• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Czekoladowe kubeczki chili z malinami

16 października, 2015 autor Ania - 4

bezglutenowy, chili, czekolada, łatwygo to recipe

go to recipe

czekoladowe kubeczki chili z malinami zbliżenie

Zgodnie z obietnicą mam dziś dla was coś słodkiego. Tym razem, zrobiłam kosmiczną ilość (70! i prawie już ich nie ma…) malutkich czekoladowych kubeczków z lekko pikantnym czekoladowym kremem, który świetnie kontrastuje ze słodkim nadzieniem malinowym. Czekolada i maliny to jedno z moich ulubionych połączeń. Uwielbiam maliny i nigdy nie mogę się doczekać kiedy będą w sezonie. Niestety od dwóch lat nie mam szczęścia bo tu na mojej małej Greckiej wyspie jest dla nich za gorąco więc nikt ich nie hoduje. Jak tylko wyjechaliśmy na wakacje w sierpniu, z pasją rzuciłam się na wszelkie stragany z malinami i wszystko co kupiłam spożyłam (a raczej wciągnełam) na miejscu. Ciągle mi było mało, a najlepsze były te prosto z krzaczka, z ogrodu mojej cioci! Teraz już jesteśmy z powrotem w Grecji a poza tym jest i tak grubo po sezonie więc do moich malinowych kubeczków użyłam dobrej jakości dżemu. Ma to swoje dobre strony bo dzięki temu przepis jest trochę mniej pracochłonny. Nie zniechęcaj się faktem, że namawiam do utemperowania czekolady przed zrobieniem kubeczków. Jeśli ta czynność cię przeraża lub nie masz na to czasu to użyj roztopionej czekolady. Czy zdecydujesz się podjąć wezwanie utemperowania czekolady czy nie to obiecuję, że nie pożałujesz zrobienia tych kubeczków!

czekoladowe kubeczki chili z malinami wypełnione dżemem

czekoladowe kubeczki chili z malinami wypełnianie

czekoladowe kubeczki chili z malinami wypełnione czekoladą

Print
  • sztuk: 20 sztuk
  • czas przygotowania: 30 min
  • czas przygotowania: 0 min

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady (70%), podzielonej na pół
  • 40 ml pełnotłustego mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie)
  • dżem z malin, dobrej jakości
  • ostre chili w proszku, do smaku

Przygotowanie

CZEKOLADOWE KUBECZKI

  1. Kubeczki możesz przygotować powoli roztapiając 100 g czekolady nad kąpielą wodną, po czym rozprowadzając wewnątrz papilotków roztopioną czekoladę łyżeczką. Po posmarowaniu papilotów roztopioną czekoladą włóż je do zamrażarki na jakieś 15 minut. Rezultat będzie o wiele lepszy – czekolada nie będzie topić się w dłoniach, kubeczki będą miały ładny połysk i będą chrupkie – jeśli czekoladę utemperujesz przed posmarowaniem papilotków. Poniżej instrukcje jak to zrobić – będziesz potrzebować termometra kuchennego i temperatura pomieszczenia nie powinna przekraczać 20° C !
    TEMPEROWANIE CZEKOLADY (MOŻNA POMINĄĆ)

  1. Posiekaj 100 g czekolady na drobne kawałki. 25 g odłóż na bok a pozostałe 75 g powoli rozpuść w szklanej misce nad kąpielą wodną (na bardzo małym ogniu).
  2. Gdy czekolada roztopi się, trzeba doprowadzić ją do temperatury 46-48° C. Uważnie jej pilnuj tak by się nie przypaliła i ściągnij znad kąpieli wodnej nieco wcześniej (46° C) bo czekolada ma sporą bezwładność.
  3. W roztopioną czekoladę wmieszaj pozostałe 25 g aż dodana czekolada zupełnie się rozpuści. Teraz trzeba czekoladę schłodzić do temperatury 27° C. Najlepiej zrobić to umieszczając miskę z czekoladą w naczyniu z zimną wodą i paroma kostkami lodu mieszając czekoladę trzepaczką do jajek. Tak jak w przypadku podgrzewania czekolady najlepiej wyciągnąć ją zimnej wody ciut wcześniej i pozwolić temperaturze naturalnie spaść do 27° C.
  4. Gdy czekolada osiągnie 27° C, musimy ją podgrzać do 31-32° C , umieszczając ponownie nad kąpielą wodną. Należy uważać by nie przekroczyła 33° C bo wtedy trzeba będzie proces zacząć od nowa.
  5. Rozprowadź utemperowaną czekoladę po wnętrzu papilotków przy pomocy łyżeczki. Utemperowaną czekoladę poznać po tym, że po umieszczeniu posmarowanego czekoladą papilota w zamrażarce na 5 minut, czekoladowy kubek będzie chrupki, nie będzie topił się w palcach i będzie miał ładny połysk. Po posmarowaniu papilotów roztopioną czekoladą włóż je do zamrażarki na jakieś 15 minut.

CZEKOLADOWY KREM Z CHILI (GANACHE)

  1. Powoli rozpuść pozostałe 100 g czekolady nad kąpielą wodną. Ściągnij z palnika i powoli zacznij dodawać mleko kokosowe cały czas mieszając ręczną trzepaczką do jajek. Czekolada może na tym etapie stwardnieć ale nie przejmuj się, nic straconego. Po dodaniu całego mleko kokosowego powoli dodaj 40 ml wody mieszając aż czekolada ponownie zrobi się gładka i lśniąca.
  2. Do gładkiego kremu czekoladowego dodaj syropu klonowego – nie jest to konieczne bo gorzkawa czekolada dobrze smakuje w zestawieniu ze słodkim dżemem więc zależy co lubisz.
  3. Wmieszaj sproszkowane chili. Ja użyłam ½ płaskiej łyżeczki chili ale najlepiej jego ilość dostosować do smaku próbując krem.
  4. Odłóż krem na bok do ostygnięcia.

WYPEŁNIENIE KUBKÓW

  1. Wyjmij czekoladowe kubeczki z zamrażarki i na dno każdego połóż płaską łyżeczkę dżemu.
  2. Resztę kubeczków wypełnij ostudzonym (to ważne) kremem czekoladowym.
  3. Włóż wypełnione kubeczki do lodówki na kilka godzin aż krem zgęstnieje. Delikatnie zdejmij papierowe papilotki przed konsumpcją.

Uwagi

Moje papierowe papilotki mają dno o średnicy 2.5 cm, górę o średnicy 4.5 cm i mają wysokość 2 cm.

UDOSTĘPNIJ
krem curry z marchwi i soczewicy z góry
Wcześniejszy przepis:
Krem curry z marchwi i soczewicy
Późniejszy przepis:
Pieczone sajgonki z lekkim sosem
pieczone sajgonki z lekkim sosem
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

wegańskie trufle marcepanowe suszenie

Wegańskie trufle marcepanowe na 2 sposoby

Walentynkowe trufle z amaretto

surowe brownie ze słonym karmelem

Surowe brownie ze słonym karmelem

tajska sałatka z mango z góry

Tajska sałatka z mango

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Edyta mówi

    26 stycznia, 2016 o 3:54 pm

    Hej,

    Szukałam prostego przepisu na babeczki wegańskie z czekoladą. Na Twoim blogu znalazłam ich tak wiele, że nie wiem, które wybrać!! Piękne zdjęcia, proste opisy, świetny blog. Pozdrawiam i dołączam do grona fanów!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      26 stycznia, 2016 o 4:18 pm

      Super, bardzo się cieszę!:) Ponieważ czekoladę uwielbiam mogę obiecać, że będzie ich tylko więcej:)…

      Odpowiedz
  2. Kasia mówi

    4 września, 2018 o 3:14 pm

    Świetny przepis 😀 Zastanawiam się tylko czy te babeczki nie topią się w rękach przy tak cienkiej warstwie czekolady po bokach..
    Czy sprawdzałaś ile takie babeczki mogą wytrzymać w lodówce? Mój mąż czekoladoholik jest na wyjeżdzie i zastanawiam się ile wcześniej mogę je przygotować.

    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      4 września, 2018 o 3:52 pm

      Jeżeli czekolada jest temperowana to nie bedą się łatwo topić. A nawet bez temperowanie nie jest źle, no chyba że jest upał. W lodówce wytrzymują około 4 dni w szczelnym pudełku spokojnie. Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

Hope you guys are in the mood for #cookies as that Hope you guys are in the mood for #cookies as that's the latest recipe up on the blog, for these crispy, chewy #vegan #oatcookies which I jazzed up with chocolate chunks but you can skip them and use raisins, cranberries or other mixings...#glutenfree #refinedsugarfree if you like and easy to make...recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyveganrecipe #vegancookie #vegancookierecipe #vegancookies #chocolatechipcookies #weekendbaking #weekendtreat #vegantreats #whatfatveganseat #vegandesserts #chocoholics #easyveganrecipes #oilfree #veganfoodlover #veganrecipeshare #veganrecipes #veganrecipe
Not sure about you but I have a hankering for nood Not sure about you but I have a hankering for noodles and not much time on my hands this week so these simple #satay #noodles have been a real life saver! Easy and quick to make, can be made both #oilfree and #glutenfree too! Enjoy 🤗😘Recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easymeals #veganmeals #vegannoodles #glutenfreevegan #sataysauce #peanutbutterlover #easyveganmeals #easydinner #easycooking #easyrecipe #easyfood #easyvegan #meatless #vegancomfortfood #veganbowl #eatwellbewell #eatplants #eattherainbow #veganlunch
What if I told you that there is only 6 pantry sta What if I told you that there is only 6 pantry staple ingredients that stand between you and a tray of fudgy on the inside and crispy on the outside #veganbrownies ? They are unapologetically indulgent but weekend plays by different rules so, hurry, get your oven on!recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe...#vegandesserts #egglessbaking #veganbaking #aquafaba #vegandessert #veganbrownie #veganfoodporn #vegantreat #vegantreats #veganrecipeshare #veganfoodblogger #vegan #veganuk #easyveganrecipes #weekendbaking #vegantreat #vegantreats #veganrecipes #noeggs #veganrecipes
What's cooking this weekend, guys? I feel like a s What's cooking this weekend, guys? I feel like a some #vegancomfortfood as this week has been a bit hectic and I just realized I have the sauce for this #veganmoussaka already in my freezer 💡so it's a no brainer. It's delicious, indulgent yet #healthier than its traditional equivalent and it reminds me of how we moved to Greece on a bit of a whim in pre-pandemic times🤷‍♀️🤪recipe link in my bio 👈 if you fancy or Google 'vegan moussaka lazy cat kitchen'#veganchef #vegancooking #eatvegan #crueltyfreefood #plantbasedrecipes #plantbasedprotein #veganrecipe #veganfoodblog #greekfood #dairyfreerecipes #meatlessmeals #healthierchoices #healthyvegan #vegandinner #weekendcooking #weekendtreat #veganaf #instavegan
On the blog, perfect #midweekdinner of roasted lee On the blog, perfect #midweekdinner of roasted leek and cauliflower #veganpasta that emerged from sad leftovers as I was too lazy to go food shopping 🙋‍♀️ Easy to make, full of flavour, creamy and really satisfying 😋#recipe link in my bio or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com and click on the latest post!#glutenfreevegan #easypasta #midweekmeals #cauliflowerrecipes #leek #easyveganrecipe #plantbased #plantbasedcooking #vegancooking #pastarecipe #pastalover #carblover #healthierchoices #dairyfreerecipes #dairyfreefood #veganrecipe #veganrecipeshare
Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't your thing and you are after something quick and easy, these fluffy 1-bowl #veganpancakes might be just the ticket! They can be made #glutenfree too and best consumed to the tune of Jack Johnson's #bananapancakes song 🥞😋#recipe link in my bio 👈 or Google 'fluffy vegan banana pancakes lazy cat kitchen' 🐈#pancakeday #pantrystaples #easyveganfood #easyveganrecipes #egglesspancakes #dairyfreerecipes #whatveganseat #whatfatveganseat #shrovetuesday #plantbasednutrition #plantbasedfood #veganfood #veganfoodshare #veganfortheanimals #fluffypancakes #onebowl #glutenfreevegan
Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and # Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and #crepes. This #veganpancake filled with ginger cream and roasted rhubarb is easy to make and utterly delicious 🤤👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen buckwheat crepes'#veganpancakes #vegancrepes #vegancrepe #pancakeday #pancake #glutenfreevegan #vegantreats #easyveganrecipes #veganfoodblogger #veganfoodlover #veganfood #plantbased
While UK is going to gorge itself silly on pancake While UK is going to gorge itself silly on pancakes this coming Tuesday, most of the Northern European countries will pig out on marzipan filled cream buns, how is that fair??? I got a serious bout of bun envy and baked us a truckload of #vegansemla (that's what the Swedes call them). Who is with me? Pancakes are so last year...😜#recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe 🤓#whatfatveganseat #shrovetuesday #pancakeday #easyveganrecipes #vegandesserts #vegandessert #plantbased #vegantreats #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #veganfoodshare #veganfood
If baking isn't your cup of tea, how about rolling If baking isn't your cup of tea, how about rolling some obscenely indulgent #amaretto #vegantruffles for your loved one 💕? It's a very old recipe but still a favourite of ours and while beetroot powder looks stunning, easier to get cocoa powder or chopped up almonds will work just as well!#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen valentines amaretto truffles'#veganvalentines #veganvalentine #vegandesserts #vegandessert #whatveganseat #glutenfreevegan #plantbased #vegantreats #chocolatetruffles #easyveganfood #recipedeveloper #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes