Grecka cieciorka na grzankach

grecka cieciorka na grzankach

Dzisiejszy przepis jest łatwy i ekspresowy. Jest również bardzo odżywczy. Połowa porcji dostarcza 15 g białka, co stanowi około 1/3 dziennego zapotrzebowania. Świetnie nadaje się na każdą porę dnia: śniadanie, lunch czy kolację. Tonę ostatnio w pracy bo razem z Duncanem kończymy poważny projekt więc oprócz tego co gotuję na blog jemy raczej niewymyślne dania. To danie, powstałe z tego co miałam akurat w szafkach, tak nam obojgu zasmakowało, że postanowiliśmy go opublikować na blogu. Nazwałam to danie greckim bo do przyprawienia sosu pomidorowego użyłam cynamonu – coś co jest tu, w Grecji, bardzo często spotykane. Na początku miałam wątpliwości co do tej kombinacji ale teraz jestem w niej zakochana. Poza tym dodałam do dania greckie (oczywiście) oliwki. Dzięki nim jest słony akcent, który pięknie kontrastuje ze słodkim sosem. Polecam podawać tą cieciorkę na dobrej jakości chlebie. My mamy tu spory wybór ręcznie wyrabianych chlebów więc czasem ciężko się zdecydować ale mnie najbardziej tu pasuje wiejski chleb na zakwasie z pięknie popękaną skórką. Jego chrupkość w zestawieniu z miękkością cieciorki to moim zdaniem niebo w gębie.

cieciorka w aromatycznym sosie pomidorowym

grecka cieciorka na grzankach lunch

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 małe cebule szalotki, drobno pokrojone
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki cynamonu (lub kuminu)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½-1 łyżeczek cukru, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • 1 x 400g puszka obranych pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory (bez skórki)
  • 2 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 4-6 grzanek (z bezglutenowego chleba)
  • świeżą pietruszka i/lub koperek, do posypania (opcjonalnie)
  • kilka wypestkowanych oliwek Kalamata, do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Podgrzej oliwę na średniej wielkości patelni.
  2. Wrzuć posiekaną szalotkę i smaż na małym ogniu (często mieszając) aż prawie się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż aż szalotka się zeszkli zupełnie a czosnek zmięknie.
  3. Wmieszaj przyprawy w szalotkę i czosnek. Smaż na małym ogniu przez 1-2 minut, ciągle mieszając.
  4. Rozgnieć pomidory, lub posiekaj je trochę przed dodaniem na patelnię. Dodaj 2 łyżki wody i gotuj bez przykrycia, na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Pomieszaj od czasu do czasu.
  5. Dodaj ugotowaną cieciorkę by ją dobrze podgrzać w sosie. Przypraw solą, cukrem i pieprzem do smaku.
  6. Podawaj na ciepłych grzankach, posypane świeżymi ziołami i oliwkami.