• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Ciasteczka tahini

15 września, 2015 autor Ania - 20

bez dodatku oleju, bezglutenowy, łatwy, pieczonego to recipe

go to recipe

ciasteczka tahini stos

Ręka w górę kto nie lubi domowych ciasteczek? No właśnie, tak też myślałam…! Dzisiejszy przepis to pyszne ciastka z tahini (uwielbiam tahini), które z pewnością umilą wam popołudniową przerwę na kawę lub herbatę. Oprócz tego, że świetnie smakują to są niemal zdrowe. Nie mają w sobie rafinowanego cukru ani żadnego dodatkowego tłuszczu gdyż tahini świetnie zastępuje olej czy margarynę. Tahini to naprawdę świetny składnik bo nie dość, że nadaje ciastkom pysznego sezamowego smaku to dodatkowo dostarcza organizmowi wielu cennych składników (fosforu, lecytyny, magnezu, potasu, żelaza, wapnia i witamin E, B1, B2, B3, B5 oraz B15).

W poszukiwaniu idealnego ciasteczka tahini trochę się naeksperymentowałam. Pewniego dnia podwinełam rękawy i upiekłam 10 różnych ciastek, które zostały następnie przetestowane przez moją dwuosobową ekipę koneserów. Ich zadaniem było znalezienie wersji, która jest grzechu warta. Niektóre z moich kreacji były niekwestionowanymi porażkami, inne były w porządku ale ich smak nie powodował, że od razu chciało się sięgnąć po następne. W końcu wyłoniliśmy dwóch zwycięzców – ciastka, to na które patrzycie i ich bezglutenową wersję (zobacz instrukcje). Wiem, że jak chodzi o ciastka to istnieją dwa przeciwstawne obozy: ci co lubią ciastka miękkie i trochę lepkie i ci co wolą te cieńkie i bardzo chrupkie. By nikogo nie rozczarować do razu powiem, że nasze ciastka zdecydowanie przypadną do gustu tym pierwszym. Są miękkie, przyjemnie wilgotne i z wyraźną nutą orzechowo-sezamową.

ciasteczka tahini przed upieczeniem

ciasteczka tahini podwieczorek

5.00 from 2 votes
Print
  • sztuk: 12
  • czas przygotowania: 15 min
  • czas przygotowania: 10 min

Składniki

  • 60 ml / 4 łyżki syropu klonowego
  • 60 ml / 4 łyżki tahini
  • 60 gr orzechów włoskich, drobno zmielonych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 90 gr mąki pszennej, sifted lub mąki owsianej (dla wersji bezglutenowej)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • białe i/lub czarne ziarenka sezamu do dekoracji (niekoniecznie)

Przygotowanie

  1. Połącz syrop klonowy, tahini i ekstrakt waniliowy. Porządnie wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę.
  2. Wmieszaj zmielone orzechy.
  3. W osobnym naczyniu połącz przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Dodaj mąkę do masy z tahini w 3 etapach. Ciasto będzie dość gęste i lepkie więc najlepiej użyć dłoni. Jeśli chcesz upiec wersję bez glutenu, możesz użyć gotowej mąki owsianej lub zmielić 90 gr bezglutenowych płatków owsianych w młynku do kawy lub w malakserze.
  4. Podziel ciasto na 12 równych porcji. Utocz kulkę z każdej porcji i połóż na talerzu z ziarenkami sezamu. Dociśnij kulkę przy pomocy dna szklanki tak by uzyskać dysk o średnicy 5 cm i grubości ½ cm.
  5. Gdy obotoczysz wszystkie ciasteczka w sezamie, schłodź je w lodówce przez jakieś 40 minut. Po 30 minutach, nagrzej piekarnik do 175° C.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut. Po upieczeniu przełóż ciastka na talerz do wystygnięcia. Przechowywuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Uwagi

*Jeśli twoje tahini rozwarstwi się podczas przechowywania, wymieszaj go dokładnie przed użyciem.

UDOSTĘPNIJ
wegańska panna cotta z figami z boku
Wcześniejszy przepis:
Wegańska panna cotta z figami
Późniejszy przepis:
Buraki z greckim sosem skordalia
buraki z greckim sosem skordalia z góry
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

wegański sernik truskawkowy z góry

Wegański sernik truskawkowy (bez oleju)

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

wegański serniczek imbirowy z kawą

Wegańskie serniczki imbirowe (bez oleju)

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Ania mówi

    15 września, 2015 o 1:50 pm

    chyba będę musiała zrobić;) ostatnio zakochałam się w tahinie!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      15 września, 2015 o 2:04 pm

      Polecam, na pewno się nie zmarnują:) Tahini to skarb natury!

      Odpowiedz
  2. gin mówi

    16 września, 2015 o 12:37 pm

    Mniam, pyszne musiały być 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      16 września, 2015 o 6:55 pm

      Dzięki, trochę głupio samą siebie tak chwalić ale były niezłe:)

      Odpowiedz
  3. Kasia mówi

    17 stycznia, 2016 o 10:49 pm

    Mega ciasteczka. Zrobiłam z miodem bo nie miałam syropu klonowego. Rozpływają się w ustach!!! Dla miłośników sezamu i chałwy koniecznie do zrobienia.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      17 stycznia, 2016 o 10:55 pm

      Dzięki Kasiu! Bardzo się cieszę, że Ci zasmakowały.

      Odpowiedz
  4. Kamila mówi

    8 sierpnia, 2017 o 6:52 pm

    Brzmi super! Czy orzechy włoskie można czymś zastąpić? Dziękuję.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      8 sierpnia, 2017 o 10:29 pm

      Tak, innymi orzechami, migdałami lub nawet pestkami dyni:) Ania

      Odpowiedz
  5. Iwona mówi

    21 września, 2017 o 9:59 am

    Prawdziwa rewelacja. Córka jest na diecie bezglutenowej, a ciasteczka przypominają zbożowe, ba są lepsze, dużo lepsze. To kolejny dowód że celiak może jeść pysznie i zdrowo;)

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      21 września, 2017 o 11:35 am

      Dziękuję pięknie za miłe słowa – cieszę się, że ciasteczka przypadły do gustu! Pozdrawiam! Ania

      Odpowiedz
  6. Marta mówi

    28 lutego, 2018 o 4:02 pm

    Dziękuję za inspirację, ciastka pyszne, szkoda tylko ze tak mało :((
    Zrobiłam też wersję z łyżka karobu plus 2 łyżki soku pomarańczowego, bardzo Ci polecam spróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      1 marca, 2018 o 12:08 am

      Dzięki 🙂 Cieszę się, że smakowało, może się pokuszę! Ania

      Odpowiedz
  7. Kinga mówi

    17 kwietnia, 2018 o 10:07 am

    Właśnie działam z kuchni. Szykuje się do przepisu. Czy piec z termoobiegiem czy bez?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      17 kwietnia, 2018 o 12:48 pm

      Cześć Kinga!

      Podana temperatura jest bez termoobiegu (termoobieg podnosi temperature o jakies 20 stopni). Ania

      Odpowiedz
  8. Alicja mówi

    17 października, 2018 o 1:33 pm

    Czy mizna zatapic sytop klonowy innym slodzidlem? Miodu mi szkoda😜

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      17 października, 2018 o 2:57 pm

      Jeśli w stanie płynnym to tak!

      Odpowiedz
  9. Karolina mówi

    3 sierpnia, 2019 o 7:02 pm

    Wspaniałe ciasteczka, zrobiłam od razu podwójną porcję i to była bardzo dobra decyzja.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      3 sierpnia, 2019 o 7:44 pm

      Bardzo sie ciesze! Dzieki za mile slowa. x Ania

      Odpowiedz
  10. Różanecznik mówi

    22 listopada, 2019 o 11:04 am

    Właśnie zajadam 🙂 szkoda, że nie miałam czasu zrobić zdjęcia. Dałam domowy syrop daktylowy.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      22 listopada, 2019 o 1:02 pm

      Super, ciesze sie ze smakowaly! Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes