• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Gemista – greckie faszerowane papryki (wegańskie)

9 czerwca, 2015 autor Ania - 12

bezglutenowy, kuchnia grecka, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

greckie faszerowane papryki

Mam nadzieję, że lato zawitało już do was (oczywiście, mam na myśli północną półkulę bo jeśli południowa też ma lato to mamy poważny problem), ale na wypadek gdyby się trochę jeszcze ociągało postanowiłam sprowadzić namiastkę gorącego, greckiego lata do waszej kuchni. Dzisiaj na obiad jedno z moich ulubionych greckich dań – Gemista (lub Yemista). Gemista oznacza po prostu faszerowane warzywa, więc to danie ma wiele wcieleń. Pod tą nazwą spotyka się tu faszerowane papryki, pomidory, kuliste cukinie i bakłażany, nadaje się wszystko co da się nafaszerować. Nadzienie ma zazwyczaj mięso lub ser, ale moje oczywiście jest wegańskie i smakuje tak samo dobrze. Naczęściej spotykaną wersją jest mieszanka pomidorów i papryk ale, że ja wolę papryki to moje danie składa się wyłącznie z nich.

Gemista kojarzy mi się z naszymi greckimi wakacjami w 2012, podczas których objadałam się tą potrawą. Wtedy właśnie pokochałam to danie i to miejsce. Tak nam się wtedy tu spodobało, że wróciliśmy do Londynu z postanowieniem by przeprowadzić się na Paros. Na początku, nikt nam nie wierzył. Rodzina i znajomi myśleli, że tak nam się ubzdurało pod wpływem urlopowego relaksu i że się jeszcze rozmyślimy. Mylili się. Co prawda przeprowadzka zajeła nam 6 miesięcy dłużej niż planowaliśy. Obydwoje mieliśmy momenty zwątpienia i zastanwialiśmy się czy mamy po kolei w głowie ale nie rozmyśliliśmy się i pomimo wzlotów i upadków nie żałujemy tego ruchu. Dużo nas to doświadczenie nauczyło, zmieniło nas i zdaliśmy sobie sprawę, że robienie czegoś co cię pasjonuje jest warte o wiele więcej niż nawet dobrze płatna ale mało satysfakcjonująca i stresująca praca. Ja odkąd pamiętam miałam jakieś tam skłonności kreatywne ale brak pewności siebie i strach powdował, że nigdy nic z nimi nie zrobiłam. Teraz używam prawej półkuli niemal codziennie i nareszcie nie czuję, że wykonuję pracę, która jest wbrew mnie. No dobra, koniec gawędziarstwa. Wracając do papryk:) to są naprawdę dobre, sycące i równocześnie lekkie. Jeśli masz czas to najlepiej przyrządzić je dzień wcześniej bo Gemista zdecydowanie zyskuje na drugi dzień.

kolorowe papryki

papryki w brytwance

farsz na greckie faszerowane papryki

greckie faszerowane papryki przekrój

Print
  • sztuk: 10
  • czas przygotowania: 30 min
  • czas przygotowania: 90 min

Składniki

PAPRYKI

  • 10 kolorowych papryk
  • 200 g długoziarnistego ryżu
  • 2 szklanki obranych i pokrojonych pomidorów (4 średnie pomidory) LUB 2 x 400 g puszki
  • ¼ szklanki świeżej mięty, posiekanej
  • ¼ szklanki świeżej pietruszki, posiekanej
  • 20 czarnych oliwek Kalamata, wypestkowanych & pokrojonych
  • ¼ szklanki rodzynek, posiekanych
  • ¼ szklanki orzeszków piniowych (lub posiekanych migdałów), podprażonych na patelni
  • ¼ szklanki / 60 ml / 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 kopiata łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½-1 łyżeczki płatków chili (niekoniecznie)

SOS

  • ¼ szklanki / 60 ml / 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki obranych i pokrojonych pomidorów (1 średni pomidor)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki wody
  • sól & pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 180° C.
  2. Umyj papryki, odetnij jakieś 1-2 cm od nasady ogonka i odłóż na później. Nie odciniaj zbyt blisko ogonka bo może wypaść i nadzienie wyschnie podczas pieczenia. Wyjmij nasiona i membrany z papryk i ułóż je w brytwance tak by się lekko stykały. Jeśli nie masz na tyle papryk by wpełnić brytwankę lub masz za dużą brytwankę wbierz takie papryki, które są stabilne bo inaczej przewrócą się podczas pieczenia. Dno każdej z papryk posyp szczyptą cukru.
  3. KROK, KTÓRY MOŻNA POMINĄĆ: Możesz zmiksować pomidory jeśli nie lubisz widocznych kawałków w nadzienu. Ja zwykle siekam je nożem dość drobno. Możesz także zeszklić cebulę i czosnek zanim wmieszasz je do farszu ale nie jest to konieczne.
  4. W dużej misce zmieszaj wszystkie składniki na farsz. Wypełnij papryki farszem. Nie wypełniaj ich za bardzo – farsz powinien sięgać linii przecięcia – bo podczas pieczenia ryż zwiększy swoją objętość. Przykryj nafaszerowane papryki odciętą częścią papryk.
  5. Zmieszaj wszystkie składniki na sos. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Wylej sos na dno brytwanki, pomiędzy papryki.
  6. Zabezpiecz wierzch papryk folią kuchenną i wstaw brytwankę do nagrzanego piekarnika na 90 minut. Po 45 minutach, zdejmij folię by papryki nabrały koloru. Sprawdź czy ryż jest ugotowany przed wyciągnięciem z piekarnika, jeśli niezupełnie to zostaw papryki w ciepłym (wyłączonym) piekarniku na kolejne 30 minut by doszły.
  7. W Grecji to danie je się w temperaturze pokojowej, więc pozwól paprykom wystygnąć przez podaniem. Najlepiej smakują z prostą zieloną sałatką i świeżym wiejskim chlebem.
UDOSTĘPNIJ
Wcześniejszy przepis:
Wegańskie pesto z suszonych pomidorów
Późniejszy przepis:
Kokosowe czekoladki z rumem
kokosowe czekoladki z rumem
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

buraki z greckim sosem skordalia z góry

Buraki z greckim sosem skordalia

imam bayildi faszerowane bakłażany

Imam bayildi czyli nadziewane bakłażany

fava sposób podania

Grecka pasta fava

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Dorota mówi

    9 czerwca, 2015 o 4:49 pm

    Pycha! Kocham to danie. Jak byłam z rodzicami w Grecji w dzieciństwie to podobno przez cały wyjazd jadłam tylko i wyłącznie właśnie faszerowane papryki! 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      9 czerwca, 2015 o 4:56 pm

      Cieszę się, że przwołuje fajne wspomnienia z rodzinnych wakacji! Ja też mam do tego dania ogromną słabość:)

      Odpowiedz
  2. karmel-itka mówi

    9 czerwca, 2015 o 9:41 pm

    jestem za, a nawet przeciw! Nie no, propozycja iście wakacyjna i zapewne rewelacyjna w smaku 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      9 czerwca, 2015 o 10:44 pm

      Dzięki i zapraszam do wypróbowania:)

      Odpowiedz
  3. kocie-smaki mówi

    10 czerwca, 2015 o 1:33 pm

    ale sobie narobiłam smaka na taką pieczoną paprykę 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      10 czerwca, 2015 o 1:38 pm

      Cieszymy się, bo taka nasza praca – robić ludziom smaka:) Warto spróbować – nie jest trudna do zrobienia i można przez kilka dni jeść jak coś zostanie.

      Odpowiedz
  4. gin mówi

    10 czerwca, 2015 o 9:18 pm

    Pięknie wyglądają te kolorowe papryki 🙂 Też bardzo je lubię w takiej właśnie formie, Twoje nadzienie z pewnością wypróbuję 🙂
    Cudownie jest robić to, co się lubi. Choć czasem wymaga to poświęceń i nie jest tak różowo, jak sobie wyobrażaliśmy, to warto, bo satysfakcja jest ogromna 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      10 czerwca, 2015 o 10:13 pm

      Dokładnie wiem o czym mówisz! Ja właśnie miałam taki dzień ale staram się przekształcić moją frustrację w pozytywną energię – bieg i trochę jogi i już mi lepiej:)

      Odpowiedz
  5. siostraelwa mówi

    26 listopada, 2015 o 3:08 pm

    Nie raz miałam okazję zajadać się greckimi paprykami. Twoja wersja wegańska bardzo mi się podoba i przypadła do gustu. na pewno skorzystam z przepisu.
    PS Blog naprawdę fajnie zorganizowany:)

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      26 listopada, 2015 o 3:58 pm

      Miło słyszeć, że trafiłam w gust. Co do bloga to bardzo dziękuję!

      Odpowiedz
  6. Urszula mówi

    19 stycznia, 2021 o 1:52 pm

    Dziękuję za przepis😀Dodalam jeszcze trochę wina i ziół do sosu. Nadziałam też cukinie- palce lizać!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      19 stycznia, 2021 o 2:25 pm

      Bardzo ciesze sie, ze samkowalo! x Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

Hope you guys are in the mood for #cookies as that Hope you guys are in the mood for #cookies as that's the latest recipe up on the blog, for these crispy, chewy #vegan #oatcookies which I jazzed up with chocolate chunks but you can skip them and use raisins, cranberries or other mixings...#glutenfree #refinedsugarfree if you like and easy to make...recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyveganrecipe #vegancookie #vegancookierecipe #vegancookies #chocolatechipcookies #weekendbaking #weekendtreat #vegantreats #whatfatveganseat #vegandesserts #chocoholics #easyveganrecipes #oilfree #veganfoodlover #veganrecipeshare #veganrecipes #veganrecipe
Not sure about you but I have a hankering for nood Not sure about you but I have a hankering for noodles and not much time on my hands this week so these simple #satay #noodles have been a real life saver! Easy and quick to make, can be made both #oilfree and #glutenfree too! Enjoy 🤗😘Recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easymeals #veganmeals #vegannoodles #glutenfreevegan #sataysauce #peanutbutterlover #easyveganmeals #easydinner #easycooking #easyrecipe #easyfood #easyvegan #meatless #vegancomfortfood #veganbowl #eatwellbewell #eatplants #eattherainbow #veganlunch
What if I told you that there is only 6 pantry sta What if I told you that there is only 6 pantry staple ingredients that stand between you and a tray of fudgy on the inside and crispy on the outside #veganbrownies ? They are unapologetically indulgent but weekend plays by different rules so, hurry, get your oven on!recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe...#vegandesserts #egglessbaking #veganbaking #aquafaba #vegandessert #veganbrownie #veganfoodporn #vegantreat #vegantreats #veganrecipeshare #veganfoodblogger #vegan #veganuk #easyveganrecipes #weekendbaking #vegantreat #vegantreats #veganrecipes #noeggs #veganrecipes
What's cooking this weekend, guys? I feel like a s What's cooking this weekend, guys? I feel like a some #vegancomfortfood as this week has been a bit hectic and I just realized I have the sauce for this #veganmoussaka already in my freezer 💡so it's a no brainer. It's delicious, indulgent yet #healthier than its traditional equivalent and it reminds me of how we moved to Greece on a bit of a whim in pre-pandemic times🤷‍♀️🤪recipe link in my bio 👈 if you fancy or Google 'vegan moussaka lazy cat kitchen'#veganchef #vegancooking #eatvegan #crueltyfreefood #plantbasedrecipes #plantbasedprotein #veganrecipe #veganfoodblog #greekfood #dairyfreerecipes #meatlessmeals #healthierchoices #healthyvegan #vegandinner #weekendcooking #weekendtreat #veganaf #instavegan
On the blog, perfect #midweekdinner of roasted lee On the blog, perfect #midweekdinner of roasted leek and cauliflower #veganpasta that emerged from sad leftovers as I was too lazy to go food shopping 🙋‍♀️ Easy to make, full of flavour, creamy and really satisfying 😋#recipe link in my bio or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com and click on the latest post!#glutenfreevegan #easypasta #midweekmeals #cauliflowerrecipes #leek #easyveganrecipe #plantbased #plantbasedcooking #vegancooking #pastarecipe #pastalover #carblover #healthierchoices #dairyfreerecipes #dairyfreefood #veganrecipe #veganrecipeshare
Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't your thing and you are after something quick and easy, these fluffy 1-bowl #veganpancakes might be just the ticket! They can be made #glutenfree too and best consumed to the tune of Jack Johnson's #bananapancakes song 🥞😋#recipe link in my bio 👈 or Google 'fluffy vegan banana pancakes lazy cat kitchen' 🐈#pancakeday #pantrystaples #easyveganfood #easyveganrecipes #egglesspancakes #dairyfreerecipes #whatveganseat #whatfatveganseat #shrovetuesday #plantbasednutrition #plantbasedfood #veganfood #veganfoodshare #veganfortheanimals #fluffypancakes #onebowl #glutenfreevegan
Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and # Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and #crepes. This #veganpancake filled with ginger cream and roasted rhubarb is easy to make and utterly delicious 🤤👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen buckwheat crepes'#veganpancakes #vegancrepes #vegancrepe #pancakeday #pancake #glutenfreevegan #vegantreats #easyveganrecipes #veganfoodblogger #veganfoodlover #veganfood #plantbased
While UK is going to gorge itself silly on pancake While UK is going to gorge itself silly on pancakes this coming Tuesday, most of the Northern European countries will pig out on marzipan filled cream buns, how is that fair??? I got a serious bout of bun envy and baked us a truckload of #vegansemla (that's what the Swedes call them). Who is with me? Pancakes are so last year...😜#recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe 🤓#whatfatveganseat #shrovetuesday #pancakeday #easyveganrecipes #vegandesserts #vegandessert #plantbased #vegantreats #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #veganfoodshare #veganfood
If baking isn't your cup of tea, how about rolling If baking isn't your cup of tea, how about rolling some obscenely indulgent #amaretto #vegantruffles for your loved one 💕? It's a very old recipe but still a favourite of ours and while beetroot powder looks stunning, easier to get cocoa powder or chopped up almonds will work just as well!#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen valentines amaretto truffles'#veganvalentines #veganvalentine #vegandesserts #vegandessert #whatveganseat #glutenfreevegan #plantbased #vegantreats #chocolatetruffles #easyveganfood #recipedeveloper #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes