Chipsy z jarmużu z zaatarem

chipsy z jarmużu w misce

Gdy po raz pierwszy zobaczyłam chipsy z jarmużu w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością pomyślałam sobie, że to najnowszy dobrze spopularyzowany trend. Nie bardzo potrafiłam sobie wyobrazić wysuszone liście jako smaczną przekąskę. Poza tym były tak kosmicznie drogie, że nie miałam nawet odwagi spróbować.

W tym tygodniu pojawiłam się kupić świeży jarmuż w moim lokalnym warzywniaku. Tak jak poprzednio, właściciel wskoczył na skuter i pojechał wyrwać mi jeden prosto z ziemi. Tym razem jednak, wrócił z baldachimem jarmużu tak wielkim, że możnaby było pod nim cienia szukać w upał. Pomimo to, że przez kolejne dni przygotowywałam więc jarmuż na wszystkie znane mi sposoby (z makaronem ryżowym na woku, po cejlońsku), jarmuż ciągle próbował zawładnąć moją małą kuchnią. Następnego dnia płyneliśmy do Aten więc ostatecznie musiałam coś z tą liściastą inwazją zrobić. Postanowiłam, że spróbuję zrobić chipsy. Ku mojemu zaskoczeniu chipsy wyszły wyśmienite. Leciutkie, chrupiące i bardzo uzależniające. Duncan spróbował jednego po czym pojawił się koło mnie, niczym Oliwer Twist, z pytającymi oczami i pustą miseczką. Trochę był niepocieszony, że nie nakarmimy jarmużem okolicznego osiołka ale perspektywa jarmużowych chipsów znacznie poprawiła mu humor. Oboje jesteśmy od nich teraz uzależnieni. Ktoby pomyślał, że tak się to skończy…

chipsy z jarmużu na blasze do pieczenia

chipsy z jarmużu z zaatarem

chipsy z jarmużu z zaatarem z bliska

Składniki

  • 6 liści jarmużu
  • ½-1 łyżki oliwy
  • zaatar (opcjonalnie) lub sól
  • łagodne chili (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 135º C i wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia.
  2. Umyj jarmuż, wytnij twarde głąby liści i podziel na mniejsze, w miarę równe, kawałki. Dokładnie je wysusz albo papierowym ręcznikiem albo przy pomocy wirówki do sałaty.
  3. Umocz palce w oliwie i wetrzyj ją palcami w osuszone liście (aż po same ich końce).
  4. Piecz przez około 20-22 minut. Wyciągnij małe kawałki nieco wcześniej a duże zostaw na kilka minut dłużej. Po wyciągnięciu chipsów z piekarnika, pozwól im ostygnąć by zrobiły się jeszcze bardziej chrupiące. Posyp zaatarem i chili lub po prostu solą.