Cynamonowe naleśniki z korzennymi śliwkami

cinnamon pancakes with spiced plums stack

Dzisiejszy przepis zainspirowany jest tęsknotą za polską jesienią. Co prawda słodkie naleśniki nie są typowo polskim śniadaniem ale śliwki i korzenne przyprawy kojarzą mi się z naszą jesienią, za którą tak tęsknię. Tęsknię za szeleszczącym dywanem kolorowych liści pod nogami, zapachem ognisk, za wielkim swetrzyskami (chociaż Duncan mi zawsze nawymyśla jak takie ubieram), za ciepłym jesiennym światłem. Tęsknię za zbieraniem kasztanów i żołędzi jako dziecko by z nich i pudełka zapałek zrobić potem całe stado dziwnie wyglądających zwierząt. Przypuszczam, że moje wspomnienia słonecznej, ciepłej jesieni są lekko wyidealizowane (jak rozmawiałam ostatnio z mamą mówiła, że już zrobiło się zimno) ale takie ich prawo.

Nic nie kojarzy mi się z jesienią tak bardzo jak zapach cynamonu, więc postanowiłam podkręcić cynamon w tych naleśnikach, które świetnie komponują się ze śliwkami lekko duszonymi w odrobine syropu klonowego i w garści korzennych przypraw. Moje cynamonowe naleśniki z korzennymi śliwkami są bardzo łatwe do zrobienia a smak (i zapach) takiego śniadania sprawi, że polubisz poranki – pozostaje tylko namówić któregoś z domowników, żeby je przyrządził:)

fresh plums duo

stewing-plums

cynamonowe naleśniki z korzennymi śliwkami śniadanie

Składniki

NALEŚNIKI CYNAMONOWE

  • ¾ szklanki mąki białej, przesianej
  • ¾ szklanki mąki razowej, przesianej
  • szczypta soli
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • ½ szklanki mleka kokosowego (pełnotłustego)
  • ½ szklanki + około ¼ szklanki wody
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 1 łyżka oleju do smażenia (użyłam słonecznikowego)

ŚLIWKI W KORZENNYM SYROPIE

  • 5 śliwek, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łyżki syropu klonowego lub cukru
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • odrobinę gałki muszkatołowej
  • ½ laski wanilii, nasiona wyskrobane
  • 1 całe ziele angielskie

Przygotowanie

  1. W misce, połącz przesiane mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  2. W drugiej misce, połącz wszystkie mokre składniki: mleko kokosowe, ½ szklanki wody, sok z cytryny i syrop klonowy.
  3. Stopniowo wlej mokre składniki do suchych cały czas mieszając ręczną trzepaczką do jaj. Wymieszaj na jednolite ciasto. W zależności od jakości twojej mąki i od tego jak grube lubisz naleśniki możliwe, że będzie trzeba dodać trochę więcej wody. Ja dodałam kolejne 60 ml czyli ¼ szklanki by uzyskać dość gęste ciasto.
  4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Przy pomocy pędzla nanieś na patelnię niewielką ilość oleju. Połóż dwie łyżki ciasta na natłuszczoną patelnię i wypukłą stroną łyżki uformuj ciasto w okrągławy placek.
  5. Podaczas smażenia, na powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Dopiero gdy popękają (bo inaczej będą surowe w środku), obróć naleśniki na drugą stronę. Smaż przez kolejną minutę/dwie (aż ładnie zbrązowieją). Trzymaj gotowe naleśniki w nagrzanym do 100° C piekarniku podczas gdy smażysz resztę.

ŚLIWKI W KORZENNYM SYROPIE

  1. Do małego garnka włóż pokrojone śliwki, syrop klonowy, wszystkie przyprawy (nasiona i laskę wanilii) i jakieś ¼ szklanki wody. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu aż śliwki zmiękną, delikatnie obracając je od czasu do czasu.
  2. Wyjmij miękkie śliwki i odłóż na bok. Ściągnij pokrywkę z garnka i na małym ogniu zredukuj powstały na dnie garnka sos tak by zamienił się w gęsty syrop. Możesz go przecedzić jeśli chcesz by był gładki, lub po prostu wyjmij przyprawy i polej nim naleśniki.