Drożdżowe zawijaki z cynamonem

lukrowanie zawijaków z cynamonem

W Londynie mieszkaliśmy 15 minut od duńskiej kafejki, która piekła wspaniałe drożdżówki-zawijaki z cynamonem. Londyn bywa czasami bardzo stresującym miastem ale gdy możesz usiąść w przytulnej małej kanajpce z ciepłą drożdżówką z cynamonem (lub dwoma) i kawą nagle świat wydaje się o niebo lepszy. Angielskim ekwiwalentem takich drożdżówek jest „Chelsea bun” (która powstała w bogatej dzielnicy Londynu, Chelsea). Ma ona dodatkowo w sobie rodzynki ale zdecydowanie mniej cynamonu. Osobiście, nie odmówiłbym ani jednej ani drugiej, ale ponieważ uwielbiam cynamon i wszystko co skandynawskie, bardziej cenię sobie poniższą wersję.

Pomimo tego, że przepis jest w 100% wegański (czyli nie zawiera jajek), drożdżówki są lekkie, puszyste i ciężko poprzestać na jednej. Na pierwszy rzut oka, może ci się wydawać, że to skomplikowany przepis ale wcale tak nie jest. Zawijaki są łatwe do zrobienia i dają sporo satysfakcji, a do posypywania ciasta cukrem i cynamonem możesz zaangażować dzieci (jeśli masz na stanie). Gdy ze standardowego przepisu na chleb wyczarujesz te pyszne drożdżowe zawijaki z cynamonem bedziesz żałować, że zrobiłaś/eś ich tylko 12 bo znikną w oka mgnieniu.

zawijaki z cynamonem krok po kroku

zawijak cynamonowy i kawa

cynamonowe zawijaki w sloncu

5.00 from 1 vote
Print

Składniki

DROŻDŻÓWKI

  • 220 g mąki typu 650
  • 250 g mąki typu 500
  • 10 g soli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 7 g saszetka drożdży (typu instant)
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + do natłuszczenia brytwanki

NADZIENIE

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu

SYROP DO POSMAROWANIA

Przygotowanie

  1. W dużej misce, połącz mąki, sól, cukier i drożdże.
  2. Wlej letnie (nie zimne!) mleko migdałowe i wszystko zamieszaj drewnianą łyżką. Dodaj oliwę z oliwek i połącz z resztą składników.
  3. Gdy wszystkie składniki połączą się opróżnij miskę na blat/stolnicę.
  4. Wyrabiaj ciasto przytrzymując jeden koniec ciasta lewą ręką i rozciągając drugi koniec prawą. Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz. Wyrabiaj w ten sposób przez około 10 minut.
  5. Gdy ciasto zrobi się jednolite, gładkie i lśniące, włóż je do lekko naoliwionej miski, posmaruj wierzch ciasta oliwą i przykryj miskę czystą ścierką. Pozostaw w ciepłym (ale nie za ciepłym, np. nie przy zapalonym kominku) miejscu na 1-2 godzin (aż ciasto dwukrotnie urośnie).
  6. Wyłóż ciasto na blat/stolnicę i naciśnij je dłońmi kilkakrotnie tak by pozbyć się baniek powietrza jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży.
  7. Rozwałkuj ciasto na placek o wymiarach 40-45 cm na 18-20 cm (zdjęcie 1).
  8. Przy pomocy pędzla nanieś oliwę na rozwałkowany placek.
  9. Posyp natłuszczony placek cukrem i cynamonem (zdjęcie 2 i 3).
  10. Ostrożnie zroluj placek wzdłuż najdłuższego brzegu (zdjęcie 4).
  11. Podziel zrolowane ciasto na 12 równych części, każda część bedzie mieć około 3-4 cm szerokości (zdjęcie 5).
  12. Ułóż kawałki ciasta w natłuszczonej oliwą brytwance, zostawiając około 1-2 cm odstępy pomiędzy nimi. Postaraj się zapełnić całą brytwankę (zdjęcie 6).
  13. Przykryj brytwankę ścierką i odstaw na kolejną godzinę. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180° C / 350° F.
  14. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 18-20 minut (aż ładnie zbrązowieją).
  15. Podczas pieczenia, zrób syrop podgrzewając mleko migdałowe, cukier i cynamon w małym rondelku.
  16. Pędzlem nanieś syrop na gorące drożdżówki. Starannie „pomaluj” nim powierzchnię drożdżówek i łączenia między nimi. Pozwól ciastu wchłonnąć nadwyżkę wilgoci i całość posmaruj jeszcze raz – aż do całkowitego wykorzystania syropu./li>