• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Chrupiące frytki z batatów z awokadowo-kolendrowym sosem

Styczeń 26, 2016 autor Ania - 6

bezglutenowy, łatwy, zdrowe danie

chrupiące frytki z batatów z awokadowo kolendrowym sosem z góry

Nie znam nikogo kto nie lubi batatów. Okay, znam jedną taką osobę ale jestem na 100% pewna że jej nienawiść do tego słodkiego warzywa jest po prostu uprzedzeniem gdyż w swojej niechęci nigdy go tak naprawdę nie spróbowała… Słodkie ziemniaki są tak pyszne, szczególnie zapiekane w przyprawach że większość ludzi nie potrafi się im oprzeć. Ja do nich zdecydowanie należę i bataty to moja miłość od pierwszego kęsa. Jeśli jesteś ich fanką/fanem to dzisiejszy przepis powinnien zagonić cię do kuchni. Dziś robimy pieczone, chrupiące frytki z batatów i prosty, oszukiwany majonez z awokado i kolendry. Miałam go nawet zamiar nazwać ‚awokajo’ ale dostało mi się od mojego personalnego eksperta od SEO więc pozostałam przy sosie awokadowo-kolendrowym…Próbowałam go przekonać, że jak na coś nie ma określenia to należy je wymyślić ale jak grochem o ścianę…

crispy-sweet-potato-fries-with-avocado-coriander-dip-ingredients

chrupiące frytki z batatów posypane skrobią kukurydzianą i przyprawami

chrupiące frytki z batatów przed pieczeniem

chrupiące frytki z batatów z awokadowo kolendrowym sosem z boku

chrupiące frytki z batatów z awokadowo kolendrowym sosem

Print
  • porcji: 2
  • czas przygotowania: 15 min
  • czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 1 duży / około 500g batat
  • 1½ łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub innego oleju roślinnego (oliwa daje najmniej chrupkości)
  • ½ łyżeczki kuminu w proszku
  • ½-¾ łyżeczki ostrego chili w proszku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki cynamonu w proszku
  • około ½ łyżeczki miałkiej soli morskiej

SOS AWOKADOWO-KOLENDROWY

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • ¼ szklanki listków kolendry (łodyżki odłóż na bulion lub curry)
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • około ¼ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Obierz batata (chociaż nie musisz, jeśli nie obierasz to wydrąż wszelkie oczka) i przekrój na pół wzdłuż. Potnij go na szerokie na ½ cm słupki. Postaraj się by były takie same by upiekły się w tym samym czasie.
  2. Włóż słupki do miski z zimną wodą i potrzymaj je w wodzie przez chwilę – ten zabieg ma na celu pozbycie się nadwyżki skrobi co spowoduje, że frytki będą bardziej chrupiące.
  3. Pomieszaj skrobię kukurydzianą z przyprawami, ale nie dodawaj soli na tym etapie.
  4. Wyjmij słupki z wody i dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem.
  5. Włóż osuszone słupki do prostokątnego naczynia i polej olejem. Rozprowadź olej równomiernie po powierzchni ziemniaków.
  6. Nagrzej piekarnik do 225° C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  7. Przy pomocy małego sitka posyp słupki cieńką warstwą skrobi kukurydzianej i przypraw.
  8. Ułóż słupki na tacy do pieczenia w taki sposób by nie zachodziły na siebie bo inaczej frytki będą mokre. Im mniej frytek na tacy tym bardziej chrupiące wyjdą.
  9. Piecz przez około 30-35 minut. Po jakiś 20 minutach delikatnie przewróć je na drugą stronę. Mniejsze frytki upieką się szybciej więc wyłów je spośród większych jak tylko będą gotowe. Gotowe frytki posyp solą, dodanie soli do przypraw powoduje że frytki są mniej chrupkie.
  10. Włóż wszystkie składniki na sos do siekacza lub blendera i miksuj aż uzyskasz gęsty sos o konsystencji majonezu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę wody.
UDOSTĘPNIJ
makaron ryżowy z miso, jarmużem i chrupiącym tofu
Wcześniejszy przepis:
Makaron ryżowy z miso, jarmużem i chrupiącym tofu
Późniejszy przepis:
Wegańskie ciasto bananowe
wegańskie ciasto bananowe przekrój
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

grecka cieciorka na grzankach

Grecka cieciorka na grzankach

zielona miseczka smoothie

Zielona miseczka smoothie

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Katarzyna mówi

    Lipiec 27, 2017 o 5:03 pm

    Najlepsze frytki z batatów, jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić, zdecydowanie biją zwykle frytki ma głowę! ♥️

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Lipiec 27, 2017 o 6:35 pm

      Dzięki, miło mi bardzo! Ania

      Odpowiedz
  2. Emilia mówi

    Maj 31, 2018 o 8:35 pm

    Niestety frytki wyszły mocno miękkie, gorsze niż robię standardowo z oliwa plus sól i pieprz a zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Czerwiec 1, 2018 o 12:27 pm

      Przykro mi to słyszeć! Jedyne co przychodzi mi do głowy to może za dużo frytek było na tacy na raz? Ania

      Odpowiedz
  3. Paulina mówi

    Grudzień 23, 2018 o 5:47 pm

    Dziękuję za przepis. Frytki wyszły chrupiące, bardzo dobre. Skrobię kukurydzianą zastapiłam tym razem mąką z cieciorki, a chilli papryką ostrą. Następnym razem zaopatrzę się w składniki i zrobię ściśle według przepisu i z sosem.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Grudzień 24, 2018 o 12:41 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam! Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

  • My perfectionism is an idiot! I've just spent second day shooting (which involved making the dish again) the same recipe cos I thought the photos could be better. Duncan has warned me that it may be a waste of time, but I can be stubborn! They are certainly a bit different, but not sure I should have bothered...argh...can you relate? Meanwhile that's my lunch in the sun (#recipe link in bio 👈) - #veganpasta arrabbiata (cos I'm mad at myself at present 😤) with homemade #veganparmesan #veganuk #veganfoodlover #fridayeats #whatveganseat #whatfatveganseat #pastalover #thrivemags #bestofvegan #veganfood #veganfoodblog #veganfoodspace #veganfoodshare
  • What's cooking, guys? I am starving today for some reason and could murder a #veganburger (#recipe looks in bio 👈), like this #peanutbutter #tofu one. Shame I'm too busy to make myself one, I plan to rectify it this weekend 😛 #whatveganseat #letseathealthy #letscookvegan #letseatvegan #veganfoodlover #veganuk #veganfood #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #thrivemags #plantbased #eatmoreplants
  • After my last recipe for pierogi, today I bring you a simple slaw for balance! It's a great way to incorporate raw veggies into your diet in winter. Easy to make, crunchy and full of flavour (as always, #recipe link in bio 👈)! #whatthehealth #veganfood #eatmoreplants #eatarainbow #feedfeed @thefeedfeed.vegan #veganfoodlover #veganfood #healthyfood #healthyeating #gloobyfood #glutenfreevegan #glutenfree #salads #saladrecipe #cleaneating #letseathealthy #letseatvegan
  • I don't know about you, but I really feel like something sweet this afternoon 😜 This fluffy #peanutbuttermousse has it all, it's sweet and salty and creamy and airy at the same time! And dead simple too!! (#recipe link in bio 👈) #whatveganseat #veganuk #veganfoodlover #veganfood #recipeoftheday #recipevideo #peanutbutterlover #aquafabamousse #veganfoodspace #veganfoodshare #veganrecipevideos #vegantreat #vegandessert #veganpeanutbuttermousse
  • Hello lovelies! On the blog, a long overdue recipe for spinach and ricotta #veganpierogi (#recipe in bio)..delicious pan-fried lightly and sprinkled with crispy shallots 😋👌Yes, they are a little time consuming, but if you get your entire family involved in the making (as well as in the eating), it will instantly feel like less work and more fun! #veganuk #veganfoodlover #veganfoodshare #veganfoodspace #whatfatveganseat #vegandumplings #beautifulcuisines #polishvegan #pierogies #weekendtreat #feedfeed @thefeedfeed.vegan #thrivemags #letscookvegan #letseatvegan #dairyfree #veganfood #vegansofinstagram
  • Stop the press! ✋The easiest (the food processor does all the work for you💪) and fudgiest #veganchocolatetorte with amaretto is waiting for you on my blog (#recipe link in my bio👈). It's naturally #glutenfree and rather indulgent, which I am sure a #chocoholic in your life would appreciate immensely. Low on effort yet big on flavour – perfect if tomorrow's #valentineday 💕 has caught you out a bit... #veganbaking #veganvalentines #letsbake #chocolatecake #fudgy #fudgybrownies #dairyfree #letscookvegan #letseatvegan #veganuk #thrivemags #vegantreat #vegandessert #vegancake #vegansofig #glutenfreevegan #veganfood #veganfoodlover #veganfoodshare #feedfeed @thefeedfeed.vegan #thekitchn #chocolate #chocolatefudge
  • How about treating your loved one to a special home cooked meal this #valentinesday instead of paying through the nose for mediocre food and being rushed through the door as soon as you take the last bite...not cool. This #veganmoussaka will do the job nicely, I think!! Pair it with a glass of winter red, a vibrant green salad and a chocolate dessert and you're bound to impress!! #recipe link in bio 👈 #whatveganseat #gloobyfood #glutenfreevegan #veganuk #veganvalentines #plantbased #letscookvegan #letseatvegan #vegankitchen #thekitchn #meatlessmeal #dinnerinspo #veganaf #veganfoodshare #veganfoodspace #poweredbyplants #veganfoodlover #veganfoodie #veganfood
  • Happy weekend, guys!! If you want to surprise your other half with a delicious, homemade gift this #valentinesday, these #easy amaretto #vegantruffles have your (or their!) name on them. Link to the written up #recipe is in our bio 👈 Enjoy 😘 #vegantreat #veganfoodlover #veganuk #veganchocolate #homemadegifts #vegansofig #veganfoodspace #veganfoodshare #veganvalentines #foodvideo #vegansweets #thrivemags #vegandesserts #chocoholic
  • If you fancy a little baking project this weekend, these simple #vegancookie sandwiches filled with the most indulgent amaretto filling have your name on them 😋 (#recipe link in bio 👈) They go well with coffee and can be gluten-free too! They also happen to make a cracking #valentine gift!! ❤️🎁😘 #veganbaking #weekendtreat #veganfoodlover #vegancookies #whatveganseat #whatfatveganseat #letsbake #veganuk #glutenfreevegan #gloobyfood #thekitchn #foodblogfeed #veganfoodspace #veganfoodshare #vegansofig #thrivemags @foodblogfeed #vegancookiesandwich #weekendbaking #veganvalentines
  • It's been a good day, today as I finally washed my hair 🐱 after more than a week of illness and also I just found out that we should get the keys to our very first 🏠 by the end of Feb!! We cannot wait to make it ours!! I think I shall celebrate by making these pillowy dumplings 😜 (link in bio if you fancy some too 👈) #whatveganseat #veganbaobuns #throwbackthursday #veganuk #veganlunchideas #lunarnewyear2019 #veganfoodlover #vegandumplings #vegancharsiubao #thrivemags #poweredbyplants #mykitchn #veganshare #veganfoodspace #letseatvegan #letscookvegan
  • Hey guys! I'm back from the land of the dead although still not 💯%. Somehow I've managed to shoot a new #recipe (the link in my bio 👈) for a perfect midweek pasta job! Enjoy as I'm hopping back to bed with my ginger tea and a book 😘 #veganfoodlover #dinnerinspo #brusselsprouts #easydinner #veganpasta #veganuk #whatthehealth #whatveganseat #veganaf #meatlessmeal #letscookvegan #veganfoodspace #veganplate #gloobyfood #vegankitchen #kitchn
  • What's for dinner tonight? I really feel like a #vegankatsucurry (#recipe link in my bio 👈 if you do too) but for now all I can muster the strength for is a simple soup and a hummus and pickles toast. Thank you 🙏 for all your get well soon wishes, I'm slowly starting to feel more human and might even leave my bed tomorrow. I haven't been that excited about being able to do normal, everyday things in a while!! Thanks a bunch, superbug 🤒!! #gloobyfood #whatthehealth #vegankitchen #letseatvegan #letscookvegan #veganfoodblogger #vegansofig #dinnerinspo #meatlessmeal #thrivemags #lovetofu #poweredbyplants #veganuk #yahoofood #mykitchn #vegandinner #veganbowl #veganaf #veganshare #veganfoodspace #katsucurry #aquafaba

Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes