• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami

15 marca, 2016 autor Ania - 2

ciasto drozdzowe, łatwy, pieczywogo to recipe

go to recipe

drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami z bliska

Już dawno nie publikowaliśmy żadnych wypieków Duncana więc gdy ogłosił, że ma nowy pomysł na twisty z czekoladą i kandyzowaną pomarańczą, byłam w siódmym niebie. Sama kombinacja należy do jednej z moich ulubionych i myślę, że wszystkie jej wcielenia by mi smakowały, no może z wyjątkiem czekoladowo-pomarańczowego risotto 🙂 . Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś/łeś się nad zrobieniem naszej chałki z czekoladą i orzechami ale perspektywa plecenia jej trochę cię odstraszyła to ten przepis jest jak znalazł. Tu jedynie wymagana jest umiejętność skręcenia dwóch kawałków ciasta, niczym sznurka, i tyle. I rustykalny wygląd jest jak najbardziej porządany – chodzi o to by wyglądająca z pomiędzy warstw ciasta czekolada zachęcała do chwili zapomnienia 🙂 .

W dzień pieczenia polecam zaproszenie znajomych na kawę bo inaczej możecie się znaleść w sytuacji kiedy pomimo tego, że jesteście sami w domu to łapiecie się nagle na wyjadaniu okruchów ostatniego twista. Fakt, zawsze można zwalić na kota ale biodra wiedzą jak było naprawdę. My podarowaliśmy trzy twisty Suzie, która mieszka niedaleko i z chęcią testuje na sobie wszystkie nasze słodkie wyroby. Była rozanielona gdy je od nas odbierała ale dzień pózniej jej wiadomość na Fejsie sugerowała, że chyba biedaczka trochę przedawkowała. Musiała zjeść aż trzy twisty sama bo dla jej chłopaka słodycze mogłyby nie istnieć (szczęściarz, co?).

drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami z boku

drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami przygotowanie

drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami glazura

drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami z góry

Print
  • sztuk: 4
  • czas przygotowania: 45 min
  • czas przygotowania: 20 min

Składniki


DROŻDŻOWE TWISTY

  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 160 g mąki pszennej do ciast
  • 1½ łyżki cukru (użyliśmy brązowego nierafinowanego)
  • 7 g soli
  • 7 g drożdży suszonych typu instant
  • 200 ml ciepłego mleka migdałowego + 1 łyżka do posmarowania ciasta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g gorzkiej czekolady 70%
  • gotowe kandyzowane pomarańcze, drobno posiekane (lub przyrządzone według przepisu poniżej)

KANDYZOWANE POMARAŃCZE (OPCJONALNIE)

  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka cukru (użyliśmy brązowego nierafinowanego)
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie

  1. W dużej misce, połącz mąki, cukier, drożdże i sól.
  2. Wlej podgrzane (nie zimne!) mleko migdałowe i wszystko zamieszaj drewnianą łyżką. Dodaj oliwę i wmieszaj ją w ciasto.
  3. Gdy wszystkie składniki połączą się opróżnij zawartość miski na blat/stolnicę. Wyrabiaj ciasto przytrzymując jeden koniec ciasta lewą ręką i rozciągając drugi koniec prawą. Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz. Wyrabiaj w ten sposób przez około 10 minut. Popatrz na zdjęcie pod tym przepisem jeśli nie jesteś pewna/pewien jak wyrabiać ciasto.
  4. Gdy ciasto zrobi się gładkie i lśniące, włóż je do lekko naoliwionej miski, posmaruj jego powierzchnię oliwą i przykryj miskę czystą ścierką. Pozostaw w ciepłym (ale nie za ciepłym, np. nie przy zapalonym kominku) miejscu na 1-2 godzin (aż ciasto podwoi swoją objętość).
  5. Powoli rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną. Upewnij się, że dno miski z czekoladą jest co najmniej 5 cm ponad powierzchnią wody.
  6. Wyłóż ciasto na blat/stolnicę i naciśnij je dłońmi kilkakrotnie tak by pozbyć się baniek powietrza jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży.
  7. Podziel ciasto na cztery równych części. Rozwałkuj jedną z części na płaski placek o długości 30 cm i szerokości 20 cm i postępuj zgodnie z instrukcjami poniżej:
    • KROK 1 Wypukłą stroną łyżki posmaruj rozwałkowany placek roztopioną (ale nie gorącą) czekoladą.
    • KROK 2 Posyp drobno posiekaną pomarańczą.
    • KROK 3 Zaczynająć od krótszego boku zwiń placek w ciasny rulonik.
    • KROK 4 Przekrój rulonik na pół, wzdłuż.
    • KROK 5 Złap za te same końce dwóch połówek i skręć je za sobą (jak sznurek) po czym zlep razem dwa pozostałe końce.
  8. Powtórz kroki 1-5 z pozostałymi trzema partiami ciasta.
  9. Ułóż uformowane twisty na wyłożonej papierem blasze zachowując odstępy między nimi gdyż urosną podczas pieczenia. Przykryj ścierką i odstaw na kolejne 60 minut. Przed upływem godziny, nagrzej piekarnik do 180° C/ 350° F.
  10. Piecz przez około 20-22 minut, aż twisty nabiorą złoto-brązowego koloru.
  11. Posmaruj ciepłe twisty syropem pomarańczowym spod kandyzowanych pomarańczy.

KANDYZOWANE POMARAŃCZE (OPCJONALNIE)

  1. Wyszoruj pomarańcze. Jeśli są pokryte woskiem to zalej je wrzącą wodą by go rozpuścić. Pokrój umyte pomarańcze na ½ cm plasterki.
  2. Włóż plasterki pomarańczy do garnka z wodą i cukrem. Doprowadź do zagotowania a potem gotuj powoli, na wolnym ogniu, przez kolejne 45-60 minut aż syrop zgęstnieje a plasterki pomarańczy zrobią się przeźroczyste. Odłóż na bok do ostygnięcia a potem posiekaj na drobne kawałki.
UDOSTĘPNIJ
bahn mi z tofu i wegańskim majonezem na lunch
Wcześniejszy przepis:
Bánh mì z tofu i wegańskim majonezem Sriracha
Późniejszy przepis:
Marokańska miseczka z kiszonymi cytrynami
marokańska miseczka z kiszonymi cytrynami
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

turecki chleb do zagniatania z góry

Turecki chleb bez zagniatania

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

wegański sernik truskawkowy z góry

Wegański sernik truskawkowy (bez oleju)

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. ABily mówi

    23 czerwca, 2017 o 3:06 pm

    Witam, czy można wyrabiać ciasto mikserem?Pzodrawiam

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      23 czerwca, 2017 o 9:29 pm

      Myślę, że tak ale sama nigdy nie probówałam bo nie mam stosownego sprzetu. Pozdrawiam również. Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

On the blog a simple #midweek recipe for #zucchini On the blog a simple #midweek recipe for #zucchinipasta that was born out of too many zucchinis in my fridge and an encounter with a fussy toddler 🤣 Easy to make, full of flavour and can be made #oilfree if that's your jam, enjoy 🤗#recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com for the latest recipe!#whatsfordinner #veganfoodporn #veganfoodshare #eatplants #eatplantsnotfriends #eatmoreplants #eatvegan #meatless #zucchinirecipes #zucchini #easyplantbasedmeals #plantbasedfood #plantbaseddiet #plantbasedrecipes #glutenfreevegan #easyveganfood #easyveganrecipes #pasta #veganpasta #midweekdinner
Shooting a new green recipe for you today, but in Shooting a new green recipe for you today,  but in the meantime here is a reminder that's this #vegan #greenthaicurry isn't hard to make and it's perfect for this transition between winter ❄️ and spring 🌱. And while you are at it, add some blitzed spinach in at the end for colour and extra plant goodness 👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan Thai green curry lazy cat kitchen' 😸#veganrecipe #veganrecipes #whatsfordinner #vegancurry #plantbased #eatmoreplants #eatvegan #govegan #ditchdairy #easyveganrecipe #vegancommunity #veganfoodshare #glutenfreevegan #vegantasty #veganfood #midweekmeals #healthyfood
Running a #foodblog when you have an insatiable #s Running a #foodblog when you have an insatiable #sweettooth is like being an alcoholic in charge of a bar! I did so well without any sweet treats for a week and then recipe testing happened and I am back at square one 🙄 Trying to distract myself with #vegannoodles...but the new recipe is banging, hopefully with you before the weekend...recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan yaki udon lazy cat kitchen' 😸#whatsfordinner #easyvegan #veganfood #veganfoodporn #meatfree #meatlessmonday #meatless #veganfood #veganfoodblog #easyveganrecipe #veganfoodshare #plantbasedfood #eatvegan #eatmoreplants #plantbased #veganasianfood #asianfood #noodles #yakiudon
On the blog a simple #speltflour #vegangalette wit On the blog a simple #speltflour #vegangalette with #zucchini, herbs and #dukkah 🌱 that's perfect for garden gatherings in the #spring sunshine 🌞 easy and quick to make and delicious 👌recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyrecipes #easyveganrecipes #easyvegan #veganrecipes #veganfood #springiscoming #galette #veganpicnic #zucchinirecipes #plantbased #plantbasedfood #dairyfree #weekendbaking #savoury #veganrecipes #veganfoodporn #easyveganrecipe #springfood #vegancommunity
#vegangyros with roasted #jackfruit created when I #vegangyros with roasted #jackfruit created when I lived in Greece 🇬🇷recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan gyros lazy cat kitchen'#whatsfordinner #vegangyro #jackfruitrecipes #jackfruit #bestofvegan #plantbasedfood #plantbased #plantbasedeats #easyveganrecipe #easyveganfood #veganfood #veganfoodshare #vegangreekfood #meatless #veganaf #healthier #healthierchoices #vegancomfortfood #eatplants #plantbasedeating #veganrecipeshare #midweekmeals
Signing off with a delightfully creamy and super e Signing off with a delightfully creamy and super easy to make - a few vegan staples is all you need - #veganlemoncheesecake 😋 I'm not even in the lemon 🍋 camp myself and I love it! #glutenfree version included. Enjoy and #happyeaster 🐣recipe in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com and grab the latest post!#vegantreats #vegandessert #vegandesserts #bakedcheesecake #veganbaking #vegantreat #veganeaster #glutenfreevegan #easyveganrecipe #easyveganrecipes #veganfood #vegansweets #vegancake #plantbasedfood #plantbasedeats #veganfoodshare #veganfoodsharing #lemondessert
For the #greekfood aficionados amongst you, I have For the #greekfood aficionados amongst you, I have another #Easter worthy #greekrecipe for you. Yes, that's right, it's #veganspanakopita - world famous spinach pie made #vegan, with two different filling options. It can be made gluten-free too if you use GF phyllo, which I've seen around.recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan spanakopita lazy cat kitchen'#eastermeal #easterfood #greekvegan #veganfoodlovers #veganfoodshare #plantbasedeats #plantbased #plantbasedeating #dairyfree #whatveganseat #vegancommunity #veganpie #vegangree #comfortfood #veganaf #vegetarianrecipes #veganrecipes
How about a Greek inspired #eastermeal? On the blo How about a Greek inspired #eastermeal? On the blog, totally irresistible #veganpastitsio aka #greeklasagna inspired by the countless ones I ate when living in #greece 🇬🇷 (before going vegan)! Not difficult to make and guaranteed to please both #vegan + non-vegan guests alike! Kaliorexi! 🤗😘recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest post!#pastitsio #vegangreekfood #vegangreece #meatless #plantbased #whatveganseat #whatfatveganseat #veganeaster #eatrealfood #eatplants #vegancomfortfood #veganfoodshare #vegancommunity #plantbasedfood #plantbasedeating #plantbasedeats #vegetarianrecipes #veganaf #healthier #healthierchoices
I'm shooting an exciting new recipe for you today I'm shooting an exciting new recipe for you today (cannot wait to share!) but in the meantime, how about a thick slice of this #healthier #vegancarrotcake with some extra frosting 🤤? It's deliciously moist, fragrant with spices and topped with silky #cashewfrosting. Gimme!! 😮 (#oilfree and #refinedsugarfree)recipe link in my bio 👈 or Google 'healthy carrot cake lazy cat kitchen' 🥕#refinedsugarfreetreats #veganeaster #veganbaking #vegandesserts #vegandessert #healthierchoices #healthydessert #veganfoodblogger #veganfood #veganfoodshare #whatveganseat #Easter #egglesscake #vegantreats #plantbased #dairyfree #easyveganrecipe #vegansweets
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes