• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Drożdżowe zawijaki z cynamonem

27 lutego, 2015 autor Duncan - 8

drożdże, pieczywogo to recipe

go to recipe

lukrowanie zawijaków z cynamonem

W Londynie mieszkaliśmy 15 minut od duńskiej kafejki, która piekła wspaniałe drożdżówki-zawijaki z cynamonem. Londyn bywa czasami bardzo stresującym miastem ale gdy możesz usiąść w przytulnej małej kanajpce z ciepłą drożdżówką z cynamonem (lub dwoma) i kawą nagle świat wydaje się o niebo lepszy. Angielskim ekwiwalentem takich drożdżówek jest „Chelsea bun” (która powstała w bogatej dzielnicy Londynu, Chelsea). Ma ona dodatkowo w sobie rodzynki ale zdecydowanie mniej cynamonu. Osobiście, nie odmówiłbym ani jednej ani drugiej, ale ponieważ uwielbiam cynamon i wszystko co skandynawskie, bardziej cenię sobie poniższą wersję.

Pomimo tego, że przepis jest w 100% wegański (czyli nie zawiera jajek), drożdżówki są lekkie, puszyste i ciężko poprzestać na jednej. Na pierwszy rzut oka, może ci się wydawać, że to skomplikowany przepis ale wcale tak nie jest. Zawijaki są łatwe do zrobienia i dają sporo satysfakcji, a do posypywania ciasta cukrem i cynamonem możesz zaangażować dzieci (jeśli masz na stanie). Gdy ze standardowego przepisu na chleb wyczarujesz te pyszne drożdżowe zawijaki z cynamonem bedziesz żałować, że zrobiłaś/eś ich tylko 12 bo znikną w oka mgnieniu.

zawijaki z cynamonem krok po kroku

zawijak cynamonowy i kawa

cynamonowe zawijaki w sloncu

5.00 from 1 vote
Print
  • sztuk: 12
  • czas przygotowania: 60 min
  • czas przygotowania: 18 min

Składniki

DROŻDŻÓWKI

  • 220 g mąki typu 650
  • 250 g mąki typu 500
  • 10 g soli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 7 g saszetka drożdży (typu instant)
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + do natłuszczenia brytwanki

NADZIENIE

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu

SYROP DO POSMAROWANIA

  • 2 łyżki mleka migdałowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. W dużej misce, połącz mąki, sól, cukier i drożdże.
  2. Wlej letnie (nie zimne!) mleko migdałowe i wszystko zamieszaj drewnianą łyżką. Dodaj oliwę z oliwek i połącz z resztą składników.
  3. Gdy wszystkie składniki połączą się opróżnij miskę na blat/stolnicę.
  4. Wyrabiaj ciasto przytrzymując jeden koniec ciasta lewą ręką i rozciągając drugi koniec prawą. Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz. Wyrabiaj w ten sposób przez około 10 minut.
  5. Gdy ciasto zrobi się jednolite, gładkie i lśniące, włóż je do lekko naoliwionej miski, posmaruj wierzch ciasta oliwą i przykryj miskę czystą ścierką. Pozostaw w ciepłym (ale nie za ciepłym, np. nie przy zapalonym kominku) miejscu na 1-2 godzin (aż ciasto dwukrotnie urośnie).
  6. Wyłóż ciasto na blat/stolnicę i naciśnij je dłońmi kilkakrotnie tak by pozbyć się baniek powietrza jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży.
  7. Rozwałkuj ciasto na placek o wymiarach 40-45 cm na 18-20 cm (zdjęcie 1).
  8. Przy pomocy pędzla nanieś oliwę na rozwałkowany placek.
  9. Posyp natłuszczony placek cukrem i cynamonem (zdjęcie 2 i 3).
  10. Ostrożnie zroluj placek wzdłuż najdłuższego brzegu (zdjęcie 4).
  11. Podziel zrolowane ciasto na 12 równych części, każda część bedzie mieć około 3-4 cm szerokości (zdjęcie 5).
  12. Ułóż kawałki ciasta w natłuszczonej oliwą brytwance, zostawiając około 1-2 cm odstępy pomiędzy nimi. Postaraj się zapełnić całą brytwankę (zdjęcie 6).
  13. Przykryj brytwankę ścierką i odstaw na kolejną godzinę. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180° C / 350° F.
  14. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 18-20 minut (aż ładnie zbrązowieją).
  15. Podczas pieczenia, zrób syrop podgrzewając mleko migdałowe, cukier i cynamon w małym rondelku.
  16. Pędzlem nanieś syrop na gorące drożdżówki. Starannie „pomaluj” nim powierzchnię drożdżówek i łączenia między nimi. Pozwól ciastu wchłonnąć nadwyżkę wilgoci i całość posmaruj jeszcze raz – aż do całkowitego wykorzystania syropu./li>
UDOSTĘPNIJ
homemade almond milk
Wcześniejszy przepis:
Domowe mleko migdałowe
Późniejszy przepis:
Wegańskie ruskie pierogi
ruskie dumplings serving suggestion
Autorem tego przepisu jest Duncan. Jest on również techniczną podporą bloga oraz Wydziałem ds Pieczenia Chleba. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak powstał Lazy Cat Kitchen. O Duncana drugiej pasji – bieganiu - możesz poczytać tutaj . Możesz go również znaleść na Twitterze.

Spróbuj również

turecki chleb do zagniatania z góry

Turecki chleb bez zagniatania

naan bread toppings

Wegański chleb naan

brioche serving suggestion

Puszyste wegańskie brioszki

drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami z bliska

Drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Angelika i Monika (Candy Pandas) mówi

    28 lutego, 2015 o 12:42 pm

    Uwielbiamy takie ślimaczki 🙂 Z mąki owsianej może wyglądają mniej atrakcyjnie ale są przepyszne bo ogromną miłością otaczamy cynamon i wszystko co z nim związane 😀

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      1 marca, 2015 o 6:41 pm

      maka owsiana to swietny pomysl, musimy sprobowac nastepnym razem:)

      Odpowiedz
  2. Agnieszka mówi

    26 marca, 2017 o 8:57 pm

    Dzisiaj zrobiłam. Pyszne! Rodzina nie wierzy, że wegańskie 😀

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      31 marca, 2017 o 12:00 pm

      Super, bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂 Ania

      Odpowiedz
  3. Ania mówi

    28 kwietnia, 2020 o 4:22 pm

    Czy sama mąka typu 550 to dobry pomysł? Czy koniecznie wymieszać z 650/ albo może jakąś inną? (jaką?) To moje pierwsze podejście do drożdży i czuję stres XD

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      28 kwietnia, 2020 o 4:48 pm

      Aniu, maka typu 550 super sie spisze – drozdzowki beda delikatniejsze i miekksze, miej ‘chlebowe’. Uzywalam jej ostatnio do tych dwoch przepisow (drozdzowki z serem i rabarbarem) i swietnie wyszly oba. Powodzenia – to sie nie moze nie udac 🙂 Ania

      Odpowiedz
  4. Ania mówi

    30 kwietnia, 2020 o 10:50 am

    (Udały się, jestem super szczęśliwym człowiekiem, dziękuję!)

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      30 kwietnia, 2020 o 11:32 am

      Hahaha, super!! Bardzo sie ciesze! x Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

On the blog a simple #midweek recipe for #zucchini On the blog a simple #midweek recipe for #zucchinipasta that was born out of too many zucchinis in my fridge and an encounter with a fussy toddler 🤣 Easy to make, full of flavour and can be made #oilfree if that's your jam, enjoy 🤗#recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com for the latest recipe!#whatsfordinner #veganfoodporn #veganfoodshare #eatplants #eatplantsnotfriends #eatmoreplants #eatvegan #meatless #zucchinirecipes #zucchini #easyplantbasedmeals #plantbasedfood #plantbaseddiet #plantbasedrecipes #glutenfreevegan #easyveganfood #easyveganrecipes #pasta #veganpasta #midweekdinner
Shooting a new green recipe for you today, but in Shooting a new green recipe for you today,  but in the meantime here is a reminder that's this #vegan #greenthaicurry isn't hard to make and it's perfect for this transition between winter ❄️ and spring 🌱. And while you are at it, add some blitzed spinach in at the end for colour and extra plant goodness 👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan Thai green curry lazy cat kitchen' 😸#veganrecipe #veganrecipes #whatsfordinner #vegancurry #plantbased #eatmoreplants #eatvegan #govegan #ditchdairy #easyveganrecipe #vegancommunity #veganfoodshare #glutenfreevegan #vegantasty #veganfood #midweekmeals #healthyfood
Running a #foodblog when you have an insatiable #s Running a #foodblog when you have an insatiable #sweettooth is like being an alcoholic in charge of a bar! I did so well without any sweet treats for a week and then recipe testing happened and I am back at square one 🙄 Trying to distract myself with #vegannoodles...but the new recipe is banging, hopefully with you before the weekend...recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan yaki udon lazy cat kitchen' 😸#whatsfordinner #easyvegan #veganfood #veganfoodporn #meatfree #meatlessmonday #meatless #veganfood #veganfoodblog #easyveganrecipe #veganfoodshare #plantbasedfood #eatvegan #eatmoreplants #plantbased #veganasianfood #asianfood #noodles #yakiudon
On the blog a simple #speltflour #vegangalette wit On the blog a simple #speltflour #vegangalette with #zucchini, herbs and #dukkah 🌱 that's perfect for garden gatherings in the #spring sunshine 🌞 easy and quick to make and delicious 👌recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyrecipes #easyveganrecipes #easyvegan #veganrecipes #veganfood #springiscoming #galette #veganpicnic #zucchinirecipes #plantbased #plantbasedfood #dairyfree #weekendbaking #savoury #veganrecipes #veganfoodporn #easyveganrecipe #springfood #vegancommunity
#vegangyros with roasted #jackfruit created when I #vegangyros with roasted #jackfruit created when I lived in Greece 🇬🇷recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan gyros lazy cat kitchen'#whatsfordinner #vegangyro #jackfruitrecipes #jackfruit #bestofvegan #plantbasedfood #plantbased #plantbasedeats #easyveganrecipe #easyveganfood #veganfood #veganfoodshare #vegangreekfood #meatless #veganaf #healthier #healthierchoices #vegancomfortfood #eatplants #plantbasedeating #veganrecipeshare #midweekmeals
Signing off with a delightfully creamy and super e Signing off with a delightfully creamy and super easy to make - a few vegan staples is all you need - #veganlemoncheesecake 😋 I'm not even in the lemon 🍋 camp myself and I love it! #glutenfree version included. Enjoy and #happyeaster 🐣recipe in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com and grab the latest post!#vegantreats #vegandessert #vegandesserts #bakedcheesecake #veganbaking #vegantreat #veganeaster #glutenfreevegan #easyveganrecipe #easyveganrecipes #veganfood #vegansweets #vegancake #plantbasedfood #plantbasedeats #veganfoodshare #veganfoodsharing #lemondessert
For the #greekfood aficionados amongst you, I have For the #greekfood aficionados amongst you, I have another #Easter worthy #greekrecipe for you. Yes, that's right, it's #veganspanakopita - world famous spinach pie made #vegan, with two different filling options. It can be made gluten-free too if you use GF phyllo, which I've seen around.recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan spanakopita lazy cat kitchen'#eastermeal #easterfood #greekvegan #veganfoodlovers #veganfoodshare #plantbasedeats #plantbased #plantbasedeating #dairyfree #whatveganseat #vegancommunity #veganpie #vegangree #comfortfood #veganaf #vegetarianrecipes #veganrecipes
How about a Greek inspired #eastermeal? On the blo How about a Greek inspired #eastermeal? On the blog, totally irresistible #veganpastitsio aka #greeklasagna inspired by the countless ones I ate when living in #greece 🇬🇷 (before going vegan)! Not difficult to make and guaranteed to please both #vegan + non-vegan guests alike! Kaliorexi! 🤗😘recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest post!#pastitsio #vegangreekfood #vegangreece #meatless #plantbased #whatveganseat #whatfatveganseat #veganeaster #eatrealfood #eatplants #vegancomfortfood #veganfoodshare #vegancommunity #plantbasedfood #plantbasedeating #plantbasedeats #vegetarianrecipes #veganaf #healthier #healthierchoices
I'm shooting an exciting new recipe for you today I'm shooting an exciting new recipe for you today (cannot wait to share!) but in the meantime, how about a thick slice of this #healthier #vegancarrotcake with some extra frosting 🤤? It's deliciously moist, fragrant with spices and topped with silky #cashewfrosting. Gimme!! 😮 (#oilfree and #refinedsugarfree)recipe link in my bio 👈 or Google 'healthy carrot cake lazy cat kitchen' 🥕#refinedsugarfreetreats #veganeaster #veganbaking #vegandesserts #vegandessert #healthierchoices #healthydessert #veganfoodblogger #veganfood #veganfoodshare #whatveganseat #Easter #egglesscake #vegantreats #plantbased #dairyfree #easyveganrecipe #vegansweets
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes