• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Cieciorka ze szpinakiem po hiszpańsku

8 kwietnia, 2016 autor Ania - 10

bezglutenowy, cieciorka, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

Cieciorka ze szpinakiem po hiszpańsku na patelni

Chociaż chyba nareszcie zawitała do nas nieuchwytna wiosna (przyszły tydzień zapowiada się wręcz plażowo) to wieczory są nadal przenikliwie zimne więc mam nadzieję, że propozycja rozgrzewającego wegańskiego gluaszu jest ciągle jeszcze na miejscu. Tym razem moja inspiracja przyszła z Hiszpanii i przyrządziłam wam klasyczne hiszpańskie danie tapas o wdzięcznej nazwie „garbanzos con espinacas”. Istnieje wiele wersji tego dania, jedne są dość suche a inne mają dużo sosu. W mojej wersji cieciorka skąpana jest intensywnie pomidorowym sosie rzetelnie przyprawionym moim ulubionym kuminem, wędzoną papryką i odrobiną (musiałam się bardzo kontrolować 🙂 ) pieprzu cayenne.

To danie, oprócz tego, że smakuje wybornie (szczególnie na drugi dzień), jest przepełnione wartościami odżywczymi. Cieciorka i szpinak są świetnym źródłem wapnia i żelaza, poza tym cieciorka jest także bogata w białko, o którego niedobór tak bardzo troszczą się mięsożercy. Pomidory są źródłem nie tylko cennego antyoksydantu, likopenu, ale także całej serii innych wartości: witaminy C, K, potasu i folianów. Jeśli połączysz to danie z porcją brązowego ryżu, dostarczy ci dodatkowo minerałów wspomagających prawidłową pracę serca, anyoksydantów, linganów i dużo błonnika, który powinnien pomóc ci zapanować nad podjadaniem po obiedzie.

Cieciorka ze szpinakiem po hiszpańsku z bliska

Cieciorka ze szpinakiem po hiszpańsku na lunch

Cieciorka ze szpinakiem po hiszpańsku z góry

Cieciorka ze szpinakiem po hiszpańsku

Cieciorka ze szpinakiem po hiszpańsku porcja

5.00 from 1 vote
Print
  • porcji: 4
  • czas przygotowania: 10 min
  • czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 2 łyżki / 30 ml oliwy lub oleju do smażenia
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 średnia czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 3 łyżeczki kuminu (w proszku)
  • 1½ łyżeczki wędzonej papryki (w proszku)
  • ¼-½ łyżeczki pieprz cayenne lub chili (w proszku)
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 2-3 łyżeczki brązowego cukru
  • czarny pieprz, do smaku
  • 2 x 400 g puszki pomidorów koktajlowych (najlepiej bez skórek)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1½ szklanki ugotowanej cieciorki
  • 150 g świeżego szpinaku
  • garść płatków migdałowych, lekko podprażonych
  • natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie)
  • ugotowany ryż (użyłam brązowego), do podania

Przygotowanie

  1. Podgrzej oliwę na dużej patelni (najlepiej takiej, do której masz pasującą pokrywkę), na małym ogniu. Wrzuć pokrojoną cebulę i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż prawie będzie zeszklona.
  2. Dodaj posiekany czosnek. Smaż, często mieszając, aż cebula zeszkli się, a czosnek zmiękknie i zacznie pachnieć.
  3. Dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj. Smaż na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając cały czas by przyprawy się nie przypaliły.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy i wmieszaj go w zeszkloną cebulę i czosnek.
  5. Zgnieć pomiodorki koktajlowe tłuczkiem do ziemniaków w osobnej misce przed wrzuceniem ich na patelnie. Dodaj rozgniecione pomidory, sól i połowę cukru. Gotuj sos (bez przykryci) na małym ogniu aż zgęstnieje, przemieszaj go od czasu do czasu by się nie przypalił.
  6. Skosztuj zgęstniały sos i dopraw pieprzem oraz większą ilością cukru jeśli jest taka potrzeba. Ja dodałam 3 łyżeczki cukru do mojego sosu bo pomidory, których użyłam były raczej kwaśne ale niekoniecznie aż tyle potrzeba.
  7. Do sosu dodaj ugotowaną cieciorkę by ją podgrzać. Następnie wrzuć umyty szpinak i przykryj patelnię pokrywką tak by szpinak zmiękł pod wpływem pary. Jeśli masz czas, możesz także poddusić szpinak osobno na łyżce oliwy i odrobinie czosnku, ale nie jest to konieczne.
UDOSTĘPNIJ
makaron z sosem sezamowo-imbirowym z góry
Wcześniejszy przepis:
Szybki makaron z sosem sezamowo-imbirowym
Późniejszy przepis:
Miseczka superfood z miętowym pesto
miseczka superfood z miętowym pesto
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

grecka cieciorka na grzankach

Grecka cieciorka na grzankach

marokańska miseczka z kiszonymi cytrynami

Marokańska miseczka z kiszonymi cytrynami

gładki hummus polany oliwą chili z góry

Gładki hummus z oliwą chili

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Blendman mówi

    8 kwietnia, 2016 o 12:21 pm

    Wygląda bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      8 kwietnia, 2016 o 1:00 pm

      Dziękuję pięknie! 🙂

      Odpowiedz
  2. Beata mówi

    8 kwietnia, 2016 o 1:06 pm

    Bardzo lubię taką cieciorkę 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      8 kwietnia, 2016 o 1:15 pm

      No to świetnie się składa 😉 – ja też, szczególnie na drugi dzień po przyrządzeniu!

      Odpowiedz
  3. VEGAnation mówi

    8 kwietnia, 2016 o 5:11 pm

    Wygląda zachęcająco ;D

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      8 kwietnia, 2016 o 5:37 pm

      Dziękuję! 🙂

      Odpowiedz
  4. Red-Vege mówi

    2 września, 2016 o 8:02 pm

    Uwielbiam Cię od dziś za to, że składniki są podane w kolejności wrzucania ich na patelnię ! Bardzo pomocne, a chyba mało kto tak robi 😉

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      2 września, 2016 o 10:15 pm

      Ah, dzięki! Mało kto to zauważa 🙂

      Odpowiedz
  5. Paulina mówi

    3 kwietnia, 2018 o 4:43 pm

    Ten przepis jest cudowny ! Nawet mięsożercom smakowało 🙂 na pewno będę zaglądać częściej 🙂 pozdrawiam !

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      3 kwietnia, 2018 o 5:05 pm

      Dziękuję, cieszę się bardzo! Pozdrawiam również! Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes