• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Czekoladowe tarty z chili

20 marca, 2015 autor Ania - 8

chili, czekolada, pieczonego to recipe

go to recipe

Czekoladowa tarta z chili udekorowana truskawką

Nie mogę żyć bez czekolady. Wiem, zabrzmiało to trochę dramatycznie, ale mam do tej substancji (wyskokowej poniekąd) ogromną słabość i nie mogę się bez niej obejść. W zeszłym roku dokonałam drastycznych zmian w moim sposobie żywienia. Przestałam jeść mięso, ryby, nabiał i jajka. Chociaż początkowo wydawało mi się, że będzie mi się cieżko przyzwyczaić to jak już podjełam decyzję okazało się, że to nic takiego. Byłam zmotywowana ważnymi powodami i to pomogło mi trzymać się swoich postanowień. Żałuję, że nie odważyłam się na ten krok dużo dużo wcześniej. Z czekoladą jest inaczej, nie jestem w stanie obejść się bez niej nawet dwóch czy trzech dni. Nie musi to być okazały deser, jak ten tutaj, ale codzienna odrobina czekolady z mocnym espresso poprawia mi humor jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. A że moje ciche uzależnienie nikomu nie szkodzi nie widzę powodu by pozbawiać się tej przyjemności.

Czasami, nachodzi mnie ochota by zjeść całą moją tygodniową rację czekolady w jeden wieczór i na taką ewentualność pomyślany jest poniższy przepis. Jeśli należysz do osób które liczą kalorie to od razu przejdź na inną stronę. Pomimo tego, że ten deser jest w 100% wegański to nie jest to jedzenie dietetyczne. Dostarczy twoim kubkom smakowym niezapomnianych wrażeń – aksamitnie gładkiej, instensywnie czekoladowej przyjemności z nieco pikantnym posmakiem. Radzę wam podzielić się taką tartą z kimś kogo lubicie (lub znajdźcie sobie mniejsze foremki) bo by całą taką tartę zjeść samemu (i to mówię ja – czekoladowa fanatyczka) to poważne wyzwanie. Jest to deser wyłącznie dla dorosłych więc niech wam nie przyjdzie do głowy by oferować go nieletnim lub co gorsza zwierzętom domowym – nie docenią.

wlewanie kremu do kruchych spodów

Czekoladowe tarty z chili i ekspresso

Czekoladowa tarta z chili udekorowana płatkami chili

Czekoladowa tarta z chili w przekroju

Print
  • porcji: 2-4* (zobacz Uwagi)
  • czas przygotowania: 45 min
  • czas przygotowania: 25 min

Składniki

KRUCHY SPÓD

  • 120 g białej mąki
  • 2 szczypty soli
  • 3 łyżeczki brązowego cukru**
  • 2 krople esencji waniliowej (niekoniecznie)
  • 40 ml / 2½ łyżki oliwy z oliwek
  • około 20 ml / 1½ łyżki wody o temperaturze pokojowej

KREM CZEKOLADOWY

  • 150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 2 spore szczypty ostrego chili w proszku
  • ¾ szklanki mleka migdałowego***
  • 30 ml / 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie

kruche ciasto krok po kroku

KRUCHY SPÓD

  1. W misce, zamieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj esencji waniliowej i oliwy z oliwek i zacznij wyrabiać ciasto rękami (łatwiej wtedy ocenić ile potrzeba wody) i dodaj około 1½ łyżki wody – tyle by otrzymać plastyczne ale nie mokre ciasto. Podziel ciasto na dwie części.
  2. Uformuj kulkę z jednej części i umieść ją na stolnicy / blacie pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (zobacz zdjęcie nr 1, powyżej).
  3. Delikatnie (nie naciskając za bardzo) rozwałkuj ciasto za pomocą wałka na cieńki placek, na tyle duży by był w stanie wypełnić pojedyńczą formkę na tartę (zobacz zdjęcie nr 2).
  4. Połóż rozwałkowane ciasto na foremce i ściągnij arkusz przylepiony do ciasta. Delikatnie wyłóż foremkę ciastem. Upewnij się, że ciasto sięga do krawędzi dna (zobacz zdjęcia nr 3 i 4).
  5. Ostrzem noża odetnij nadwyżkę ciasta wystającą ponad boki foremki (zobacz zdjęcie nr 5).
  6. Widelcem ponakłuwaj spód ciasta (zobacz zdjęcie nr 6).
  7. Powtórz kroki 1-6 z drugą połową ciasta.
  8. Nagrzej piekarnik do 175° C a wyłożone ciastem foremki włóż do lodówki na około 60 minut.
  9. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia i wsyp do niego coś do obciążenia (groch, ryż lub ceramiczne koraliki do pieczenia). Piecz przez około 20 min, następnie wyjmij obciążenie i piecz przez kolejne 5-10 minut – aż spód nabierze koloru.
  10. Ostudź spody. Po ostudzeniu, wyjmij je z foremek.

KREM CZEKOLADOWY

  1. Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną. Ściągnij z palnika ale miskę z czekoladą pozostaw nad parą. Powoli wlewaj mleko migdałowe mieszając ręczną ubijaczką do jajek. Może się wydawać, że czekolada nie połączy się z mlekiem (z powodu dużej zawartości wody w mleku migdałowym), ale to tylko faza przejściowa. Delikatnie mieszaj nad naczyniem z gorącą wodą i po chwili uzyskasz jednolitą, w miarę płynną masę czekoladową.
  2. Dodaj po kolei: sproszkowane chili, syrop klonowy i olej kokosowy, delikatnie mieszając po każdym dodatku.
  3. Gdy uzystkasz jednolity krem, daj mu ostygnąć (ale nie za bardzo bo stwardnieje), po czym wlej do spodów. Ostudź krem do końca w temperaturze pokojowej a dopiero później wsadź do lodówki. Jeśli wsadzisz tarty do lodówki zbyt wcześnie krem czekoladowy może się skurczyć i pęknąć.

Uwagi

*Użyłam dwóch foremek o średnicy 12,5 cm, ale ten przepis z łatwością usatysfakcjonuje 4 osoby jeśli użyjesz czterech mniejszych foremek.
**Zmieliłam cukier w młynku do kawy by mieć gładkie ciasto. Jeśli to za duży kłopot to spokojnie możesz użyć gotowego cukru pudru.
***Użyłam mleka migdałowego domowej produkcji, które zawiera 1 szklankę migdałów do 3 szklanek wody. Nie jestem pewna czy kupne mleko da taki sam rezultat gdyż zawiera ono zwykle dużo więcej wody. Najlepiej i zdrowiej zrobić je w domu.

UDOSTĘPNIJ
box of ginger biscuits
Wcześniejszy przepis:
Migdałowe ciasteczka z imbirem
Późniejszy przepis:
Sałatka z czerwonej kapusty i awokado
sałatka z czerwonej kapusty i awokado dla sześciu
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

wegańskie mokre brownies

Wegańskie brownie

wegańska babeczka czekoladowa z kremem czekoladowym

Wegańskie babeczki czekoladowe

czekoladowe kubeczki chili z malinami zbliżenie

Czekoladowe kubeczki chili z malinami

wegańska tarta czekoladowa ze słonym karmelem rozkrojona

Wegańskie tarty czekoladowe ze słonym karmelem

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Angelika i Monika (Candy Pandas) mówi

    26 marca, 2015 o 6:06 pm

    To jest nieziemsko cudowne! Nie da się ukryć 😀

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      27 marca, 2015 o 8:03 pm

      Dziekuje:) Wyszly takie jak na zdjeciu? Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Angelika i Monika (Candy Pandas) mówi

        27 marca, 2015 o 11:53 pm

        Tak prawie, ponieważ wkradły się drobne modyfikacje w mące oraz użyłyśmy innych foremek 😛
        Ale i tak powalają swą prostotą 😀

        Odpowiedz
        • Ania mówi

          28 marca, 2015 o 5:13 pm

          Super, ciesze sie bardzo. Inne foremki to dobry pomysl – ja niestety mniejszych nie mialam ale rozgladam sie za takimi.

          Odpowiedz
  2. Agata mówi

    16 sierpnia, 2015 o 2:09 pm

    Pięknie to wygląda! Fajnie ze robisz weganskie desery, inspiracji nigdy za wiele 😉 no i zdjęcia super!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      17 sierpnia, 2015 o 3:07 pm

      Dzięki:) Jeśli wypróbujesz przepis to daj znać jak ci poszło.

      Odpowiedz
  3. Dorota mówi

    5 lutego, 2017 o 9:21 pm

    A można użyć łagodniejszego w smaku oleju? Bo obawiam sie, że tą oliwę może być czuć …

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      6 lutego, 2017 o 1:14 pm

      Jasne, że można! Kokosowy rafinowany dobrze się sprawdza! Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes