Chrupiące łódeczki ziemniaczane z sosem wasabi

Łódeczki ziemniaczane z sosem wasabi

Przeprowadzka na grecką wyspę nie należy do najgorszych decyzji życiowych. Jest ciepły wieczór, siedzę sobie na tarasie po kąpieli w lśniącym morzu Egejskim i muszę przyznać, że przez większość czasu życie tutaj jest tak fajne jak mogłoby się wydawać. Niestety sierpień jest zdecydowanie wyjątkiem. Wyspy zmieniają się w klaustrofobiczne piekło. Robi się tak gorąco że asfalt zaczyna się zwyczajnie topić i nie ma czym oddychać. Z dnia na dzień liczba turystów potraja się a wszyscy nasi znajomi pracują po 16 godzin dziennie, dzień w dzień. Chce się do tego skwaru i zgwaru po prostu uciec. W tym roku postanowiliśmy tak właśnie zrobić i wybieramy się na objazową wycieczkę naszym tycim samochodem do Polski, przez Macedonię, Serbię, Węgry i Słowację (zahaczając też o Austrię i Słowenię w drodze powrotnej). Nasza podróż potrwa cały miesiąc więc mamy dużo do zorganizowania i na gotowanie skomplikowanych posiłków brak nam czasu i ochoty. W takich sytuacjach polegamy na dziecinnie prostych i szybkich posiłkach, takich jak nasze łódeczki z ziemniaków…

Ponieważ i Duncan i ja mamy trochę bzika na punkcie zdrowia to nie posiadamy frytkownicy czy podobnych urządzeń bo nie lubimy smażenia na głębokim oleju. Niektórzy jako jedyną alternatywę postrzegają mrożone frytki z supermarketu, ale to nie dla nas. Wyglądają nieapetycznie, nie smakują dobrze i patrząc na ich składniki nie dostarczają organizmowi niczego dobrego. Naszą zdrowszą alternatywą są frytki lub łódki z ziemniaków, które wymagają jedynie najzwyklejszego piekarnika, małej ilości oliwy i smakują świetnie. Czarna gorczyca, czosnek i suszony tymianek dodają im odrobinę charakteru. Są świetnie albo z keczupem lub lekko ostrym sosem wasabi. Tak właśnie wyglądał nasz leniwy lunch dzisiaj, garść chrupiących łódek z ziemniaków i wielka micha sałatki. Mniej czasu w kuchni a więcej na Google maps.

potato wedges on baking tray

potato wedges plus condiments

Składniki

  • 3 duże ziemniaki, wyszorowane
  • 15 ml / 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki czarnej gorczycy
  • ½ ząbka czosnku, zmiażdżonego
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska
    SOS WASABI NA BAZIE AWOKADO

  • 1 awokado, rozgniecione
  • ½ ząbka czosnku, zmiażdżonego
  • sok z ½ limonki
  • 1-2 łyżeczki wasabi*
  • ½ łyżki tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sosu sojowego

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 225º C.
  2. Przekrój wyszorowane ziemniaki (nie musisz ich obierać chyba że brud nie schodzi przy szorowaniu szczotką) na oół, wzdłuż. Następnie pokrój każdą z połówek na 4 równie części (wzdłuż). Papierowym ręcznikiem przetrzyj powierzchnie bez skórki by pozbyć się nadmiaru wilgoci.
  3. W misce, zmieszaj ze soba wszytkie pozostałe składniki na łódki i przy pomocy pędzla nanieś marynatę na odsłonięte powierzchnie łódek. Jeśli nie przejmujesz się ilością spożywanego oleju, możesz obtoczyć łódki w oliwnej marynacie ale na to będziesz potrzebować jakieś 3 łyżki oleju.
  4. Ułóż łódki (skórą do spodu) na wyłożonej papierem blasze. Piecz przez około 30-40 minut, aż łódki nabiorą ładnego koloru i chrupkości.
  5. W między czasie, połącz wszystkie składniki na sos. Dodaj odrobinę wody by osiągnąć odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku.

Uwagi

*Wasabi można zastąpić chrzanem, dostosowując ilość do smaku.