Domowe mleko migdałowe

domowe mleko migdałowe

Przygotowywanie mleka migdałowego ma swoje zalety. Możesz przygotować dokładnie tyle ile ci potrzeba. Wiesz co w nim jest i masz pewność, że naprawdę zawiera migdały. Ostatnio byłam zmuszona kupić karton mleka migdałowego bo zapomniałam namoczyć migdały. Z ciekawości zerknęłam na listę składników i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu migdały stanowiły jednynie 3% produktu. Szok! Jakim cudem producet miał prawo nazwać tą mieszankę wody i różnych polepszaczy mlekiem migdałowym? Dlatego właśnie wolę zrobić je w domu, szczególnie, że jest to banalnie proste, spróbujcie sami!

mleko migdałowe krok po kroku

Składniki

  • 1 szklanka migdałów (obrane lub nieobrane)
  • 3 szklanki wody pitnej + do namoczenia

Przygotowanie

  1. Namocz migdały w wodzie na noc by trochę napęczniały.
  2. Na drugi dzień, wylej wodę, wypłucz migdały (by pozbyć się szkodliwych enzymów) i wrzuć do blendera.
  3. Wlej 3 szklanki wody (możesz dodać 4 jeśli wolisz by mleko było trochę rzadsze) i miksuj przez kilka minut.
  4. Przecedź mleko przez muślinową ściereczkę. Przechowywuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni. Nie panikuj jeśli mleko się rozwarstwi – to normalne, po prostu potrząśnij kilka razy pojemnikiem przed użyciem.