Chińskie potstickers z dynią piżmową

chińskie potstickers z dynią piżmową z góry

Potstickers czyli chińskie pierożki z przypieczonymi spodami są jednym z moich ulubionych dań więc nareszcie czas by zwitały na blogu. Ciasto jest bardzo podobne do ciasta na nasze pierogi więc może dlatego tak je lubię. Jest to danie dziwnie znajome ze sporą nutą egzotyki. Moje potstickers wypełniłam nadzieniem z mojej ulubionej dyni piżmowej. Jej słodki smak genialnie komponuje się ze słonym sosem sojowym i ostrym smakiem chili i świeżego imbiru.

Coś co zachwyca mnie w potstickers to sposób przyrządzenia. Jak zapewne wielu z was, uwielbiam podsmażone na patelni pierogi ale by osiągnąć tą przyjemną chrupkość najpierw trzeba ugotować pierogi, potem ostudzić a następnie podsmażyć co zabiera dość sporo czasu. Chińczycy wymyślili na to genialny sposób. Najpierw podsmażają spody pierogów na rozgrzanej patelni, następnie wlewają trochę wody i przykrywają patelnię pokrywką tak by reszta pierożków ugotowała się w powstałej parze. Na koniec ściągają pokrywkę i smażą jeszcze przez chwilę by spody wyschły i zrobiły się przyjemnie chrupkie. Całość zajmuje nie więcej niż 12 minut. Według mnie to jest genialne rozwiązanie i teraz nawet polskie pierogi robię w ten sposób (tylko nic nie mówcie babciom)!

chińskie potstickers z dynią piżmową na stolnicy

robienie chińskich potstickers z dynią piżmową

chińskie potstickers z dynią piżmową na patelni

chińskie potstickers z dynią piżmową z bliska

chińskie potstickers z dynią piżmową z sosem

Składniki


CIASTO

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka miałkiej soli
  • 1 łyżka / 15 ml oleju
  • około 150 ml gorącej wody

FARSZ (najlepiej przygotować dzień wcześniej)

  • 3 dymki, tylko biała część, w plasterkach
  • 4 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 szklanki upieczonej dyni piżmowej* / około ½ dyni, rozgniecionej widelcem
  • 2 łyżki / 30 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • ½-1 łyżeczki płatków chili / 2-3 łyżeczki sosu Sriracha
  • 1 łyżka oleju o wysokiej temperaturze dymienia (użyłam arachidowego)

SOS

  • 2 łyżki / 30 ml sosu sojowego
  • 1½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • świeże chili, plasterki lub ostre płatki chili
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 cm drobno pokrojonej dymki

Przygotowanie

  1. W dużej misce, pomieszaj mąkę z solą. Dodaj 120 ml / ½ szklanki gorącej wody i łyżkę oliwy. Całość wymieszaj łyżką a potem zacznij wyrabiać rękami. Ciasto będzie potrzebować trochę więcej gorącej wody – bardzo ważne jest by dodawać ją stopniowo, łyżka po łyżce. Ja dodaje 1-2 łyżki gorącej wody by osiągnąć ciasto o właściwej konsystencji. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut aż stanie się jednolite. Odłóż je na 30 minut, przykryte wilgotną ścierką lub nakłutą (by mogło oddychać) folią samoprzylepną żeby nie wyschło.
  2. Podgrzej odrobinę oleju lub oliwy na patelni. Dodaj posiekany czosnek i smaż na małym ogniu często mieszając. Wrzuć pokrojoną dymkę i imbir. Po dwóch minutach dodaj rozgniecioną dynię piżmową. Dopraw sosem sojowym, octem i chilli. Duś jeszcze chwilę aż wszystkie smaki się ładnie połączą. Jeśli możesz przygotuj farsz dzień wcześniej bo na drugi dzień smakuje znacznie lepiej.
  3. Rozwałkuj ciasto do grubości ok 1-2 mm na lekko posypanym mąką blacie. Za pomocą odwróconej szklanki wytnij w nim krążki. Połóż każdy krążek na dłoni i umieść kopiatą łyżeczkę farszu pośrodku. Złóż krążek na pół tak by sklejenie było na górze, nad farszem. Możesz skleić ciasto w postaci wachlarzyka ale nie jest to konieczne. Układaj gotowe potstickers na posypanej mąką powierzchni, przykryj lekko wilgotną ścierką by nie wyschły.
  4. Podgrzej olej arachidowy na patelni z pokrywką. Na rozgrzany olej, ułóż tyle potstickers ile się swobodnie zmieści. Smaż na średnim ogniu aż zarumienią się lekko od spodu. Następnie wlej trochę wody, tak by sięgała około 1 cm i przykryj patelnię pokrywką. Pozwól pierogom ugotować się we własnej parze prez jakieś 6-8 minut, w zależności od grubości ciasta. Następnie ściągnij pokrywkę i pozostaw potstickers na gorącej patelni przez chwilę tak by odparować resztki wody i by spody ładnie się przypiekły.
  5. W osobnym naczyniu, połącz wszystkie składniki na sos. Podawaj gotowe potstickers prosto z patelni z miseczką sosu.

Uwagi

*Zalecam użycie dyni piżmowej do tego przepisu gdyż ma bardziej zwarty miąższ i zawiera mniej wody. Użycie innej odmiany dyni może spowodować zbyt mokry farsz.