Ręka w górę kto nie lubi domowych ciasteczek? No właśnie, tak też myślałam…! Dzisiejszy przepis to pyszne ciastka z tahini (uwielbiam tahini), które z pewnością umilą wam popołudniową przerwę na kawę lub herbatę. Oprócz tego, że świetnie smakują to są niemal zdrowe. Nie mają w sobie rafinowanego cukru ani żadnego dodatkowego tłuszczu gdyż tahini świetnie zastępuje olej czy margarynę. Tahini to naprawdę świetny składnik bo nie dość, że nadaje ciastkom pysznego sezamowego smaku to dodatkowo dostarcza organizmowi wielu cennych składników (fosforu, lecytyny, magnezu, potasu, żelaza, wapnia i witamin E, B1, B2, B3, B5 oraz B15).
W poszukiwaniu idealnego ciasteczka tahini trochę się naeksperymentowałam. Pewniego dnia podwinełam rękawy i upiekłam 10 różnych ciastek, które zostały następnie przetestowane przez moją dwuosobową ekipę koneserów. Ich zadaniem było znalezienie wersji, która jest grzechu warta. Niektóre z moich kreacji były niekwestionowanymi porażkami, inne były w porządku ale ich smak nie powodował, że od razu chciało się sięgnąć po następne. W końcu wyłoniliśmy dwóch zwycięzców – ciastka, to na które patrzycie i ich bezglutenową wersję (zobacz instrukcje). Wiem, że jak chodzi o ciastka to istnieją dwa przeciwstawne obozy: ci co lubią ciastka miękkie i trochę lepkie i ci co wolą te cieńkie i bardzo chrupkie. By nikogo nie rozczarować do razu powiem, że nasze ciastka zdecydowanie przypadną do gustu tym pierwszym. Są miękkie, przyjemnie wilgotne i z wyraźną nutą orzechowo-sezamową.
- sztuk: 12
Składniki
- 60 ml / 4 łyżki syropu klonowego
- 60 ml / 4 łyżki tahini
- 60 gr orzechów włoskich, drobno zmielonych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 90 gr mąki pszennej, sifted lub mąki owsianej (dla wersji bezglutenowej)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- białe i/lub czarne ziarenka sezamu do dekoracji (niekoniecznie)
Przygotowanie
- Połącz syrop klonowy, tahini i ekstrakt waniliowy. Porządnie wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę.
- Wmieszaj zmielone orzechy.
- W osobnym naczyniu połącz przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Dodaj mąkę do masy z tahini w 3 etapach. Ciasto będzie dość gęste i lepkie więc najlepiej użyć dłoni. Jeśli chcesz upiec wersję bez glutenu, możesz użyć gotowej mąki owsianej lub zmielić 90 gr bezglutenowych płatków owsianych w młynku do kawy lub w malakserze.
- Podziel ciasto na 12 równych porcji. Utocz kulkę z każdej porcji i połóż na talerzu z ziarenkami sezamu. Dociśnij kulkę przy pomocy dna szklanki tak by uzyskać dysk o średnicy 5 cm i grubości ½ cm.
- Gdy obotoczysz wszystkie ciasteczka w sezamie, schłodź je w lodówce przez jakieś 40 minut. Po 30 minutach, nagrzej piekarnik do 175° C.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut. Po upieczeniu przełóż ciastka na talerz do wystygnięcia. Przechowywuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.