Dziś postanowiłam przywitać niecierpliwie wyczekiwany weekend talerzem hinduskich przysmaków o nazwie kachori czyli kulkami z ciasta wypełnionymi aromatycznym i dość pikantnym nadzieniem z zielonego groszku. Podałam je z łagodzącym chutney ze świeżej kolendry i mleka kokosowego. Są pycha. Jeśli planujecie na przykład wieczorną posiadówkę z curry to świetnie sprawdzą się jako przystawka.
Jak większość hinduskich przysmaków, tradycyjnie kachori smaży się na głębokim tłuszczu. Ja upiekłam swoje w piekarniku i rezultat jest równie smaczny. Planowałam również zrobić pieczone pierożki samosa ale Duncan upiera się, że samosy to powinny być smażone. Zobaczymy, zastanowię się:) Kachori kontynuują serię różnych dań z ciasta z nadzieniem, które wydają się być popularne i lubiane w większości kuchni świata. Zrobiłam już kilka wariacji na temat naszych pierogów, świeże i pieczone sajgonki, potstickers, gözleme i kachori i już pracuję nad nowym pomysłem więc jeśli lubicie tego typu dania to już niedługo dodam do kolekcji:).
- sztuk: 25
Składniki
CIASTO
- 150 g mąki pszennej, przesianej
- ¼ łyżeczki miałkiej soli
- 1 łyżka / 15 ml oleju (użyłam oliwy)
- około 75 ml / 5 łyżki wrzątku
NADZIENIE
- 300 g zielonego groszku (mrożonki), rozmrożonego
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- ½ łyżeczki ziarenek czarnej gorczycy
- ½ łyżeczki garam masala
- ½ łyżeczki ostrego chili
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kuminu
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¾ łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju, do podsmażenia
- około 1-2 łyżek / 15-30 ml soku z cytryny
CHUTNEY
- 1 szklanka świeżej kolendry (bez głównych łodyżek)
- około ½ szklanki / 120 ml pełnotłustego mleka kokosowego
- sok z limonki, do smaku (użyłam sok z połówki)
- 2 łyżeczki startego imbiru
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki garam masala
- ¼ łyżeczki ostrego chili
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
- W dużej misce pomieszaj mąkę z solą. Dodaj łyżkę oleju i wetrzyj go w mąkę palcami. Następnie wlej 60 ml (¼ szklanki) wrzątku i zamieszaj łyżką. Zacznij wyrabiać ciasto, jeśli jest zbyt suche dodaj kolejną łyżkę wody ale zrób to bardzo stopniowo by ciasto nie zrobiło się za mokre (powinno przypominać ciasto na pierogi!). Zagniataj ciasto przez 5 minut. Posmaruj je odrobiną oleju i przykryj wilgotną ściereczką by nie wysychało.
- Włóż rozmrożony groszek do malaksera i zmiksuj go kilka razy na papkę.
- Na patelni podgrzej łyżkę oleju na średnim ogniu. Na ciepły olej wrzuć ziarenka gorczycy i poczekaj aż zaczną strzelać. Dodaj czosnek i imbir i podsmaż delikatnie, cały czas mieszając. Następnie dodaj przyprawy, porządnie wymieszaj z czosnkiem i imbirem. Dodaj groszek, wymieszaj wszystko, dopraw solą i sokiem z cytryny do smaku. Smaż przez jakieś 4-5 minut. Odłóż do ostygnięcia.
- Oderwij niewielką ilość ciasta, uformuj w kulkę a następnie rozwałkuj by otrzymać małe koło o średnicy 8 cm (by było równe możesz przyciąć odwróconą szklanką). Umieść rozwałkowane ciasto na dłoni, połóż na środku kopiatą łyżeczkę nadzienia i zbierz ciasto wokół nadzienia by otrzymać coś na kaształt sakiewki, oderwij lub odetnij nadwyżkę ciasta (zobacz zdjęcia powyżej) i ponownie zroluj kachori w dłoniach by nadać mu kształt kulki. Układaj gotowe kachori pod wilgotną ściereczką.
- Podgrzej piekarnik do 200° C. Ułóż kachori na blasze do pieczenia i posmaruj je odrobiną oleju (możesz je także poturlać w oleju). Piecz przez około 40 minut, aż się zarumienią.
- Włóż wszystkie składniki na chutney (oprócz soku z limonki i soli) do siekacza lub blendera i zmiksuj aż uzyskasz gładki sos. Dopraw solą i sokiem z limonki do smaku.