Chana masala czyli curry z cieciorką

chana masala indyjskie curry z cieciorką

Chana masala jest idealnym daniem na zimną pogodę, gdy ma się ochotę na coś rozgrzewającego ale nieskomplikowanego. Dawno temu, lata zanim przeszłam na weganizm, zostałam zaproszona na wegański lunch do domu mojej hinduskiej koleżanki. Nie bardzo wiedziałam czego się spodziewać bo nigdy dotąd świadomie nie jadłam całkowicie wegańskiego posiłku. Wiedziałam jednak, że kuchnia indyjska słynnie ze swoich bezmięsnych dań więc cieszyłam się na to zaproszenie. Tak jak myślałam, lunch okazał się pięknie kolorowy, pełen egzotycznych smaków i zapachów podawanych na dziesiątkach małych metalowych miseczek. Nie mogłam nadziwić się różnorodności smaków i faktur, które mama mojej koleżanki wyczarowała jedynie z warzyw, owoców, strączków i orzechów. To tam po raz pierwszy jadłam chanę masalę – proste curry które stało się jednym z moich ulubionych szybkich dań. Jeśli masz wystarczająco duży garnek, przygotuj od razu kilka porcji by zamrozić na później lub zajadać się chaną przez cały tydzień – będzie jak znalazał gdy któregoś wieczoru wrócisz do domu zziębnięta i zmęczona. Mnie już nie raz uratowało życie!

chana masala indyjskie curry z cieciorką z bliska

5.00 from 3 votes
Print

Składniki

  • 2 łyżki / 30 ml oleju do smażenia
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 5 łyżeczek startego świeżgo imbiru
  • 1½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1-1½ łyżeczki ostrego chili
  • 4 łyżeczki kuminu
  • 1½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 5 szklanek ugotowanej cieciorki
  • 2 x 400g puszki pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki cukru (szczególnie gdy pomidory zawierają kwasek cytrynowy)
  • ugotowany ryż basmati, do podania
  • świeża kolendra, do podania

Przygotowanie

  1. Podgrzej olej/oliwę w garnku o grubym dnie. Na małym ogniu, często mieszając podsmaż cebulę aż prawie się zeszkli.
  2. Dodaj posiekany czosnek i starty imbir. Smaż aż cebula całkiem się zeszkli, a czosnek i imbir zaczną pięknie pachnieć.
  3. Dodaj wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj. Smaż na małym ogniu przez kilka minut często mieszając by przyprawy się nie przypaliły.
  4. Dodaj pomidory, cieciorkę, połowę soli i około 100-200 ml wody. Gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez 20-30 minut aż sos zgęstnieje.
  5. Przypraw solą i cukrem jeśli sos jest zbyt kwaśny. Gulasz smakuje najlepiej przynajmniej dzień po zrobieniu. Podawaj z ryżem basmati lub dobrym chlebem, posypane dużą ilością świeżej kolendry.