 40-60 minut (w zależności od wielkości główki). Po około 40 min sprawdź czy ząbki są bardzo miękkie, jeśli tak to czosnek jest gotowy, jak nie to włóż go do piekarnika na kolejne 10-20 minut.
  3. Polej pokrojone buraki łyżka oliwy, posyp solą i pieprzem i ułóż w brytwance. Piecz przez około 45-60 minut (w zależności od wielkości) obracając kawałki dwa raz podczas pieczenia. Buraki są gotowe gdy miąższ łatwo można przekłóć nożem.
  4. Powoli podpraż płatki migdałowe na suchej patelni. Często je mieszaj gdyż łatwo je przypalić. Chodzi o to by nabrały ładnego złotego koloru a nie brązowego.
  5. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj prażone migdały, czosnek (surowy lub pieczony*), sól, sok z cytryny i około 50 ml wody. Ciągle miksując powoli wlej oliwę z oliwek by utworzyła się emulsja. Dopraw pieprzem. Tradycyjnie ten sos jest gęsty, podobnie jak hummus, ale konsystencję możesz dostosować do swojego gustu dodając trochę więcej wody.

Uwagi

*Jeśli używasz pieczonego czosnku dostosuj ilość ząbków do smaku, ja użyłam pół dużej główki.