Gado-gado, indonezyjska sałatka

gado gado indonezyjska sałatka z bliska

Pozwólcie, że wam przedstawię najpopularniejszą sałatkę Indonezji, o wdzięcznej nazwie gado-gado (która oznacza po prostu mieszankę). Za zimno na sałatkę? Wybaczcie mi, poniosło mnie trochę. Pomimo tego, że jest środek listopada i powinno być sztormowo, nagle zrobiło się tak bezwietrznie, słonecznie i ciepło! (20º C), że nie możemy się nadziwić. Jeśli u was mało sałatkowa temperatura to polecam podsmażenie wszystkich warzyw na woku i podanie ich z ciepłym sosem. Pycha!

Tradycyjne gado-gado zwykle zwiera ugotowane na twardo jajko więc dodałam trochę makaronu ryżowego by moja sałatka była równie sycąca. Najlepszą jest to, że gado-gado nie ma ściśle określonej listy składników. Różnie przyrządza się ją zależności od rejonu i pory roku. Podczas moich wakacjach na Bali jadłam ją wiele razy i nie zdarzyło mi się napotkać dwóch identycznych wersji. Bardzo podoba mi się uniwersalność i sezonowość tego dania a poza tym przypomnina mi o świetnych wakacjach, które bardzo bym chciała powtórzyć. Niestety na razie nie jest to możliwe więc muszę zadowolić się tą małą namiastką Indonezji na własnym tarasie. Biorąc pod uwagę obecną pogodę myślę, że jakoś to zniosę.

gado gado indonezyjska sałatka z góry

gado gado indonezyjska sałatka z boku

Składniki


SAŁAKA GADO-GADO

  • 1 marchewka, pokrojona w cieńkie paski
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cieńkie paski
  • 1 mała cukinia, pokrojona na wstążki obieraczką do warzyw
  • kawałek kapusty, drobno poszatkowanej
  • kilka pomidorków
  • garść szpinaku
  • garść płaskiej fasoli, pokrojonej w cieńkie paski
  • ½ brokuły, pokrojonej na kawałki
  • 100 g twardego tofu, odsączonego*
  • 100g makaronu ryżowego, nitki (opcjonalnie)
  • garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • papryczka chili, pokrojona na plasterki (niekoniecznie)
  • 2 ćwiartki limonki

MARYNATA DO TOFU

  • 4 łyżki tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżeczki drobno startego imbiru

SOS FISTASZKOWY

  • 125 g / ½ szklanki naturalnego masła orzechowego z kawałkami orzechów**
  • ¼ szklanki / 60 ml mleka kokosowego
  • około ¼ cup / 60 ml wody
  • 1 łyżka tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sosu sojowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½-¾ łyżeczki ostrego chilli
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru
  • 1½ purée z tamaryndu (można zastąpić sokiem z limonki)

Przygotowanie

  1. W misce, zmieszaj składniki na marynatę. Pokrój odsączone tofu w trójkąty (lub kostkę) i umieść w misce z marynatą. Po jakimś czasie, obróć tofu na drugą stronę. Im dłużej jesteś w stanie marynować tofu tym lepiej.
  2. Nastaw piekarnik na 180 º C. Rozłóż kostki tofu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj przez 25 minut. Po 15 minutach, przewróć tofu na drugą stronę szczypcami do grila.
  3. Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Rozgrzej łyżkę oleju na woku lub dużej patelni. Na rozgrzany olej wrzuć brokuły i smaż na dużym ogniu bardzo często mieszając. Na koniec dodaj paski fasoli i smaż w ten sam sposób przez jakieś 30 sekund. Zamiast smażenia możesz zblanszować warzywa.
  5. Jeśli masło orzechowe ma grudki dodaj do niego trochę wrzątku i energicznie pomieszaj aż zrobi się ponownie gładkie. Dodaj mleka kokosowego, tamari (lub sosu sojowego) i na tyle wody by uzyskać konsystencję jaką lubisz (ja dodałam w sumie ¼ szklanki / 60 ml wody) – tradycyjnie ten sos jest bardzo gęsty. Przypraw pozostałymi składnikami i delikatanie podgrzej przed podaniem.
  6. Podziel warzywa, makaron ryżowy i tofu na dwa talerze. Podawaj z ciepłym sosem, ćwiartką limonki, świeżą kolendrą i dodatkowymi plasterkami chilli jeśli lubisz ostre smaki.

Uwagi

*By odsączyć tofu zawiń je w kilka warstw papierowego ręcznika i połóż na talerzu. Przyłóż tofu czymś ciężkim, na przykład puszką mleka kokosowego. Co jakieś 30 minut, wymień ręcznik na nowy. Odsączaj wodę w ten sposób przez conajmniej 2 godziny (im będzie bardziej suche tym lepiej wchłonie marynatę).
**Polecam użycie masła, które składa się w 100% z orzechów ziemnych. Można je też zrobić samemu według tego przepisu. Jeśli używasz masła z solą i cukrem to zmniejsz ilość cukru i soli dodawaną do sosu.