• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Jajka z siemienia lnianego i ziaren chia

31 stycznia, 2015 autor Ania - 4

łatwy, podstawowa technikago to recipe

go to recipe

przemiana ziaren chia w jajko

W kuchni roślinnej największym wyzwaniem jest brak jajek. Chociaż nie każdy je lubi – dla mnie, na przykład, oprócz shakshuki mogłby nie istnieć – to jajka są często niezbędnym składnikiem, szczególnie jak chodzi o pieczenie ciast. Całe szczęście ktoś mądry wpadł na to jak je łatwo zastąpić. Ta metoda najlepiej sprawdza się w ciastach, warzywnych burgerach i amerykańskich naleśnikach. Jednym słowem we wszystkich przepisach gdzie jajka pęłnią funkcję wiążącą.

By zastąpić je potrzeba jedynie zmielone siemię lniane lub ziarenka chia, kilka łyżek wody i trochę czasu w lodówce. Ziarenka chia mają dużo bardziej żelową konsystencję więc nawet nie trzeba ich schładzać ale niestety do najtańszych nie należą. Siemię lniane w połączeniu z wodą w niczym nie przypomina jajka ale około 15 minut w lodówce wszystko zmienia. Mieszanka robi się gęsta i żelowa, trochę jak białko jajka właśnie. Zarówno siemię lniane jak i ziarenka chia są bardzo zdrowe, więc nie miej wyrzutów sumienia, że je przemycasz do swoich dań. Siemię lniane jest bogate w błonnik, magnez, witaminę B1 oraz Omega 3. Ziarenka chia mają ponadto pokłady fosforu, wapnia oraz selenu, który obniża ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Według popularnej książki o bieganiu, „Urodzeni Biegacze”, to właśnie ziarenkom chia plemię Tarahumara zwdzięcza swój imponujący atletyzm, więc nic nie zaszkodzi ich spróbować.

jajko z siemienia lnianego krok po kroku

jajko z ziarenek chia krok po kroku

5.00 from 1 vote
Print
  • porcji: 1 białko
  • czas przygotowania: 5 min
  • czas przygotowania: 0 min

Składniki

  • 1 łyżka siemienia lnianego lub ziarenek chia
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Zmiel siemię lniane lub ziarenka chia przy pomocy młynka do kawy lub orzechów. Uważaj by nie mielić ich zbyt długo bo, podobnie jak orzechy, zaczną wydzielać olej i zrobi się z nich masło:)
  2. Włóż zmielone nasiona do miseczki i zalej 3 łyżkami wody, dokładnie wymieszaj.
  3. Wsadź mieszankę do lodówki na jakieś 15 minut. Jeśli używasz ziarenek chia to nie ma potrzeby ich schładzać bo one w połączeniu z wodą prawie od razu nabierają konsystencję ’białka’.
UDOSTĘPNIJ
hummus buraczany sposób podania
Wcześniejszy przepis:
Hummus buraczany
Późniejszy przepis:
Puszyste wegańskie brioszki
brioche serving suggestion
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

domowa mąka migdałowa

Domowa mąka migdałowa

homemade almond milk

Domowe mleko migdałowe

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

wegański sernik truskawkowy z góry

Wegański sernik truskawkowy (bez oleju)

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Michał mówi

    9 listopada, 2018 o 8:12 pm

    Cześć,
    nie znam się, ale spotkałem się z informacją, że siemie lniane zalewane zimną wodą wytwarza cyjanowodór, który jest szkodliwy. A więc zalanie wodą i wstawienie do lodówki może nie być najlepszym pomysłem. Co o tym myślisz?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      10 listopada, 2018 o 6:03 pm

      Czesc, nigdy o tym nie slyszalam ale zbadam sprawe.

      Odpowiedz
  2. Michalina mówi

    6 września, 2019 o 3:35 pm

    Spróbuj sobie JUST EGG – obecnie w USA to nr 1 ponoć nawet tak smakuje – jeśli ktoś nie jest RAW it to wydaje się być świetną opcją!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      6 września, 2019 o 3:39 pm

      Z tego co sie orientuje to just egg to raczej taka jajecznica w plynie a ten zamienik to raczej do pieczenia. Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes