• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Cieciorkowe tacos z ostrym sosem paprykowym

Wrzesień 4, 2015 autor Ania - 8

bezglutenowy, cieciorka, kuchnia meksykańska, łatwy, zdrowe danie

cieciorkowe tacos z ostrym sosem paprykowym

Jak pewnie już kiedyś wspominałam, mam przyjemność mieszkania z nałogowym biegaczem. Duncan ma na punkcie biegania obsesję. Nie dość, że biega każdego dnia, niezależnie od pogody to biega również przez sen. Gdy kładzie się spać, planuje sesję na kolejny dzień i jak się tylko obudzi myśli o zaplanowanym treningu. W przerwach w myśleniu lub gadaniu o bieganiu, biega, czasem nawet dwa razy dziennie. Zna całą masę mało istotnych informacji o bieganiu. Tak często gada o kenijskich biegaczach i ich atletyźmie, że czasami mam wrażenie że znam ich tak dobrze jak naszych sąsiadów. Czasami miewam dość ale zdaje sobie sprawe, że nie jest to aż takie złe hobby. Utrzymuje cię w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Poza tym dobrze mieć takiego entuzjastę pod ręką jeśli samemu się biega. Ja też lubię biegać, ale tylko gdy sprzyjają warunki pogodowe, o co w Grecji jest dość trudno. Gdy zaczynam narzekać, że nie jestem w stanie biegać przy 30° Celsiusza lub przy 50 k/h wietrze, Duncan często motywuje mnie bym jednak ubrała buty. Na początku zawsze trochę marudzę ale po powrocie zawsze jestem mu bardzo wdzięczna. Duncan biega ze mną w ramach swojego treningu „relaksacyjnego” (chociaż jego tempo relaksacyjne jest szybsze niż moje normalne tempo – i jak tu się nie załamać?) by mi dodać otuchy i by odstraszyć agresywne psy. To się nazywa miłość…

A ja dlatego tak o tym bieganiu bo dzisiejszy przepis świetnie nadaje się jako posiłek po intensywnym wysiłku fizycznym. Jest super prosty i szybki do zrobienia, syci, ma masę cennych wartości odżywczych i świetnie smakuje. Dzięki mące z cieciorki tacos są bezglutenowe i w przeciwieństwie do standardowych tacos są dziecinnie proste. Nie trzeba wyrabiać ciasta, czekać aż urośnie, wałkować, formować…Ciasto robi się w kilka sekund a tacos smaży się na patelni, tak samo jak naleśniki. Tacos zawdzięczają swój intensywny smak przyprawom i drobniutko pokrojonej cebuli, poza tym są miękkie więc łatwo można owinąć nimi sporą ilość dowolnego nadzienia. Jako nadzienie wybrałam leniwą i błyskawiczną opcję: czarną fasolę i górę świeżych warzyw, ale wcale nie musisz na tym poprzestać. Jakiekolwiek nadzienie, złapanie dwóch czy trzech takich wypachanych tacos z małą szklaneczką schłodzonego białego wina wynagrodzi ci nawet najcięższy trening.

cieciorkowe tacos z bliska

5.00 from 1 vote
Print
  • sztuk: 5 x 16 cm tacos
  • czas przygotowania: 20 min
  • czas przygotowania: 10 min

Składniki


MIĘKKIE CIECIORKOWE TACOS

  • 1 szklanka mąki z cieciorki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki kuminu
  • 1-2 płaskie łyżeczki pul biber (lub średnio ostrego chilli)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ małej czerwona cebula, bardzo drobno posiekana
  • ½ łyżki oliwy/oleju
  • 1 szklanka wody

OSTRY SOS PAPRYKOWY (daje 150 ml)

  • 3 czerwone papryki, upieczone
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 2 płaskie łyżeczki pul biber (lub średnio ostrego chili)
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej)
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • sól, do smaku
  • mielony pieprz, do smaku
  • 2 łyżeczki cukru (niekoniecznie, potrzebne będą w przypadku gotowej papryki)

Przygotowanie


MIĘKKIE CIECIORKOWE TACOS

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, kumin i pul biber (lub chili) i porządnie wymieszaj. Zrób dołek w mące i zacznij stopniowo dodawać wodę mieszając energicznie ręczną trzepaczką do białek. Dobrze mieszaj po każdej porcji wody by zapobiec grudkom w cieście (w pierwszej fazie, konsystencja ciasta będzie przypominała gęsty hummus).
  2. Do gotowego ciasta dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulę i zamieszaj.
  3. Podgrzej małą patelnię (moja ma średnicę 16 cm). Przy pomocy pędzla nałóż na nią odrobinę oleju i podgrzej go. Gdy olej jest już wystraczająco gorący (upewnij się rzucając kropkę ciasta na patelnię, jeśli zacznie SIZZLE to znaczy, że patelnia jest okay), wlej około ¼ szklanki ciasta i rozlej je po powierzchni patelni tak by zrobił się okrągły placek. Smaż na średnim ogniu (ja nastawiłam palnik na 4 z 6 ustawień). Gdy brzegi placka zaczną się trochę odklejać przwróć go na drugą stronę przy pomocy łopatki. Smaż przez parę minut na drugiej stronie.

OSTRY SOS PAPRYKOWY

  1. Jeśli używasz gotowych papryk to umieść je na sicie po wyciągnięciu ze słoika by pozbyć się nadmiaru wody. Jeśli wolisz upiec papryki w domu, to pod tym przepisem znajdziesz cenne wskazówki.
  2. Przy pomocy ręcznego blendera (kielichowy też może być ale więcej będzie do zmywania) zmiksuj papryki na gładkie puree. Dodaj czosnek, przypraw kuminem, chili, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Jeśli używasz gotowych papryk może się okazać, że sos jest dość kwaskowaty gdyż zwykle są one konserowane w occie, dodaj wtedy trochę cukru. Jeśli zapiekasz papryki w domu, może będzie trzeba dodać ciut octu.
  3. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić wrzucając do niego mała kromkę wczorajszego chleba (bez skórki). Sos smakuje lepiej na drugi dzień więc jeśli masz czas przyrządź z wyprzedzeniem.

Uwagi

*Tacos możesz wypełnić tym co akurat masz pod ręką. Ja poszłam na łatwiznę – użyłam czarnej fasoli, kukurydzy, ogórka, posiekanej czerwonej kapusty, pomidorków, sałaty Cos, rzodkiewek, cebuli dymki i awokado.

UDOSTĘPNIJ
imam bayildi faszerowane bakłażany
Wcześniejszy przepis:
Imam bayildi czyli nadziewane bakłażany
Późniejszy przepis:
Śródziemnomorska kanapka wegańska
Śródziemnomorska wegańska kanapka lunch
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

grecka cieciorka na grzankach

Grecka cieciorka na grzankach

Cieciorka ze szpinakiem po hiszpańsku na patelni

Cieciorka ze szpinakiem po hiszpańsku

marokańska miseczka z kiszonymi cytrynami

Marokańska miseczka z kiszonymi cytrynami

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. ewa maria mówi

    Wrzesień 4, 2015 o 12:18 pm

    Super przepis, szybki, łatwy i pełen witamin! To lubię!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Wrzesień 4, 2015 o 12:21 pm

      Dziękujemy, cieszymy się bardzo!

      Odpowiedz
  2. Ogród na talerzu mówi

    Wrzesień 13, 2015 o 3:01 pm

    Chętnie wypróbuję, wygląda bardzo smakowicie

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Wrzesień 13, 2015 o 7:22 pm

      Bardzo nam miło i oczywiście zachęcamy do wypróbowania.

      Odpowiedz
  3. Dominika mówi

    Lipiec 18, 2017 o 3:00 pm

    Czy tacos mozna mrozic?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Lipiec 18, 2017 o 5:04 pm

      Sama nie próbowałam i na pewno smaczniejsze są świeżo zrobione ale myślę, że tak. Ania

      Odpowiedz
  4. kala mówi

    Kwiecień 3, 2019 o 10:35 pm

    super pyszne, zrobiłam bez sosu, do hummusu 😀

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Kwiecień 4, 2019 o 12:27 pm

      Bardzo sie ciesze, dzieki za komentarz! Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

  • Have you rolled up your sleeves for Xmas yet? I have, but that sort of comes with the territory...first up is a super simple yet deliciously xmassy #recipe for soft #vegangingerbread cookies (link in my bio 👈) They are fun to make and decorate (although I'm not going to win any awards in that department 😜), they can also be made both #refinedsugarfree and #glutenfree if needed. #veganxmas #veganchristmas #vegancookies #weekendtreat #letsbakevegan #letsbake #egglessbaking #vegandesserts #xmascookies #crueltyfree #glutenfreevegan #veganfood #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan
  • Hope your day is good, guys? I'm photographing one of these dishes that tastes great, but is not a looker and losing my temper and my mind...🙄🤯 meanwhile here is a throwback to an old recipe of mine, but perfect for this time of the year ☔ #veganbourguignon with #celeriacmash - #recipe link in my bio 👈 #veganfood #vegancomfortfood #whatveganseat #eatrealfood #letseatvegan #dinnerinspo #dinnertime #feedfeed @thefeedfeed.vegan #winterfood #winter #comfortfood #eatwellbewell #eatmoregreens #eatplants #plantbased #plantbasedmeals
  • When you book your favourite restaurant to celebrate your 10 year anniversary 👩‍❤️‍👨 a month after the actual date cos life got in the way, get there against all odds to find that all the car parks in the entire of #Bath (thanks Xmas market!!) are full and end up eating nut bars and bananas in a supermarket's car park for lunch instead...yup, that's how romantic it's been today!! On the blog, a #recipe (link in my bio) for lunch I wish we have had. Enjoy 😘 #veganrisotto #mushroom #mushroomrisotto #whatveganseat #veganfood #vegan #veganrecipes #letscookvegan #veganfoodspace #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan #kitchn #dinnerinspo #dinnertime #glutenfreevegan #glutenfree #vegancomfortfood #plantbased #dairyfree
  • If you are not cooking for a crowd or have 'annoying #vegans ' (this is what we are when we are not around, we know...😜) coming round for dinner and need to put something together that does not take a day to prepare, these cute individual #pithiviers might do the job (#recipe link in my bio 👈), not too complicated and they go well nicely with cranberry sauce. Enjoy 😘 #whatveganseat #thanksgiving #veganthanksgivingdinner #veganthanksgiving #veganfood #vegan #loveanimalsdonteatthem #veganfoodlover #vegansofig #feedfeed @thefeedfeed.vegan #veganfoodshare #vegandinner #vegandinnerideas #festiveseason
  • Okay so if you are after something that's easy to make yet feeds a crowd 👨‍👩‍👦👩‍👩‍👧👨‍👧👨‍👨‍👧 I might have just the thing for you - #veganpotatogratin that's fragrant with rosemary and thyme, creamy with crispy top - heaven on a plate 👌🤤 #recipe link in my bio 👈 #vegancomfortfood #whatfatveganseat #vegandinner #veganthanksgivingdinner #veganthanksgiving #veganfood #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan #veganfortheanimals #veganblog #veganfoodblogger #veganside #vegansides #glutenfreevegan #glutenfree #dinnerinspo #dairyfree #plantbased #plantbasedmeals #potatoes #potatolove #carbs
  • If you're not a pumpkin pie fan, how about breaking the rules and making this creamy #vegan #peanutbuttermousse with a layer of decadent ganache on top? It's easy, the link to the recipe including a how-to #recipevideo is in my bio 👈 Enjoy 😘 #veganthanksgivingdinner #veganthanksgiving #letseatvegan #letscookvegan #vegandesserts #veganfoodlover #aquafaba #whatveganseat #veganfood #veganfoodblogger #veganrecipes #feedfeed @thefeedfeed.vegan #eggless #loveanimalsdonteatthem #plantbased #vegansofig
  • For all you #vegan #pumpkinpie fans out there, I didn't want you to miss out on this #Thanksgiving staple so I tinkered a little and I have a cracking NEW RECIPE (link in bio 👈) for it, just in time....phew 😅. It's not difficult to make at all, the filling comes together in seconds and it's silky smooth, rich, custardy and fragrant with pumpkin pie spices, we love it 🤤👌#veganpumpkinpie #veganthanksgiving #veganthanksgivingdinner #veganfood #feedfeed @thefeedfeed.vegan #whatveganseat #letsbakevegan #egglessbaking #veganbaking #letseatvegan #plantbased #veganfoodlover #veganrecipes #veganfoodporn #glutenfree #glutenfreevegan #bestofvegan #letsbakevegan #veganpie
  • I've been teasing you with #thanksgiving recipes all week, but this is the main dish that should grace your #veganthanksgiving table - #veganwellington with deliciously rich gravy. Duncan and I have made a #recipevideo (link to written recipe in my bio👈) to show you how to put it together. It always gets lots of compliments, it's full of flavour, contrasting textures and can be made #glutenfree too. Enjoy!! 😘 #beetwellington #veganlife #veganfoodlover #vegans #veganshare #vegandinner #bestofvegan #plantbased #beetroot #veganroast #veganfortheanimals #veganforlife #veganfood #vegan #veganrecipes #foodvideo #veganfoodporn
  • Have you worked out your #veganthanksgiving menu yet? If you still have room for some inspiration, may I humbly suggest this cracking way to make #brusselsprouts truly shine? These miso roasted sprouts with jammy #cranberries and pecans are one of my favorite #festive sides...🤤👌 #recipe link in bio 😘 #thanksgivingsides #thanksgiving #whatveganseat #plantbaseddiet #plantbased #feedfeed @thefeedfeed.vegan #eatmoreplants #eatyourveggies #eatrealfood #crueltyfreefood #crueltyfree #loveanimalsdonteatthem #veganfood #veganfoodlover #vegansofinstagram #vegansofinsta
  • If you are looking for a #vegandessert for #thanksgiving, look no further!! Here is one of my personal favourites, #veganpecanpie (link in my bio 👈). It's nutty, caramely, moreish, an absolute knock-out!! It's #refinedsugarfree and can be made #glutenfree too if you need it to be 😘 #letseatvegan #letsbake #lovebaking #pecanpie #feedfeed @thefeedfeed.vegan #whatfatveganseat #glutenfreevegan #vegandesserts #veganfood #veganfoodshare #veganbaking #veganbaker #veganthanksgivingdinner #vegantreat #veganthanksgiving #bestofvegan
  • This beautiful #veganside of #roastedsweetpotatoes with #misodressing really would appreciate an invite to your #veganthanksgiving table 😜 Super easy to make, a guaranteed crowd pleaser and naturally #glutenfree too!! #Recipe link in my bio 👈, as always 😘 #glutenfreevegan #whatveganseat #eatrealfood #carbsarelife #carbs #feedfeed @thefeedfeed.vegan #veganthanksgivingdinner #eatyourveggies #eatplants #loveanimalsdonteatthem #thanksgivingsides #letseathealthy #healthyfood #letseatvegan #thrivemags
  • Happy Monday guys!! As many of you are probably already thinking about the upcoming #thanksgiving , I am here to help you tackle #veganthanksgiving menu cos no one likes being left out, right? I hope you'll include these easy to make #hasselbackpotatoes potatoes with garlic and herbs and I hope that you'll spared the sight of the poor dead turkey 🦃😭 (that's the hardest bit, isn't it?) #recipe link in my bio 👈 #veganthanksgivingdinner #whatveganseat #loveanimalsdonteatthem #veganfood #veganfoodlovers #veganfoodshare #veganfoodspace #lovecarbs #carbsarelife #potatolove #potatoes #vegansofig #vegansides #feedfeed @thefeedfeed.vegan #thrivemags

Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes