Imam bayildi czyli nadziewane bakłażany

imam bayildi faszerowane bakłażany

Często jestem pytana czy łatwo być weganinem w Grecji bo wydawałoby się, że wszystkie słynne greckie dania mają w sobie mięso lub chociaż ser: moussaka, pastitsio, sałatka grecka czy souvlaki. Pewnie zaskoczę was, ale nie jest to wcale takie trudne gdyż grecka kuchnia ma całkiem sporo pysznych dań, które przygotowuje się bez mięsa, jaj czy nabiału. Jeśli ktoś z was planuje odwiedzić Grecję i szuka wegańskich opcji to proponuję zamówić*: pastę z żółtej soczewicy – „favę”, pieczone buraki z mocno czosnkowym sosem „skordalia”, bezmięsne nadziewane papryki i pomidory czyli „gemista”, greckie warzywa podobne do szpinaku zwane „horta”, zapiekaną fasolę w pomidorach czyli „gigantes plaki”, zapiekane warzywa czyli „briam”, tradycyjny grecki deser chałwa, liście winogron nadziewane ryżem czyli „dolmades” oraz dzisiejsze danie faszerowane bakłażany czyli imam bayildi. Bez trudu powinniście znaleść większość powyższych opcji w każdej szanującej się greckiej tawernie więc na pewno nie będziecie głodować.

Jak zawsze, od każdej zasady zdarzają się wyjątki. Podczas naszej ostatniej wycieczki greckim promem z Włoch do Grecji, praktycznie całe menu składało się wyłącznie z mięsnych opcji. Gdy nieśmiało zapytałam czy jest może coś wegetariańskiego (wegańskiego by im się w głowie nie zmieściło…) oprócz makaronu z niedoprawionym sosem pomidorowym, pokazano mi brytwankę fasoli szparagowej w pomidorach. Niestety po bliższej inspekcji okazało się, że ona również zawiera mięso. Szef kuchni tak bardzo się wkurzył gdy mu na to zwróciłam uwagę, że niemal rzucił za mną talerzem z moją jedyną opcją. Wygląda mi na to, że nie odkrył jeszcze biedak, że poza mięsem istnieje jeszcze cała gama wspaniałych składników. Dzisiaj mamy dla was przepis na jedno z tych naturalnie wegańskich greckich dań, które z łatwością zadowoliłoby niejednego wegetarianina (lub weganina) na moim greckim promie – faszerowane bakłażany. Chociaż Grecy kochają to danie i uważają za swoje, z tego co wiem pochodzi ono z Turcji gdzie nazywa się Imam Bayildi czyli „kapłan zemdlał” w wolnym tłumaczeniu. Nazywa się ono tak dlatego, że według legendy, pewien turecki kapłan zemdlał z zachwytu nad smakiem tego aromatycznego dania.

przygotowywanie faszerowanych bakłażanów

odmiany bakłażanów

podpieczone bakłażany

obieranie pomidorów na sos

Składniki

  • 5 średnich bakłażanów
  • 3 łyżki / 45 ml oliwy
  • 6 pomidorów, obranych i pokrojonych (lub 2 x 400g puszki)
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 3 duże ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli morskiej + więcej do smaku
  • mielony pieprz, do smaku
  • garść świeżej pietruszki
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 1 łyżeczka cukru (użyłam brązowego, nierafinowanego)
  • 2 łyżki orzechów piniowych, prażonych (niekoniecznie)

Przygotowanie

  1. Podgrzej piekarnik do 230 º C.
  2. Przy pomocy ostrego noża, zrób głębokie nacięcia w bakłażanach (ostrożnie by nie przeciąć ich na wylot). Ułóż bakłażany w brytwance (nacięciami do góry) i podpiecz je przez 30 minut.
  3. Podgrzej 1 i ½ łyżki oliwy na patelni. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj posiekany czosnek i podsmaż go przez kilka minut by wydobyć jego aromat. Dodaj cynamon i zmieszaj go z cebulą i czosnkiem. Odłóż na chwilę.
  4. Po 30 minutach, wyjmij bakłażany z piekarnika i połóż je na durszlaku lub sicie (umieszczonym w zmywaku) by odsączyć nadmiar wody. Zredukuj temperaturę piekarnika do 180 º C.
  5. Gdy bakłażany trochę ostygną, wydrąż z nich trochę miąższu łyżką by zrobić miejsce na farsz. Drobno pokrój wydrążony miąższ i dodaj do podsmażonej cebuli i czosnku wraz z pokrojonymi pomidorami. Duś powoli na średnim ogniu aż woda odparuje i powstanie gęsty sos. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wrzuć większość pietruszki i koperku (zostaw trochę do przybrania).
  6. Delikatnie posól wnętrze wydrążonych bakłażanów i wypełnij je farszem.
  7. Ciasno umieść bakłażany w brytwance tak by się nie wywróciły w piekarniku. Dodaj 1 i ½ łyżki oliwy i 2 łyżki (30 ml) wody do reszty sosu i wlej na dno brytwanki.
  8. Otul bakłażany folią kuchenną i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
  9. Podawaj na ciepło lub o temperaturze pokojowej, posypane świeżym koperkiem, pietruszką i orzeszkami piniowymi.

Uwagi

*Przez złożeniem zamówienia, upewnijcie się, że danie faktycznie jest wegańskie gdyż niektóre z tych dań (jak na przykład „gemista”) zdarza się również w wersji mięsnej.