Jarmuż po cejlońsku

jarmuż po cejlońsku z bliska

Dzisiejsze danie jest banalnie proste ale jestem pewna, że podbije wasze serca. Podbiło moje! Słowo ‚mallum’ oznacza po prostu mieszankę. Na Sri Lance mallum przygotowywane jest z różnych zielonych warzyw liściastych (takich jak liście buraka, szpinak, jarmuż) jest zwykle podawane z curry i ryżem lub chlebkiem roti. Mallum serwuje się regularnie dzieciom gdyż podobno jest świetne na wzrok. Niejadkom mówi się, że będą musiały w przyszłości nosić okulary jeśli nie zjedzą swojej porcji mallum i podobno taka argumentacja zwykle odnosi zamierzony skutek i nic nie zostaje na talerzu.

Pomysł na to danie poddała mi moja kuzynka, Thea, która jest pasjonatką wszystkiego co jest związane ze Sri Lanką. Kilka lat temu wybrała się tam na wakacje i tak zakochała się w tym pięknym miejscu, że po pewnym czasie wróciła by spędzić tam cały rok. Po powrocie do rodzimej Szkocji Thea wpadła na pomysł by połączyć swoją z biznesem. Przygotowuje mieszanki przypraw na typowe cejlońskie dania, których przepisy dopracowywała przez kilka lat. Skupuje przyprawy od wybranych hurtowników, sama je praży, mieli i porcjuje do saszetek na konkretne dania. Bardzo jej kibicuję i po spróbowaniu tego dania zamierzam zgłebić moją wiedzę na temat kuchni cejlońskiej.

jarmuż z bliska

sri lankan kale mallum

Składniki

  • 250 g jarmuż (lub liści buraka białego lub zwykłego)
  • 1 łyżczka ziarenek czarnej gorczycy
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
  • 3 cebule szalotki, pokrojone na plasterki
  • 1 ostre chilli, pokrojone na plasterki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 90 ml / 6 łyzki / 45 g wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki / 30-45 ml mleka kokosowego
  • sól, do smaku
  • 1 łyżka oleju o wysokiej temperaturze dymienia (użyłam arachidowego)
  • 1 limonka, pokrojona na ćwiartki

Przygotowanie

  1. Dokładnie wypłucz jarmuż, wytnij zgrubiałą, centralną część liści i potnij je na podobnego rozmiaru kawałki.
  2. Połącz wiórki kokosowe z mlekiem kokosowym i odłóż na bok.
  3. Podgrzej łyżkę oleju na średnim ogniu (na woku lub na patelni). Dodaj plasterki chili i czosnku. Delikatnie podsmaż cały czas mieszając aż czosnek zmiękknie i nabierze odrobinę (!) koloru. Wybierz czosnek i chili (ale nie olej) z woka i odłóż na bok.
  4. Jeśli wok jest zbyt suchy możesz dodać odrobinę więcej oleju. Na rozgrzany olej wrzuć ziarenka gorczycy i poczekaj aż zaczną strzelać. Następnie dodaj szalotkę i kurkumę. Smaż ciągle mieszająć aż szalotka zmiękknie.
  5. Dodaj jarmuż. Smaż na wysokim ogniu cały czas mieszająć aż jarmuż straci trochę objętości. Następnie dodaj nawilżone wiórki kokosowe i dokładnie wmieszaj je w jarmuż. Dopraw solą i wrzuć chili i czosnek spowrotem na woka. Smaż ciągle mieszając aż jarmuż zmiękknie a kokos wyschnie nieco i będzie w miarę równomiernie rozprowadzony po jarmużu.
  6. Podawaj z ćwiartkami limonki. Na Sri Lance, mallum jest tradycyjnie podawane z curry, ryżem lub chlebkiem roti.