Drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami

drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami z bliska

Już dawno nie publikowaliśmy żadnych wypieków Duncana więc gdy ogłosił, że ma nowy pomysł na twisty z czekoladą i kandyzowaną pomarańczą, byłam w siódmym niebie. Sama kombinacja należy do jednej z moich ulubionych i myślę, że wszystkie jej wcielenia by mi smakowały, no może z wyjątkiem czekoladowo-pomarańczowego risotto 🙂 . Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś/łeś się nad zrobieniem naszej chałki z czekoladą i orzechami ale perspektywa plecenia jej trochę cię odstraszyła to ten przepis jest jak znalazł. Tu jedynie wymagana jest umiejętność skręcenia dwóch kawałków ciasta, niczym sznurka, i tyle. I rustykalny wygląd jest jak najbardziej porządany – chodzi o to by wyglądająca z pomiędzy warstw ciasta czekolada zachęcała do chwili zapomnienia 🙂 .

W dzień pieczenia polecam zaproszenie znajomych na kawę bo inaczej możecie się znaleść w sytuacji kiedy pomimo tego, że jesteście sami w domu to łapiecie się nagle na wyjadaniu okruchów ostatniego twista. Fakt, zawsze można zwalić na kota ale biodra wiedzą jak było naprawdę. My podarowaliśmy trzy twisty Suzie, która mieszka niedaleko i z chęcią testuje na sobie wszystkie nasze słodkie wyroby. Była rozanielona gdy je od nas odbierała ale dzień pózniej jej wiadomość na Fejsie sugerowała, że chyba biedaczka trochę przedawkowała. Musiała zjeść aż trzy twisty sama bo dla jej chłopaka słodycze mogłyby nie istnieć (szczęściarz, co?).

drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami z boku

drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami przygotowanie

drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami glazura

drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami z góry

Składniki


DROŻDŻOWE TWISTY

  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 160 g mąki pszennej do ciast
  • 1½ łyżki cukru (użyliśmy brązowego nierafinowanego)
  • 7 g soli
  • 7 g drożdży suszonych typu instant
  • 200 ml ciepłego mleka migdałowego + 1 łyżka do posmarowania ciasta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g gorzkiej czekolady 70%
  • gotowe kandyzowane pomarańcze, drobno posiekane (lub przyrządzone według przepisu poniżej)

KANDYZOWANE POMARAŃCZE (OPCJONALNIE)

  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka cukru (użyliśmy brązowego nierafinowanego)
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie

  1. W dużej misce, połącz mąki, cukier, drożdże i sól.
  2. Wlej podgrzane (nie zimne!) mleko migdałowe i wszystko zamieszaj drewnianą łyżką. Dodaj oliwę i wmieszaj ją w ciasto.
  3. Gdy wszystkie składniki połączą się opróżnij zawartość miski na blat/stolnicę. Wyrabiaj ciasto przytrzymując jeden koniec ciasta lewą ręką i rozciągając drugi koniec prawą. Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz. Wyrabiaj w ten sposób przez około 10 minut. Popatrz na zdjęcie pod tym przepisem jeśli nie jesteś pewna/pewien jak wyrabiać ciasto.
  4. Gdy ciasto zrobi się gładkie i lśniące, włóż je do lekko naoliwionej miski, posmaruj jego powierzchnię oliwą i przykryj miskę czystą ścierką. Pozostaw w ciepłym (ale nie za ciepłym, np. nie przy zapalonym kominku) miejscu na 1-2 godzin (aż ciasto podwoi swoją objętość).
  5. Powoli rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną. Upewnij się, że dno miski z czekoladą jest co najmniej 5 cm ponad powierzchnią wody.
  6. Wyłóż ciasto na blat/stolnicę i naciśnij je dłońmi kilkakrotnie tak by pozbyć się baniek powietrza jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży.
  7. Podziel ciasto na cztery równych części. Rozwałkuj jedną z części na płaski placek o długości 30 cm i szerokości 20 cm i postępuj zgodnie z instrukcjami poniżej:
    • KROK 1 Wypukłą stroną łyżki posmaruj rozwałkowany placek roztopioną (ale nie gorącą) czekoladą.
    • KROK 2 Posyp drobno posiekaną pomarańczą.
    • KROK 3 Zaczynająć od krótszego boku zwiń placek w ciasny rulonik.
    • KROK 4 Przekrój rulonik na pół, wzdłuż.
    • KROK 5 Złap za te same końce dwóch połówek i skręć je za sobą (jak sznurek) po czym zlep razem dwa pozostałe końce.
  8. Powtórz kroki 1-5 z pozostałymi trzema partiami ciasta.
  9. Ułóż uformowane twisty na wyłożonej papierem blasze zachowując odstępy między nimi gdyż urosną podczas pieczenia. Przykryj ścierką i odstaw na kolejne 60 minut. Przed upływem godziny, nagrzej piekarnik do 180° C/ 350° F.
  10. Piecz przez około 20-22 minut, aż twisty nabiorą złoto-brązowego koloru.
  11. Posmaruj ciepłe twisty syropem pomarańczowym spod kandyzowanych pomarańczy.

KANDYZOWANE POMARAŃCZE (OPCJONALNIE)

  1. Wyszoruj pomarańcze. Jeśli są pokryte woskiem to zalej je wrzącą wodą by go rozpuścić. Pokrój umyte pomarańcze na ½ cm plasterki.
  2. Włóż plasterki pomarańczy do garnka z wodą i cukrem. Doprowadź do zagotowania a potem gotuj powoli, na wolnym ogniu, przez kolejne 45-60 minut aż syrop zgęstnieje a plasterki pomarańczy zrobią się przeźroczyste. Odłóż na bok do ostygnięcia a potem posiekaj na drobne kawałki.