Domowa mąka migdałowa

domowa mąka migdałowa

Gdy robisz mleko migdałowe w domu zostaje ci tona zmielonych migdałów, z których nie wiadomo co zrobić. Zanim powędrujesz w kierunku śmietnika, poczekaj – wiesz, że możesz przekształcić tą mokrą pulpę w domowej produkcji mąkę migdałową? To świetny pomysł, szczególnie, że migdały do tanich nie należą. Przy niewielkim nakładzie pracy będziesz mieć dwa produkty w cenie jednego.

By dokonać tej transformacji potrzeba blachy do pieczenia, piekarnika i blendera lub młynka do kawy czy też orzechów – jak zwał tak zwał. Z mojego doświadczenia wynika, że takowy młynek daje dużo lepsze efekty. Zrobiona w nim mąka jest delikatniesza i prawie tak miałka jak ta kupiona w sklepie. Przy użyciu blendera, mąka jest trochę bardziej gruboziarnista, ale ciągle nadaje się do wypieku ciasteczek (takich jak te), naleśników amerykańskich i ciast. By oszczędzić sobie pracy, ja zwykle wysuszam pulpę w piekarniku w ten sam dzień, w którym robię mleko (bo inaczej się zepsuje) i odkładam do szczelnego pojemnika aż uzbiera mi się duża porcja i wtedy mielę wszystko na raz.

pulpa z migdałów

Składniki

  • 2 szklanki pulpy migdałowej

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 100° C / 210° F.
  2. Rozsyp wilgotną pulpę migdałową na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 1-1,5 godziny (aż bedzie zupełnie sucha). Co jakieś pół godziny, przemieszaj pulpę drewnianą łyżką tak by wysychała równomiernie. Nie przejmuj się pojedynczymi grudkami, pozbędziesz się ich w trakcie mielenia.
  3. Wysuszoną pulpę wsyp do młynka do kawy/orzechów lub blendera i miel aż zrobi się z niej miałka mąka. Młynek do kawy da lepsze rezultaty ale blender też sobie poradzi.
  4. Przechowywuj w szafce kuchennej, w szczelnym pojemniku.