• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Chrupiące naleśniki wietnamskie

22 kwietnia, 2016 autor Ania - 10

bezglutenowy, kuchnia azjatycka, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

chrupiące naleśniki wietnamskie lunch

Dziś na lunch pochrupuję sobie jedno z moich ulubionych dań – wietnamskie naleśniki (banh xeo) wypełnione tęczą warzyw, domowymi kiełkami i świeżymi ziołami, maczane w lekkim sosie ‘nuoc cham’. Są pysznie chrupiące, naturalnie bezglutenowe i banalnie łatwe w przygotowaniu. Najważniejsze jest to by patelnia była pożądnie rozgrzana przed wylaniem na nią ciasta i pozostawienie ich na gorącym palniku przez 2 minuty na każdej stronie.

Ten dość precyzyjny czas smażenia jest całkiem wygodny gdyż sprzyja pozmywaniu kilku brudnych naczyń w trakcie przygotowywania lunchu. Bardzo mi to pasuje gdyż staram się udowodnić Duncanowi, że nie zawsze bałaganię podczas gotowania, co bywa źródłem regularnych sprzeczek między nami. On nie rozumie czemu nie jestem w stanie zmywać na bieżąco. A ja mu na to, że się mądrzy bo on gotuje dużo mniej niż ja i nidgy pod zdjęcia na blog a różnica jest ogromna. Chociaż staram się nie doprowadzać kuchni do stanu jak po trzęsieniu ziemi czasem jest to po prostu niemożliwe. Po naszej ostatniej kłótni na ten temat, nie wchodzimy sobie w drogę i staramy się zaakceptować swoje kuchenne przyzwyczajenia. Jak na razie, do rozwodu jeszcze nie doszło…

chrupiące naleśniki wietnamskie przygotowywanie

chrupiące naleśniki wietnamskie z bliska

chrupiące naleśniki wietnamskie porcja

chrupiące naleśniki wietnamskie z góry

Print
  • sztuk: 14 naleśników (o średnicy 15 cm)
  • czas przygotowania: 15 min
  • czas przygotowania: 30 min

Składniki

CIASTO NA BANH XEO

  • 200 g mąki ryżowej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
  • 240 ml / 1 szklanka pełnotłustego mleka kokosowego (takiego z puszki)
  • szczypta cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1½ łyżeczki kurkumy
  • około 240 ml / 1 szklanka schłodzonej wody
  • olej (użyłam arachidowego), do smażenia

NADZIENIE

  • 2 marchewki, w cieńkich słupkach
  • 1 papryka, w cieńkich słupkach
  • 1 ogórek (ze skórką), w cieńkich słupkach
  • garść kiełków (użyłam kiełków z fasoli mung)
  • ulubione warzywa, podsmażone na woku (opcjonalnie)
  • 2 cebule dymki, w plasterkach
  • zioła: mięta, kolendra i/lub tajska bazylia
  • Sriracha lub inny sos chili, do podania (opcjonalnie)

SOS DO MACZANIA

  • 1 duży ząbek czosnku, drobno starty
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 1 łyżka tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sos sojowy
  • 1 łyżka brązowego cukru lub syropu klonowego/li>
  • 1 świeże chili, w drobną kosteczkę

Przygotowanie

  1. W dużej misce, zmieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Zacznij od sypkich składników, po czym dodaj mleko kokosowe i na koniec tyle wody ile potrzeba by uzyskać płynne ciasto, takie jak na normalne naleśniki. Ja użyłam lekko ponad szklankę wody by uzyskać odpowiednią konsystencję. Najlepiej jest przygotować ciasto kilka godzin wcześniej i wstawić je do lodówki, ale nie jest to konieczne.
  2. Zmieszaj ze sobą starty czosnek i ocet w małej miseczce. Odłóż na kilka minut. Pomieszanie świeżego czosnku z substancją kwaśną ‘ugotuje’ czosnek i pozbędzie go ostrego, surowego smaku. Po 5 minutach, dodaj cukier, tamari, chili i 1-2 łyżek wody. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok.
  3. Podgrzej patelnię non-stick (ja użyłam ustawienia 4 z 6). Na podgrzaną patelnię wlej olej (ja użyłam łyżeczkę oleju na patelnię o średnicy 15 cm). Pożądnie rozgrzej olej aż zacznie skwierczeć. Weź patelnię do ręki, wylej na nią około ¼ szklanki ciasta (tak by naleśnik był cieńki) i delikatnie poruszaj patelnią by ciasto rozlało się równomiernie po powierzchni patelni.
  4. Wróć patelnię na palnik i nie ruszaj przez 2 minuty. Po 2 minutach naleśnik powinnien łatwo odchodzić od powierzchni patelni. Przewróć go na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Smaż przez kolejną minutę lub dwie na drugiej stronie.
  5. Złóż gotowy naleśnik na pół i odłóż na bok. Trzymaj w ciepłym miejscu aż skończysz smażenie by naleśniki nie zrobiły się łamliwe.
  6. Podawaj natychmiast po usmażeniu, wypełnione warzywami, kiełkami i ziołami.
UDOSTĘPNIJ
zielona minestrone z miętowym pesto
Wcześniejszy przepis:
Zielona minestrone z miętowym pesto
Późniejszy przepis:
Pomarańczowe babeczki z semoliną
pomarańczowe babeczki z semoliną
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

świeże sajgonki z fistaszkowym tofu z sosem

Świeże sajgonki z fistaszkowym tofu

makaron z sosem sezamowo-imbirowym z góry

Szybki makaron z sosem sezamowo-imbirowym

ramen z grilowanymi warzywami i tofu z góry

Ramen z grilowanymi warzywami i tofu

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Martyna mówi

    22 kwietnia, 2016 o 1:49 pm

    Wyglądają bosko!Czy mąkę ryżową robisz sama?Jeżeli tak to z ryżu białego czy brązowego?Jak takie naleśniki znoszą odgrzewanie?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      22 kwietnia, 2016 o 3:08 pm

      Cześć Martyna,

      Dzięki :)! Mąki użyłam kupnej (z białego ryżu) ale jeśli masz odpowiednio mocny sprzęt pewnie że możesz zrobić sama. Nie próbowałam ich odgrzewać, niestety, ale mam wrażnie, że mogą zrobić się zbyt łamliwe.

      Pozdrawiam,

      Ania

      Odpowiedz
      • iwona mówi

        7 maja, 2016 o 8:52 pm

        Witam, wyglądają smakowicie😄 chciałam je zrobić rano i zabrać na wypad w góry , czy takie na zimno też będą dobre?😁

        Odpowiedz
        • Ania mówi

          7 maja, 2016 o 9:46 pm

          Hej,

          Dzięki! Najlepsze są takie ciepłe prosto z patelni ale jeśli zrobisz je ciut grubsze (tak żeby nie zrobiły się łamliwe) i spakujesz je oddzielnie a nadzienie odzielnie to myślę, że będą smaczne! Tym bardziej, że w górach wszystko smakuje lepiej! 🙂

          Pozdrawiam,

          Ania

          Odpowiedz
          • iwona mówi

            9 maja, 2016 o 1:43 am

            Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź😁niestety w schroniskach nie ma za bardzo kuchni roślinnej a Twoje dania wyglądają tak smakowicie ze większość bym zjadła od razu…😁a takiego naleśnika lepiej zjeść na zimno czy w mikrofali da radę odgrzac , pytam gdyż mężowi do pracy bym też chętnie zspakowala dwa 😁

          • Ania mówi

            9 maja, 2016 o 3:17 pm

            Nie ma sprawy! Mam nadzieję, że wycieczka w góry się udała! Co do mikrofali to nie mam pojęcia bo nie posiadam…ale jeśli warzywa, które pakujesz do naleśnika są duszone/smażone a nie surowe to myślę, że bedzie podgrzanie całości w mikrofali będzie okay.

  2. Justyna mówi

    25 czerwca, 2018 o 1:47 pm

    Hej, pięknie wyglądają naleśniki. Jadłam je w Berlinie , zaraz po zdjęciu z patelni ta pani czymś polewala naleśniki taką przezroczystą cieczą, zastanawiam się co to było? Masz może pomysł?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      25 czerwca, 2018 o 5:12 pm

      Dzięki, Justyna! Szczerze mówiąc to jeśli zupełnie przeźroczysty ten sos był to nie wiem, jeśli były w nim małe drobiniki chilli to jest to pewnie ‘nuoc cham’. Ania

      Odpowiedz
  3. Oliwia mówi

    6 maja, 2019 o 10:46 am

    Czuję otuchę gdy widzę, że w każdym „jednostronnie gotującym domu” jest tem sam problem 😅 „Gdy ja gotuję jajka jakoś w kuchni jest porządek”. Danie jedno z moich ulubionych!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      6 maja, 2019 o 2:54 pm

      hahaha, ja równiez! x Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

Hope you guys are in the mood for #cookies as that Hope you guys are in the mood for #cookies as that's the latest recipe up on the blog, for these crispy, chewy #vegan #oatcookies which I jazzed up with chocolate chunks but you can skip them and use raisins, cranberries or other mixings...#glutenfree #refinedsugarfree if you like and easy to make...recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyveganrecipe #vegancookie #vegancookierecipe #vegancookies #chocolatechipcookies #weekendbaking #weekendtreat #vegantreats #whatfatveganseat #vegandesserts #chocoholics #easyveganrecipes #oilfree #veganfoodlover #veganrecipeshare #veganrecipes #veganrecipe
Not sure about you but I have a hankering for nood Not sure about you but I have a hankering for noodles and not much time on my hands this week so these simple #satay #noodles have been a real life saver! Easy and quick to make, can be made both #oilfree and #glutenfree too! Enjoy 🤗😘Recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easymeals #veganmeals #vegannoodles #glutenfreevegan #sataysauce #peanutbutterlover #easyveganmeals #easydinner #easycooking #easyrecipe #easyfood #easyvegan #meatless #vegancomfortfood #veganbowl #eatwellbewell #eatplants #eattherainbow #veganlunch
What if I told you that there is only 6 pantry sta What if I told you that there is only 6 pantry staple ingredients that stand between you and a tray of fudgy on the inside and crispy on the outside #veganbrownies ? They are unapologetically indulgent but weekend plays by different rules so, hurry, get your oven on!recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe...#vegandesserts #egglessbaking #veganbaking #aquafaba #vegandessert #veganbrownie #veganfoodporn #vegantreat #vegantreats #veganrecipeshare #veganfoodblogger #vegan #veganuk #easyveganrecipes #weekendbaking #vegantreat #vegantreats #veganrecipes #noeggs #veganrecipes
What's cooking this weekend, guys? I feel like a s What's cooking this weekend, guys? I feel like a some #vegancomfortfood as this week has been a bit hectic and I just realized I have the sauce for this #veganmoussaka already in my freezer 💡so it's a no brainer. It's delicious, indulgent yet #healthier than its traditional equivalent and it reminds me of how we moved to Greece on a bit of a whim in pre-pandemic times🤷‍♀️🤪recipe link in my bio 👈 if you fancy or Google 'vegan moussaka lazy cat kitchen'#veganchef #vegancooking #eatvegan #crueltyfreefood #plantbasedrecipes #plantbasedprotein #veganrecipe #veganfoodblog #greekfood #dairyfreerecipes #meatlessmeals #healthierchoices #healthyvegan #vegandinner #weekendcooking #weekendtreat #veganaf #instavegan
On the blog, perfect #midweekdinner of roasted lee On the blog, perfect #midweekdinner of roasted leek and cauliflower #veganpasta that emerged from sad leftovers as I was too lazy to go food shopping 🙋‍♀️ Easy to make, full of flavour, creamy and really satisfying 😋#recipe link in my bio or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com and click on the latest post!#glutenfreevegan #easypasta #midweekmeals #cauliflowerrecipes #leek #easyveganrecipe #plantbased #plantbasedcooking #vegancooking #pastarecipe #pastalover #carblover #healthierchoices #dairyfreerecipes #dairyfreefood #veganrecipe #veganrecipeshare
Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't your thing and you are after something quick and easy, these fluffy 1-bowl #veganpancakes might be just the ticket! They can be made #glutenfree too and best consumed to the tune of Jack Johnson's #bananapancakes song 🥞😋#recipe link in my bio 👈 or Google 'fluffy vegan banana pancakes lazy cat kitchen' 🐈#pancakeday #pantrystaples #easyveganfood #easyveganrecipes #egglesspancakes #dairyfreerecipes #whatveganseat #whatfatveganseat #shrovetuesday #plantbasednutrition #plantbasedfood #veganfood #veganfoodshare #veganfortheanimals #fluffypancakes #onebowl #glutenfreevegan
Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and # Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and #crepes. This #veganpancake filled with ginger cream and roasted rhubarb is easy to make and utterly delicious 🤤👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen buckwheat crepes'#veganpancakes #vegancrepes #vegancrepe #pancakeday #pancake #glutenfreevegan #vegantreats #easyveganrecipes #veganfoodblogger #veganfoodlover #veganfood #plantbased
While UK is going to gorge itself silly on pancake While UK is going to gorge itself silly on pancakes this coming Tuesday, most of the Northern European countries will pig out on marzipan filled cream buns, how is that fair??? I got a serious bout of bun envy and baked us a truckload of #vegansemla (that's what the Swedes call them). Who is with me? Pancakes are so last year...😜#recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe 🤓#whatfatveganseat #shrovetuesday #pancakeday #easyveganrecipes #vegandesserts #vegandessert #plantbased #vegantreats #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #veganfoodshare #veganfood
If baking isn't your cup of tea, how about rolling If baking isn't your cup of tea, how about rolling some obscenely indulgent #amaretto #vegantruffles for your loved one 💕? It's a very old recipe but still a favourite of ours and while beetroot powder looks stunning, easier to get cocoa powder or chopped up almonds will work just as well!#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen valentines amaretto truffles'#veganvalentines #veganvalentine #vegandesserts #vegandessert #whatveganseat #glutenfreevegan #plantbased #vegantreats #chocolatetruffles #easyveganfood #recipedeveloper #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes