Hummus buraczany

hummus buraczany sposób podania

Jako dziecko nienawidziłam buraków. Powodem mojej niechęci była mało ciekawa sałatka z gotowanych buraków, która królowała w moim przedszkolu. Wspomnienie pewnej pani przedszkolanki, która wciskała ’zdrowe buraczki’ do moich szczelnie zaciśniętych ust nadal śni mi się po nocach.

Teraz jest inaczej. Moje kubki smakowe same doszły do wniosku, że buraki są smaczne i już nie toczymy wojen. W sumie stała się rzecz wręcz odwrotna, moja nowa miłość do buraka objawia się tym, że pakuje go prawie do wszystkiego – spodziewajcie się więcej przepisów z burakiem w roli głównej. Ponieważ buraki, cytryna i czosnek bardzo się lubią, burak świetnie sprawdza się w hummusie i daje tej zmęczonej nieustającą popularnością potrawie trochę nowej energii i pięknego koloru. Hummus buraczany ze świeżym bądź tostowanym pieczywem doskonale nadaje się na małą przekąskę lub jako nadzienie domowych tortilli z warzywami, ale o tym innym razem:).

hummus z pieczonym burakiem składniki

hummus buraczany w malakserze

hummus buraczany sposób podania

Składniki

  • 2 średnie buraki
  • 2 szklanki ugotowanej cieciorki (czyli 1 szklanka suchej)
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • ½ łyżeczki soli, do smaku
  • 2 łyżeczki kminu indyjskiego
  • 2 łyżki tahiny
  • sok z 1 małej cytryny
  • ok. ½ szklanki zimnej wody
  • świeżo mielony pieprz, do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (niekonieczne)
  • garść ziaren sezamu (niekonieczne)

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 200° C
  2. Umyj buraki. Zawiń każdego buraka w folię aluminową dodając łyżkę wody na dno folii. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 45 – 60 minut (aż buraki będą na tyle miękkie by łatwo dało się je przekłuć nożem). Odstaw do wystygnięcia. Nie wylewaj soku spod buraków, przyda się w punkcie 4.
  3. Palcami zdejmij skórkę z buraków i pokrój je na grube kawałki.
  4. Do robota kuchennego włóż upieczone buraki, ich sok, cieciorkę, cytrynę, czosnek, tahinę, sól, kmin i pieprz.
  5. Miksuj aż masa zrobi się jednolita. Jeśli jest zbyt gęsta to stopniowo wlej wodę – ostrożnie bo łatwo przesadzić. Jeśli wolisz gładszy humus to przenieś masę do blendera, chociaż blender z powodu swojej budowy i faktu, że hummus jest raczej gęsty ciągle sie przytyka więc jest to dużo roboty i nie jestem pewna czy warto. Sciągnięcie skórki z cieciorki po jej ugotowaniu ma także duży wpływ na gładkość hummusu, ale to tylko dla zapaleńców bo jest to bardzo pracochłonne.
  6. Dopraw do smaku. Przed podaniem polej oliwą i posyp sezemem.