Jajka z siemienia lnianego i ziaren chia

przemiana ziaren chia w jajko

W kuchni roślinnej największym wyzwaniem jest brak jajek. Chociaż nie każdy je lubi – dla mnie, na przykład, oprócz shakshuki mogłby nie istnieć – to jajka są często niezbędnym składnikiem, szczególnie jak chodzi o pieczenie ciast. Całe szczęście ktoś mądry wpadł na to jak je łatwo zastąpić. Ta metoda najlepiej sprawdza się w ciastach, warzywnych burgerach i amerykańskich naleśnikach. Jednym słowem we wszystkich przepisach gdzie jajka pęłnią funkcję wiążącą.

By zastąpić je potrzeba jedynie zmielone siemię lniane lub ziarenka chia, kilka łyżek wody i trochę czasu w lodówce. Ziarenka chia mają dużo bardziej żelową konsystencję więc nawet nie trzeba ich schładzać ale niestety do najtańszych nie należą. Siemię lniane w połączeniu z wodą w niczym nie przypomina jajka ale około 15 minut w lodówce wszystko zmienia. Mieszanka robi się gęsta i żelowa, trochę jak białko jajka właśnie. Zarówno siemię lniane jak i ziarenka chia są bardzo zdrowe, więc nie miej wyrzutów sumienia, że je przemycasz do swoich dań. Siemię lniane jest bogate w błonnik, magnez, witaminę B1 oraz Omega 3. Ziarenka chia mają ponadto pokłady fosforu, wapnia oraz selenu, który obniża ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Według popularnej książki o bieganiu, „Urodzeni Biegacze”, to właśnie ziarenkom chia plemię Tarahumara zwdzięcza swój imponujący atletyzm, więc nic nie zaszkodzi ich spróbować.

jajko z siemienia lnianego krok po kroku

jajko z ziarenek chia krok po kroku

5.00 from 1 vote
Print

Składniki

  • 1 łyżka siemienia lnianego lub ziarenek chia
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Zmiel siemię lniane lub ziarenka chia przy pomocy młynka do kawy lub orzechów. Uważaj by nie mielić ich zbyt długo bo, podobnie jak orzechy, zaczną wydzielać olej i zrobi się z nich masło:)
  2. Włóż zmielone nasiona do miseczki i zalej 3 łyżkami wody, dokładnie wymieszaj.
  3. Wsadź mieszankę do lodówki na jakieś 15 minut. Jeśli używasz ziarenek chia to nie ma potrzeby ich schładzać bo one w połączeniu z wodą prawie od razu nabierają konsystencję ’białka’.