• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Chrupiące frytki z batatów z awokadowo-kolendrowym sosem

26 stycznia, 2016 autor Ania - 6

bezglutenowy, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

chrupiące frytki z batatów z awokadowo kolendrowym sosem z góry

Nie znam nikogo kto nie lubi batatów. Okay, znam jedną taką osobę ale jestem na 100% pewna że jej nienawiść do tego słodkiego warzywa jest po prostu uprzedzeniem gdyż w swojej niechęci nigdy go tak naprawdę nie spróbowała… Słodkie ziemniaki są tak pyszne, szczególnie zapiekane w przyprawach że większość ludzi nie potrafi się im oprzeć. Ja do nich zdecydowanie należę i bataty to moja miłość od pierwszego kęsa. Jeśli jesteś ich fanką/fanem to dzisiejszy przepis powinnien zagonić cię do kuchni. Dziś robimy pieczone, chrupiące frytki z batatów i prosty, oszukiwany majonez z awokado i kolendry. Miałam go nawet zamiar nazwać ‘awokajo’ ale dostało mi się od mojego personalnego eksperta od SEO więc pozostałam przy sosie awokadowo-kolendrowym…Próbowałam go przekonać, że jak na coś nie ma określenia to należy je wymyślić ale jak grochem o ścianę…

crispy-sweet-potato-fries-with-avocado-coriander-dip-ingredients

chrupiące frytki z batatów posypane skrobią kukurydzianą i przyprawami

chrupiące frytki z batatów przed pieczeniem

chrupiące frytki z batatów z awokadowo kolendrowym sosem z boku

chrupiące frytki z batatów z awokadowo kolendrowym sosem

Print
  • porcji: 2
  • czas przygotowania: 15 min
  • czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 1 duży / około 500g batat
  • 1½ łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub innego oleju roślinnego (oliwa daje najmniej chrupkości)
  • ½ łyżeczki kuminu w proszku
  • ½-¾ łyżeczki ostrego chili w proszku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki cynamonu w proszku
  • około ½ łyżeczki miałkiej soli morskiej

SOS AWOKADOWO-KOLENDROWY

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • ¼ szklanki listków kolendry (łodyżki odłóż na bulion lub curry)
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • około ¼ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Obierz batata (chociaż nie musisz, jeśli nie obierasz to wydrąż wszelkie oczka) i przekrój na pół wzdłuż. Potnij go na szerokie na ½ cm słupki. Postaraj się by były takie same by upiekły się w tym samym czasie.
  2. Włóż słupki do miski z zimną wodą i potrzymaj je w wodzie przez chwilę – ten zabieg ma na celu pozbycie się nadwyżki skrobi co spowoduje, że frytki będą bardziej chrupiące.
  3. Pomieszaj skrobię kukurydzianą z przyprawami, ale nie dodawaj soli na tym etapie.
  4. Wyjmij słupki z wody i dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem.
  5. Włóż osuszone słupki do prostokątnego naczynia i polej olejem. Rozprowadź olej równomiernie po powierzchni ziemniaków.
  6. Nagrzej piekarnik do 225° C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  7. Przy pomocy małego sitka posyp słupki cieńką warstwą skrobi kukurydzianej i przypraw.
  8. Ułóż słupki na tacy do pieczenia w taki sposób by nie zachodziły na siebie bo inaczej frytki będą mokre. Im mniej frytek na tacy tym bardziej chrupiące wyjdą.
  9. Piecz przez około 30-35 minut. Po jakiś 20 minutach delikatnie przewróć je na drugą stronę. Mniejsze frytki upieką się szybciej więc wyłów je spośród większych jak tylko będą gotowe. Gotowe frytki posyp solą, dodanie soli do przypraw powoduje że frytki są mniej chrupkie.
  10. Włóż wszystkie składniki na sos do siekacza lub blendera i miksuj aż uzyskasz gęsty sos o konsystencji majonezu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę wody.
UDOSTĘPNIJ
makaron ryżowy z miso, jarmużem i chrupiącym tofu
Wcześniejszy przepis:
Makaron ryżowy z miso, jarmużem i chrupiącym tofu
Późniejszy przepis:
Wegańskie ciasto bananowe
wegańskie ciasto bananowe przekrój
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

grecka cieciorka na grzankach

Grecka cieciorka na grzankach

zielona miseczka smoothie

Zielona miseczka smoothie

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Katarzyna mówi

    27 lipca, 2017 o 5:03 pm

    Najlepsze frytki z batatów, jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić, zdecydowanie biją zwykle frytki ma głowę! ♥️

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      27 lipca, 2017 o 6:35 pm

      Dzięki, miło mi bardzo! Ania

      Odpowiedz
  2. Emilia mówi

    31 maja, 2018 o 8:35 pm

    Niestety frytki wyszły mocno miękkie, gorsze niż robię standardowo z oliwa plus sól i pieprz a zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      1 czerwca, 2018 o 12:27 pm

      Przykro mi to słyszeć! Jedyne co przychodzi mi do głowy to może za dużo frytek było na tacy na raz? Ania

      Odpowiedz
  3. Paulina mówi

    23 grudnia, 2018 o 5:47 pm

    Dziękuję za przepis. Frytki wyszły chrupiące, bardzo dobre. Skrobię kukurydzianą zastapiłam tym razem mąką z cieciorki, a chilli papryką ostrą. Następnym razem zaopatrzę się w składniki i zrobię ściśle według przepisu i z sosem.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      24 grudnia, 2018 o 12:41 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam! Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes