Czekoladowe tarty z chili

Czekoladowa tarta z chili udekorowana truskawką

Nie mogę żyć bez czekolady. Wiem, zabrzmiało to trochę dramatycznie, ale mam do tej substancji (wyskokowej poniekąd) ogromną słabość i nie mogę się bez niej obejść. W zeszłym roku dokonałam drastycznych zmian w moim sposobie żywienia. Przestałam jeść mięso, ryby, nabiał i jajka. Chociaż początkowo wydawało mi się, że będzie mi się cieżko przyzwyczaić to jak już podjełam decyzję okazało się, że to nic takiego. Byłam zmotywowana ważnymi powodami i to pomogło mi trzymać się swoich postanowień. Żałuję, że nie odważyłam się na ten krok dużo dużo wcześniej. Z czekoladą jest inaczej, nie jestem w stanie obejść się bez niej nawet dwóch czy trzech dni. Nie musi to być okazały deser, jak ten tutaj, ale codzienna odrobina czekolady z mocnym espresso poprawia mi humor jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. A że moje ciche uzależnienie nikomu nie szkodzi nie widzę powodu by pozbawiać się tej przyjemności.

Czasami, nachodzi mnie ochota by zjeść całą moją tygodniową rację czekolady w jeden wieczór i na taką ewentualność pomyślany jest poniższy przepis. Jeśli należysz do osób które liczą kalorie to od razu przejdź na inną stronę. Pomimo tego, że ten deser jest w 100% wegański to nie jest to jedzenie dietetyczne. Dostarczy twoim kubkom smakowym niezapomnianych wrażeń – aksamitnie gładkiej, instensywnie czekoladowej przyjemności z nieco pikantnym posmakiem. Radzę wam podzielić się taką tartą z kimś kogo lubicie (lub znajdźcie sobie mniejsze foremki) bo by całą taką tartę zjeść samemu (i to mówię ja – czekoladowa fanatyczka) to poważne wyzwanie. Jest to deser wyłącznie dla dorosłych więc niech wam nie przyjdzie do głowy by oferować go nieletnim lub co gorsza zwierzętom domowym – nie docenią.

wlewanie kremu do kruchych spodów

Czekoladowe tarty z chili i ekspresso

Czekoladowa tarta z chili udekorowana płatkami chili

Czekoladowa tarta z chili w przekroju

Składniki

KRUCHY SPÓD

  • 120 g białej mąki
  • 2 szczypty soli
  • 3 łyżeczki brązowego cukru**
  • 2 krople esencji waniliowej (niekoniecznie)
  • 40 ml / 2½ łyżki oliwy z oliwek
  • około 20 ml / 1½ łyżki wody o temperaturze pokojowej

KREM CZEKOLADOWY

  • 150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 2 spore szczypty ostrego chili w proszku
  • ¾ szklanki mleka migdałowego***
  • 30 ml / 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie

kruche ciasto krok po kroku

KRUCHY SPÓD

  1. W misce, zamieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj esencji waniliowej i oliwy z oliwek i zacznij wyrabiać ciasto rękami (łatwiej wtedy ocenić ile potrzeba wody) i dodaj około 1½ łyżki wody – tyle by otrzymać plastyczne ale nie mokre ciasto. Podziel ciasto na dwie części.
  2. Uformuj kulkę z jednej części i umieść ją na stolnicy / blacie pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (zobacz zdjęcie nr 1, powyżej).
  3. Delikatnie (nie naciskając za bardzo) rozwałkuj ciasto za pomocą wałka na cieńki placek, na tyle duży by był w stanie wypełnić pojedyńczą formkę na tartę (zobacz zdjęcie nr 2).
  4. Połóż rozwałkowane ciasto na foremce i ściągnij arkusz przylepiony do ciasta. Delikatnie wyłóż foremkę ciastem. Upewnij się, że ciasto sięga do krawędzi dna (zobacz zdjęcia nr 3 i 4).
  5. Ostrzem noża odetnij nadwyżkę ciasta wystającą ponad boki foremki (zobacz zdjęcie nr 5).
  6. Widelcem ponakłuwaj spód ciasta (zobacz zdjęcie nr 6).
  7. Powtórz kroki 1-6 z drugą połową ciasta.
  8. Nagrzej piekarnik do 175° C a wyłożone ciastem foremki włóż do lodówki na około 60 minut.
  9. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia i wsyp do niego coś do obciążenia (groch, ryż lub ceramiczne koraliki do pieczenia). Piecz przez około 20 min, następnie wyjmij obciążenie i piecz przez kolejne 5-10 minut – aż spód nabierze koloru.
  10. Ostudź spody. Po ostudzeniu, wyjmij je z foremek.

KREM CZEKOLADOWY

  1. Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną. Ściągnij z palnika ale miskę z czekoladą pozostaw nad parą. Powoli wlewaj mleko migdałowe mieszając ręczną ubijaczką do jajek. Może się wydawać, że czekolada nie połączy się z mlekiem (z powodu dużej zawartości wody w mleku migdałowym), ale to tylko faza przejściowa. Delikatnie mieszaj nad naczyniem z gorącą wodą i po chwili uzyskasz jednolitą, w miarę płynną masę czekoladową.
  2. Dodaj po kolei: sproszkowane chili, syrop klonowy i olej kokosowy, delikatnie mieszając po każdym dodatku.
  3. Gdy uzystkasz jednolity krem, daj mu ostygnąć (ale nie za bardzo bo stwardnieje), po czym wlej do spodów. Ostudź krem do końca w temperaturze pokojowej a dopiero później wsadź do lodówki. Jeśli wsadzisz tarty do lodówki zbyt wcześnie krem czekoladowy może się skurczyć i pęknąć.

Uwagi

*Użyłam dwóch foremek o średnicy 12,5 cm, ale ten przepis z łatwością usatysfakcjonuje 4 osoby jeśli użyjesz czterech mniejszych foremek.
**Zmieliłam cukier w młynku do kawy by mieć gładkie ciasto. Jeśli to za duży kłopot to spokojnie możesz użyć gotowego cukru pudru.
***Użyłam mleka migdałowego domowej produkcji, które zawiera 1 szklankę migdałów do 3 szklanek wody. Nie jestem pewna czy kupne mleko da taki sam rezultat gdyż zawiera ono zwykle dużo więcej wody. Najlepiej i zdrowiej zrobić je w domu.