• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Gado-gado, indonezyjska sałatka

20 listopada, 2015 autor Ania - Zostaw komentarz

bezglutenowy, kuchnia azjatycka, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

gado gado indonezyjska sałatka z bliska

Pozwólcie, że wam przedstawię najpopularniejszą sałatkę Indonezji, o wdzięcznej nazwie gado-gado (która oznacza po prostu mieszankę). Za zimno na sałatkę? Wybaczcie mi, poniosło mnie trochę. Pomimo tego, że jest środek listopada i powinno być sztormowo, nagle zrobiło się tak bezwietrznie, słonecznie i ciepło! (20º C), że nie możemy się nadziwić. Jeśli u was mało sałatkowa temperatura to polecam podsmażenie wszystkich warzyw na woku i podanie ich z ciepłym sosem. Pycha!

Tradycyjne gado-gado zwykle zwiera ugotowane na twardo jajko więc dodałam trochę makaronu ryżowego by moja sałatka była równie sycąca. Najlepszą jest to, że gado-gado nie ma ściśle określonej listy składników. Różnie przyrządza się ją zależności od rejonu i pory roku. Podczas moich wakacjach na Bali jadłam ją wiele razy i nie zdarzyło mi się napotkać dwóch identycznych wersji. Bardzo podoba mi się uniwersalność i sezonowość tego dania a poza tym przypomnina mi o świetnych wakacjach, które bardzo bym chciała powtórzyć. Niestety na razie nie jest to możliwe więc muszę zadowolić się tą małą namiastką Indonezji na własnym tarasie. Biorąc pod uwagę obecną pogodę myślę, że jakoś to zniosę.

gado gado indonezyjska sałatka z góry

gado gado indonezyjska sałatka z boku

Print
  • porcji: 2
  • czas przygotowania: 10 min
  • czas przygotowania: 25 min

Składniki


SAŁAKA GADO-GADO

  • 1 marchewka, pokrojona w cieńkie paski
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cieńkie paski
  • 1 mała cukinia, pokrojona na wstążki obieraczką do warzyw
  • kawałek kapusty, drobno poszatkowanej
  • kilka pomidorków
  • garść szpinaku
  • garść płaskiej fasoli, pokrojonej w cieńkie paski
  • ½ brokuły, pokrojonej na kawałki
  • 100 g twardego tofu, odsączonego*
  • 100g makaronu ryżowego, nitki (opcjonalnie)
  • garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • papryczka chili, pokrojona na plasterki (niekoniecznie)
  • 2 ćwiartki limonki

MARYNATA DO TOFU

  • 4 łyżki tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżeczki drobno startego imbiru

SOS FISTASZKOWY

  • 125 g / ½ szklanki naturalnego masła orzechowego z kawałkami orzechów**
  • ¼ szklanki / 60 ml mleka kokosowego
  • około ¼ cup / 60 ml wody
  • 1 łyżka tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sosu sojowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½-¾ łyżeczki ostrego chilli
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru
  • 1½ purée z tamaryndu (można zastąpić sokiem z limonki)

Przygotowanie

  1. W misce, zmieszaj składniki na marynatę. Pokrój odsączone tofu w trójkąty (lub kostkę) i umieść w misce z marynatą. Po jakimś czasie, obróć tofu na drugą stronę. Im dłużej jesteś w stanie marynować tofu tym lepiej.
  2. Nastaw piekarnik na 180 º C. Rozłóż kostki tofu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj przez 25 minut. Po 15 minutach, przewróć tofu na drugą stronę szczypcami do grila.
  3. Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Rozgrzej łyżkę oleju na woku lub dużej patelni. Na rozgrzany olej wrzuć brokuły i smaż na dużym ogniu bardzo często mieszając. Na koniec dodaj paski fasoli i smaż w ten sam sposób przez jakieś 30 sekund. Zamiast smażenia możesz zblanszować warzywa.
  5. Jeśli masło orzechowe ma grudki dodaj do niego trochę wrzątku i energicznie pomieszaj aż zrobi się ponownie gładkie. Dodaj mleka kokosowego, tamari (lub sosu sojowego) i na tyle wody by uzyskać konsystencję jaką lubisz (ja dodałam w sumie ¼ szklanki / 60 ml wody) – tradycyjnie ten sos jest bardzo gęsty. Przypraw pozostałymi składnikami i delikatanie podgrzej przed podaniem.
  6. Podziel warzywa, makaron ryżowy i tofu na dwa talerze. Podawaj z ciepłym sosem, ćwiartką limonki, świeżą kolendrą i dodatkowymi plasterkami chilli jeśli lubisz ostre smaki.

Uwagi

*By odsączyć tofu zawiń je w kilka warstw papierowego ręcznika i połóż na talerzu. Przyłóż tofu czymś ciężkim, na przykład puszką mleka kokosowego. Co jakieś 30 minut, wymień ręcznik na nowy. Odsączaj wodę w ten sposób przez conajmniej 2 godziny (im będzie bardziej suche tym lepiej wchłonie marynatę).
**Polecam użycie masła, które składa się w 100% z orzechów ziemnych. Można je też zrobić samemu według tego przepisu. Jeśli używasz masła z solą i cukrem to zmniejsz ilość cukru i soli dodawaną do sosu.

UDOSTĘPNIJ
owsianka z pigwą w przyprawach
Wcześniejszy przepis:
Owsianka z pigwą w przyprawach korzennych
Późniejszy przepis:
Wegańskie klopsiki włoskie
wegańskie klopsiki włoskie ze spaghetti w sosie pomidorowym
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

chrupiące naleśniki wietnamskie lunch

Chrupiące naleśniki wietnamskie

świeże sajgonki z fistaszkowym tofu z sosem

Świeże sajgonki z fistaszkowym tofu

makaron z sosem sezamowo-imbirowym z góry

Szybki makaron z sosem sezamowo-imbirowym

    Komentarze

    Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes