• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Domowe masło orzechowe

Listopad 15, 2014 autor Ania - 8

bez dodatku oleju, orzechy, sniadanie

prażone orzechy laskowe

Kiedy odkryłam jak łatwo można zrobić masło orzechowe z praktycznie każdego rodzaju orzechów skakałam z radości (Duncan mówi, że powinnam sobie jakiegoś hobby poszukać). Skład większości ogólnie dostępnych maseł orzechowych zawiera tak długą listę składników, że odruchowo założyłam że zrobienie takiego masła jest  czasochłonne i wymaga poważnego sprzętu. Okazuje się, że nie. Jedyne co potrzeba to oczywiście orzechy, piekarnik (nie jest konieczny, ale prażenie wydobwa z orzechów lepszy smak) i robot kuchenny. Nie musi to być nawet bardzo zaawansowany robot kuchenny.

Podczas ubiegłych świąt wygrzebałam z szafki stary malakser mojej mamy, który pamiętam z dzieciństwa. Powiem szczerze, że nie oczekiwałam zbyt wiele bo ta maszyna jest prawie zabytkowa, ale byłam w błędzie. Malakser umiksował mi gładkie masło z migdałów w zaledwie kilka minut i nawet się nie zgrzał. Jeśli ten zabytek techniczny z lat 70-tych tak sobie poradził to twój też powinien. Spróbuj! Transformacja jest magiczna i oczywistością jest to, że masło domowej produkcji jest o wiele zdrowsze. Jeśli twój robot kuchenny nie zawiedzie, wypróbuj także przepis na domową Nutellę.

domowe masło orzechowe krok po kroku

5.00 from 1 vote
Print
  • porcji: 250 ml
  • czas przygotowania: 30 min
  • czas przygotowania: 10 min

Składniki

  • 2 szklanki dowolnych orzechów (laskowych, ziemnych, nerkowca, migdałów)
  • kilka szczypt soli (niekoniecznie)
  • syrop klonowy lub inny (niekoniecznie)

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180° C
  2. Rozłóż orzechy na blaszce do pieczenia i piecz przez około 6-10 minut. Co jakieś 3 minuty przemieszaj orzechy drewnianą łyżką.  Chodzi o to by orzechy nabrały złocistego a nie brązowego (bo to znaczy że się przypaliły) koloru.
  3. Większość orzechów można wyłuskać po prażeniu chociaż nie jest to zupełnie konieczne. By sciągnąć koszulkę z orzechów należy położyć wyprażone orzechy na czystej ściereczce i pocierać je miedzy dłońmi – to powinno obluzować większość koszulek. Migdały można sparzyć wrzątkiem i obrać jak woda trochę przestygnie (przed wsadzeniem do piekarnika). Ja osobiście zostawiam koszulki na migdałach bo maja dużo wartości odżywczych i wzbogacają smak masła.
  4. Prażone orzechy wystudzić, włożyć do robota kuchnnego/malaksera i miksować  aż orzechy wypuszczą swój naturany olej i nabiorą półpłynnej konsystencji. Nie zniechęcaj się jeśli wydaje ci się że to się nidgy nie stanie – to ile ten proces potrwa zależy od mocy twojego robota kuchennego. Mielone orzechy przechodzą przez różne stadia (jak na zdjęciu powyżej). Co jakiś czas zatrzymaj robota i zeskrob orzechy, które osiadły na ściankach. By zapobiec przegrzaniu maszyny dobrze jest też dać jej odpocząc na kilka minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj odrobinę zimnej wody aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Niektóre przepisy sugerują dodanie roztopionego oleju kokosowego by uzyskać bardzej kremową konsystencję, ale według mnie jest to zupełnie zbyteczne bo orzechy naturalnie zawierają w sobie sporo tłuszczu.
UDOSTĘPNIJ
Bulion warzywny przygotowane składniki
Wcześniejszy przepis:
Prosty bulion warzywny
Późniejszy przepis:
Barszcz czysty
barszcz główne składniki
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

domowa Nutella sposób podania

Domowa Nutella

wegańskie ciasto bananowe przekrój

Wegańskie ciasto bananowe

ciasteczka tahini stos

Ciasteczka tahini

wegańska chałka z czekoladą i orzechami przekrój

Wegańska chałka z czekoladą i orzechami

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. AsioLis mówi

    Maj 4, 2016 o 3:07 pm

    Fajny przepis! ide wyprobowac ! Natychmiast !:)

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Maj 4, 2016 o 5:18 pm

      Dzięki – mam nadzieję, że poszło gładko i się już zajadasz! 🙂

      Odpowiedz
  2. Rafał mówi

    Czerwiec 14, 2016 o 10:26 pm

    Ja się zastanawiam, czy po dodaniu zimnej wody orzechy nie będą bardziej podatne na pleśń. Pamiętam, że robiłem parę miesięcy temu z wodą i dosłownie po 2-3 dniach była już pleśń. Jak to jest?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Czerwiec 15, 2016 o 11:58 am

      Cześć Rafał,

      Przyznam szczerze, że nie miałam takiego doświadczenia (trzymam je zawsze w lodówce) chociaż ostatnio nie musiałam dodawać wody gdyż orzechy były dość tłuste i masło wyszło super bez dodatków. Jeśli masz obawy to może na wszelki wypadek dodaj odrobinę oleju (jeśli ci faktycznie zbyt gęste wyjdzie) zamiast wody.

      Pozdrawiam,

      Ania

      Odpowiedz
  3. marta mówi

    Październik 5, 2017 o 7:35 pm

    Jakim sprzetem robisz to maslo?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Październik 5, 2017 o 10:29 pm

      Mam starego (8 lat) Kenwooda, już go nie sprzedają ale to jest najnowszy model (link).

      Odpowiedz
  4. Ania mówi

    Marzec 22, 2018 o 11:39 am

    Do maseł z orzechów innych niż ziemne coś innego jeszcze dodajesz np. oleju albo wody? Dłużej się miksują? Z moich doświadczeń wynika, że dłużej, ale może mam słaby mikser.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Marzec 22, 2018 o 2:05 pm

      Czesc Aniu, nie, nic innego nie dodaje!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

  • Hope the sun has also come out for you, guys! It's very warm here in #bristol and all I wanna do is sit in my garden and soak up some sun 🌞, but I have a shoot planned and prepped for today so no such luck! I'm working on a new, exciting recipe, but meanwhile here is some simple #lunchinspo for you that's very warm weather compatible 😋 (#recipe in my bio as always 👈) #vegansofig #veganfoodshare #veganfood #vegansofinstagram #whatveganseat #lets#letscookvegan #eatmoreplants #eatmoregreens #eatarainbow #feedfeed @thefeedfeed.vegan #foodblogger #foodblogfeed @foodblogfeed #bestofvegan #lunchideas #lunchbowl
  • Hope you are having a great day, guys? If there is room for improvement, I've got a simple #recipe (link in bio 👈) to brighten up your meals. This affordable (wild garlic is free for the taking 😁) #wildgarlicpesto inspired by our recent hikes in #devon is my latest obesession. I have it on everything 😜 pasta, new potatoes, spring soups and steamed veggies! Naturally #glutenfree and mine is #nutfree too, but you could use any nuts if you like! #letscookvegan #vegansofig #vegansofinstagram #bestofvegan #feedfeed @thefeedfeed.vegan #foodblogger #foodblogfeed @foodblogfeed #veganpesto #easy #whatveganseat #letseathealthy #eatmoregreens #eatmoreplants #crueltyfree #lunchinspo #northdevon
  • Happy #sunday, guys!! How are you doing today? We are both busy making a new #recipevideo for you, but as the weather is rubbish, we don't mind that much! If you feel like some Sunday #baking that actually requires no baking 😜, try this #chocolatemousse and #raspberry #tart 🍫 #Easy to make, delicious and naturally #glutenfree to boot! It's one of my personal favorites as I'm a complete sucker for #chocolate and raspberry combo 😍 #vegansofig #vegantart #nobake #veganbaking #vegansofinstagram #chocolateraspberry #feedfeed @thefeedfeed.chocolate @thefeedfeed.vegan #foodblogger #whatveganseat #letscookvegan #letsbakevegan #nobaketreats #bestofvegan
  • As the weather is toing and froing, I'm back with some comforting chilly weather fare 😊 #Ontheblog #vegantagine that is easy to make, filling and comforting. It tastes better a day after it was made. Naturally #glutenfree and #healthy 😋 (#recipe in bio 👈) #veganstew #whatveganseat #letseathealthy #letscookvegan #feedfeed @thefeedfeed.vegan #foodblogfeed @foodblogfeed #glutenfreevegan #crueltyfree #plantbased #plantprotein #weekendcooking #batchcooking #loveanimalsdonteatthem
  • Hope you guys are well!! I'm having a bit of a low day today and my plan was to go running but Duncan took my keys by mistake 😞 so I'll have to bake instead 😉😜 These #carrot 🥕 #muffins studded with healthy seeds should do the trick (#recipe in bio 👈) and they use #almondmilk pulp too for those of you who are into homemade almond milk #vegansofig #veganbaking #vegancarrotmuffins #whatveganseat #whatfatveganseat #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #foodblogfeed @foodblogfeed #vegansofinstagram #veganfoodshare #veganmuffins
  • Hope you guys are well! We've just returned home after our mini break in North #Devon, which was stunning and the weather wasnt bad for the most part. On the blog, a super #easy and #simple #recipe (link in bio 👈) for #celeriac #chips 🍟 Have you tried them yet? If not, you are missing out 😋 #vegansofig #vegansnacks #vegansofinstagram #vegancomfortfood #whatveganseat #whatfatveganseat #letseathealthy #letscookvegan #feedfeed @thefeedfeed.vegan #foodblogfeed @foodblogfeed #bestofvegan #celeriacchips
  • Happy #weekend, guys!! While we are off to the #seaside for Duncan's birthday, I shall leave you with a sea inspired dish 🌊🐟 - #veganfishsandwich 😋 #easy to make and #delish (#recipe in bio 👈) Also, I'm taking much needed break from social media so apologies for the lack of replies, I will answer any questions when I get back 😘 #vegansofig #vegansofinstagram #veganfoodshare #veganfood #veganfishandchips #veganfish #tofish #whatfatveganseat #whatveganseat #bestofvegan #feedfeed @thefeedfeed.vegan @foodblogfeed #foodblogfeed #plantbased #crueltyfree #letscookvegan #letseatvegan #veganfishfingers #plantprotein
  • Happy end of the week guys 😊  we are having the first properly sunny day in weeks and my mood has visibly improved! About to bake a cake for the b'day boy 🎂 Are you looking for an #easy and a bit more #healthy (or less unhealthy should I say 😉) #weekend cake? Try my latest #bananabread #recipe (link in bio 👈) Fewer than 10 cupboard staple ingredients, #lowfat, #refinedsugarfree and #glutenfree if you want it to be too. I love it 😋 #vegansofig #vegansofinstagram #whatfatveganseat #whatveganseat #letscookvegan #letsbakevegan #crueltyfreebaking #egglessbaking #veganbananabread #feedfeed @thefeedfeed.vegan #foodblogger #bestofvegan #foodblogfeed @foodblogfeed #plantbased
  • Happy Tuesday, guys! Hope you are feeling #spring vibes today. I'm about to go running in the sun (while it lasts 😉), but here is spring appropriate dish for you guys if you're craving #greens like I do for some reason (#recipe in my bio 👈) Enjoy! #vegansofig #vegansofinstagram #whatveganseat #whatfatveganseat #veganfood #veganfoodshare #veganpesto #glutenfreevegan #glutenfree #eatmoreplants #eatmoregreens #letseathealthy #letscookvegan #lunchideas #lunchinspo #feedfeed @thefeedfeed.vegan @foodblogfeed #foodblogfeed #bestofvegan
  • Did you know you can make #Greek #minidoughnuts - #loukoumades - at home? They are #easy to make, make a perfect #coffee #treat and are a great reminder of your favourite #greeksummer#holidays 🏖☀ ours are #vegan and drenched in #orange #cinnamon syrup that makes them totally addictive 😋😊 (recipe in bio 👈) #greekdoughnuts #greekfood#ilovegreece #letseatvegan #letscookvegan#recipevideos #veganfoodvideos#veganrecipes #feedfeed@feedfeed.recipevideos #foodvideos#whatveganseat #whatfatveganseat#vegandesserts
  • How are you guys? The weather has been so miserable here 🌧️☔ that I've been literally hiding under a blanket all day, 🐈in my lap, waiting for warmer days. I feel like some major comfort food and since I made a jar of pesto 🌱🌿 yesterday, I'm thinking of roping Duncan into some #pizza dough making (#recipe for this Spring pizza, including a how-to video 📽️ in my bio 👈 ) later although he doesn't know it yet 😜 #vegansofig #vegansofinstagram  #veganpizza #plantbased #plantprotein #veganfoodshare #whatveganseat #whatfatveganseat #vegancomfortfood #bestofvegan #feedfeed @thefeedfeed.vegan #letscookvegan #letseathealthy #veganfood #veganfoodshare #springpizza
  • Happy #friday, guys!! #ontheblog, my (#healthier ) take on one of my favorites - #bananabread 🍌 It's #easy to make, uses fewer than 10 cupboard staple ingredients, no gimmickry and tastes great! It's #vegan, of course, #lowfat and can be #refinedsugarfree and #glutenfree too if you want it to be 🐇 (#recipe link in my bio 👈) 😘 #veganbaking #veganbananabread #whatveganseat #letsbakevegan #vegandessert #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #thrivemags #veganfoodshare #veganfood #eggfreebaking #crueltyfree #crueltyfreebaking #whatfatveganseat #vegansofig #vegansofinstagram #foodblogger #foodblogfeed @foodblogfeed

Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes