• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Gözleme z burakami i chrzanem

18 grudnia, 2015 autor Ania - 6

buraki, drożdże, łatwy, Turcja, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

gözleme z burakami i chrzanem stos

Dzisiejszy lunch zainspirowany jest kuchnią turecką, która należy moich ulubionych. Zakochałam się w niej mieszkając w pobliżu dzielnicy tureckiej, w Londynie. To tam po raz pierwszy zobaczyłam jak robi się gözleme. W zimie, restauracje często robiły je w oknach by zachęcić zziębniętych i zgłoniałych przechodniów do wejścia do środka. Panie, które robiły gözleme tak wprawnie i zwinnie ochodziły się z wielkimi płatami ciasta, że często czekając na autobus przyglądałam się im z zaciekawieniem w nadziei, że uda mi podłapać troche ich techniki.

Najlepsze gözleme jadłam na straganie w Kadıköy, barwnej dzielnicy Stambułu. Jak tylko zobaczyliśmy rozmiar kolejki zorientowaliśmy się, że to chyba dobra miejscówka. Poza tym właścicielki straganu były niesamowicie zorganizowane i oglądanie ich przy pracy było czystą przyjemnością. Czekać faktycznie warto było. Zamówiliśmy klasyczne gözleme ze szpinakiem i było wspaniałe. Od razu zrobiło nam się ciepło pomimo kiepskiej pogody. Moje gözleme nie ma bynajmniej tradycyjnego nadzienia. To mój wymysł, zainspirowany naszą kuchnią, która jak wiecie nie gardzi burakami ani chrzanem. Dla mnie, połączenie tych dwóch smaków jest bardzo trafione. Tradycyjne gözleme różni się także od moich rozmiarem, ale że nie mam gigantycznej patelni to zrobiłam je w postaci małych, poręcznych paczuszek, które z łatwością zmieszczą się do pudełka na lunch, w zastępstwie nudnej kanapki.

krojenie buraków na nadzienie do gözleme

gözleme z burakami i chrzanem na patelni

gözleme z burakami i chrzanem na talerzu

Print
  • sztuk: 5-6 kanapek
  • czas przygotowania: 30 min
  • czas przygotowania: 15 min

Składniki

CIASTO

  • 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 6 g drożdży typu instant
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka / 15 ml oliwy, plus więcej do posmarowania

NADZIENIE

  • 800 g buraków*
  • 5 ząbków czosnku, 4 drobno posiekane + 1 zmiażdżony
  • 3 małe cebule dymki lub szalotki
  • garść pietruszki
  • 1 cytryna, sok z ½ i ćwiartki do podania
  • garść orzechów włoskich, posiekanych
  • ¾ szklanki nerkowców, namoczonych na noc
  • 1½ łyżeczki kuminu
  • około ½ szklanki / 120 ml chrzanu (takiego w słoiczku, użyłam marki ROLNIK)
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku

Przygotowanie

CIASTO

  1. Połącz drożdże, cukier, sól i 200 ml letniej (nie zbyt ciepłej bo zabije drożdże) wody. Zamieszaj dokładnie aż cukier i drożdże rozpuszczą się. Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże zaczną sie pienić.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, wlej oliwę i dodaj aktywowane drożdże. Zagnieć ciasto. Wyrabiaj przez jakiś 5 minut aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 20-30 minut aż ciasto wyrośnie, podwajając swoją objętość.

NADZIENIE

  1. Obierz buraki i pokrój je w bardzo cieniutkie (to ważne) plasterki albo przy pomocy szatkownicy z regulacją grubości krojenia albo ostrym nożem.
  2. Podgrzej 2 łyżki / 30 ml oliwy na patelni, dodaj 4 ząbki czosnku. Smaż, często mieszając, aż czosnek zmiękknie. Dodaj cebulkę dymkę i smaż przez kolejną minutę lub dwie. Na koniec dodaj plasterki buraka, zwiększ ogień i smaż na dużym ogniu ciągle mieszając aż plasterki buraka zupełnie zmiękkną. Dopraw kuminem, solą i pieprzem. Całość ostudź i posyp posiekaną natką pietruszki.
  3. Wypłucz nerkowce i włóż do blendera kielichowego razem z około 100 ml wody. Miksuj aż uzyskasz gładką masę (o konsystencji bardzo gęstej śmietany). Co jakiś czas zdrap osiadłą na ściankach blendera masę przy pomocy silikonowej łopatki.
  4. Dopraw chrzanem (ja użyłam ponad połowę 200 ml słoiczka), zmiażdżonym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nie bój się wyraźnych smaków gdyż w połączeniu z burakami i ciastem smak sosu straci trochę na intensywności.

ZŁOŻENIE

  1. Posyp blat mąką. Podziel ciasto na 6 kawałków. Weź kawałek ciasta i naciśnij dłońmi by pozbyć się baniek powietrza. Rozwałkuj ciasto w wąski, długi prostokąt (dostosuj wielkość paczuszki do wielkości patelni pamiętając, że krawędzie patelni nie są aż tak gorące jak środek więc ciężej będzie dopiec końce). Jak w przypadku pierogów, im cieńsze ciasto tym lepiej ale bez przesady – nie powinno być aż tak cieńkie by prześwitywało nadzienie.
  2. Ułóż prostokąt tak by krótsza krawędź była prostopadła do lini blatu. Na środku połóż cieńką warstwę buraków w ten sposób by lewy i prawy bok stykał się po zamknięciu paczuszki. Warstwę buraków posyp orzechami, potem nałóż warstwę sosu chrzanowego i na nim ułóż kolejną cieńką warstwę buraków.
  3. Zawiń ciasto wokół nadzienia i sklej dokładnie z wszystkich stron. Jeśli masz nadwyżkę ciasta, przytnij ją by łączenia były jak najcieńsze.
  4. Podgrzej patelnię grilową lub non-stick. Posmaruj jedną stronę gozleme odrobiną oliwy i połóż (oliwą do spodu) na rozgrzanej patelni. Posmaruj oliwą z drugiej strony i po kilku minutach, przewróc gozleme na drugą stronę. Dociśnij lekko tam gdzie są dwie warstwy ciasta by ciasto w środku nie było surowe. Ja staram się też dopiec wszystkie boki trzymając gozleme pod kątem 90 stopni do patelni (za pomocą szczypców kuchennych). Powtórz kroki 7-10 z reszta nadzienia i ciasta.

Uwagi

*Liście buraka i botwinka też dobrze się spiszą w tym przepisie.

UDOSTĘPNIJ
zimowe tacos z sosem chimichurri taca
Wcześniejszy przepis:
Zimowe tacos z sosem chimichurri
Późniejszy przepis:
Wegańskie ciasto daktylowe z toffee
wegańskie ciasto daktylowe z toffee i lodami waniliowymi
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

turecki chleb do zagniatania z góry

Turecki chleb bez zagniatania

kisir zbliżenie

Turecka sałatka kisir

beetroot and apple salad close up

Chrupiąca sałatka z buraka i jabłka

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Moje Bistro mówi

    19 grudnia, 2015 o 12:29 am

    Bardzo fajny przepis!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      19 grudnia, 2015 o 12:10 pm

      Dziękuję!

      Odpowiedz
  2. Basia mówi

    9 stycznia, 2016 o 3:59 pm

    Z uwagi na nieocenione wartości odżywcze buraczków, ostatnio jest coraz więcej tego warzywka w mojej wege diecie. Bardzo dziękuję za przepis ( smakowało). Basia

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      9 stycznia, 2016 o 5:26 pm

      Dziękuję Basiu, bardzo się cieszę, że smakowało.

      Odpowiedz
  3. Iwona mówi

    29 stycznia, 2016 o 2:52 pm

    Gozleme świetne! Gorąco polecam! Na pewno będe je wiele razy przygotowywać!:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Iwa

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      29 stycznia, 2016 o 5:55 pm

      Dziękuję. Bardzo się cieszę! Pozdrawiam również!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

On the blog a simple #midweek recipe for #zucchini On the blog a simple #midweek recipe for #zucchinipasta that was born out of too many zucchinis in my fridge and an encounter with a fussy toddler 🤣 Easy to make, full of flavour and can be made #oilfree if that's your jam, enjoy 🤗#recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com for the latest recipe!#whatsfordinner #veganfoodporn #veganfoodshare #eatplants #eatplantsnotfriends #eatmoreplants #eatvegan #meatless #zucchinirecipes #zucchini #easyplantbasedmeals #plantbasedfood #plantbaseddiet #plantbasedrecipes #glutenfreevegan #easyveganfood #easyveganrecipes #pasta #veganpasta #midweekdinner
Shooting a new green recipe for you today, but in Shooting a new green recipe for you today,  but in the meantime here is a reminder that's this #vegan #greenthaicurry isn't hard to make and it's perfect for this transition between winter ❄️ and spring 🌱. And while you are at it, add some blitzed spinach in at the end for colour and extra plant goodness 👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan Thai green curry lazy cat kitchen' 😸#veganrecipe #veganrecipes #whatsfordinner #vegancurry #plantbased #eatmoreplants #eatvegan #govegan #ditchdairy #easyveganrecipe #vegancommunity #veganfoodshare #glutenfreevegan #vegantasty #veganfood #midweekmeals #healthyfood
Running a #foodblog when you have an insatiable #s Running a #foodblog when you have an insatiable #sweettooth is like being an alcoholic in charge of a bar! I did so well without any sweet treats for a week and then recipe testing happened and I am back at square one 🙄 Trying to distract myself with #vegannoodles...but the new recipe is banging, hopefully with you before the weekend...recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan yaki udon lazy cat kitchen' 😸#whatsfordinner #easyvegan #veganfood #veganfoodporn #meatfree #meatlessmonday #meatless #veganfood #veganfoodblog #easyveganrecipe #veganfoodshare #plantbasedfood #eatvegan #eatmoreplants #plantbased #veganasianfood #asianfood #noodles #yakiudon
On the blog a simple #speltflour #vegangalette wit On the blog a simple #speltflour #vegangalette with #zucchini, herbs and #dukkah 🌱 that's perfect for garden gatherings in the #spring sunshine 🌞 easy and quick to make and delicious 👌recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyrecipes #easyveganrecipes #easyvegan #veganrecipes #veganfood #springiscoming #galette #veganpicnic #zucchinirecipes #plantbased #plantbasedfood #dairyfree #weekendbaking #savoury #veganrecipes #veganfoodporn #easyveganrecipe #springfood #vegancommunity
#vegangyros with roasted #jackfruit created when I #vegangyros with roasted #jackfruit created when I lived in Greece 🇬🇷recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan gyros lazy cat kitchen'#whatsfordinner #vegangyro #jackfruitrecipes #jackfruit #bestofvegan #plantbasedfood #plantbased #plantbasedeats #easyveganrecipe #easyveganfood #veganfood #veganfoodshare #vegangreekfood #meatless #veganaf #healthier #healthierchoices #vegancomfortfood #eatplants #plantbasedeating #veganrecipeshare #midweekmeals
Signing off with a delightfully creamy and super e Signing off with a delightfully creamy and super easy to make - a few vegan staples is all you need - #veganlemoncheesecake 😋 I'm not even in the lemon 🍋 camp myself and I love it! #glutenfree version included. Enjoy and #happyeaster 🐣recipe in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com and grab the latest post!#vegantreats #vegandessert #vegandesserts #bakedcheesecake #veganbaking #vegantreat #veganeaster #glutenfreevegan #easyveganrecipe #easyveganrecipes #veganfood #vegansweets #vegancake #plantbasedfood #plantbasedeats #veganfoodshare #veganfoodsharing #lemondessert
For the #greekfood aficionados amongst you, I have For the #greekfood aficionados amongst you, I have another #Easter worthy #greekrecipe for you. Yes, that's right, it's #veganspanakopita - world famous spinach pie made #vegan, with two different filling options. It can be made gluten-free too if you use GF phyllo, which I've seen around.recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan spanakopita lazy cat kitchen'#eastermeal #easterfood #greekvegan #veganfoodlovers #veganfoodshare #plantbasedeats #plantbased #plantbasedeating #dairyfree #whatveganseat #vegancommunity #veganpie #vegangree #comfortfood #veganaf #vegetarianrecipes #veganrecipes
How about a Greek inspired #eastermeal? On the blo How about a Greek inspired #eastermeal? On the blog, totally irresistible #veganpastitsio aka #greeklasagna inspired by the countless ones I ate when living in #greece 🇬🇷 (before going vegan)! Not difficult to make and guaranteed to please both #vegan + non-vegan guests alike! Kaliorexi! 🤗😘recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest post!#pastitsio #vegangreekfood #vegangreece #meatless #plantbased #whatveganseat #whatfatveganseat #veganeaster #eatrealfood #eatplants #vegancomfortfood #veganfoodshare #vegancommunity #plantbasedfood #plantbasedeating #plantbasedeats #vegetarianrecipes #veganaf #healthier #healthierchoices
I'm shooting an exciting new recipe for you today I'm shooting an exciting new recipe for you today (cannot wait to share!) but in the meantime, how about a thick slice of this #healthier #vegancarrotcake with some extra frosting 🤤? It's deliciously moist, fragrant with spices and topped with silky #cashewfrosting. Gimme!! 😮 (#oilfree and #refinedsugarfree)recipe link in my bio 👈 or Google 'healthy carrot cake lazy cat kitchen' 🥕#refinedsugarfreetreats #veganeaster #veganbaking #vegandesserts #vegandessert #healthierchoices #healthydessert #veganfoodblogger #veganfood #veganfoodshare #whatveganseat #Easter #egglesscake #vegantreats #plantbased #dairyfree #easyveganrecipe #vegansweets
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes