• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Kachori z groszkiem i chutney z kolendry

15 stycznia, 2016 autor Ania - 8

kuchnia indyjska, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

miska pieczonych kachori z groszkiem z chutney z kolendry

Dziś postanowiłam przywitać niecierpliwie wyczekiwany weekend talerzem hinduskich przysmaków o nazwie kachori czyli kulkami z ciasta wypełnionymi aromatycznym i dość pikantnym nadzieniem z zielonego groszku. Podałam je z łagodzącym chutney ze świeżej kolendry i mleka kokosowego. Są pycha. Jeśli planujecie na przykład wieczorną posiadówkę z curry to świetnie sprawdzą się jako przystawka.

Jak większość hinduskich przysmaków, tradycyjnie kachori smaży się na głębokim tłuszczu. Ja upiekłam swoje w piekarniku i rezultat jest równie smaczny. Planowałam również zrobić pieczone pierożki samosa ale Duncan upiera się, że samosy to powinny być smażone. Zobaczymy, zastanowię się:) Kachori kontynuują serię różnych dań z ciasta z nadzieniem, które wydają się być popularne i lubiane w większości kuchni świata. Zrobiłam już kilka wariacji na temat naszych pierogów, świeże i pieczone sajgonki, potstickers, gözleme i kachori i już pracuję nad nowym pomysłem więc jeśli lubicie tego typu dania to już niedługo dodam do kolekcji:).

zielony groszek na hinduskie kachori

pieczone kachori z groszkiem krok po kroku

pieczone kachori z groszkiem przed pieczeniem

pieczone kachori z groszkiem z chutney z kolendry

pieczone kachori z groszkiem przekrój

5.00 from 1 vote
Print
  • sztuk: 25
  • czas przygotowania: 60 min
  • czas przygotowania: 40 min

Składniki


CIASTO

  • 150 g mąki pszennej, przesianej
  • ¼ łyżeczki miałkiej soli
  • 1 łyżka / 15 ml oleju (użyłam oliwy)
  • około 75 ml / 5 łyżki wrzątku

NADZIENIE

  • 300 g zielonego groszku (mrożonki), rozmrożonego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • ½ łyżeczki ziarenek czarnej gorczycy
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczki ostrego chili
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju, do podsmażenia
  • około 1-2 łyżek / 15-30 ml soku z cytryny

CHUTNEY

  • 1 szklanka świeżej kolendry (bez głównych łodyżek)
  • około ½ szklanki / 120 ml pełnotłustego mleka kokosowego
  • sok z limonki, do smaku (użyłam sok z połówki)
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ¼ łyżeczki ostrego chili
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. W dużej misce pomieszaj mąkę z solą. Dodaj łyżkę oleju i wetrzyj go w mąkę palcami. Następnie wlej 60 ml (¼ szklanki) wrzątku i zamieszaj łyżką. Zacznij wyrabiać ciasto, jeśli jest zbyt suche dodaj kolejną łyżkę wody ale zrób to bardzo stopniowo by ciasto nie zrobiło się za mokre (powinno przypominać ciasto na pierogi!). Zagniataj ciasto przez 5 minut. Posmaruj je odrobiną oleju i przykryj wilgotną ściereczką by nie wysychało.
  2. Włóż rozmrożony groszek do malaksera i zmiksuj go kilka razy na papkę.
  3. Na patelni podgrzej łyżkę oleju na średnim ogniu. Na ciepły olej wrzuć ziarenka gorczycy i poczekaj aż zaczną strzelać. Dodaj czosnek i imbir i podsmaż delikatnie, cały czas mieszając. Następnie dodaj przyprawy, porządnie wymieszaj z czosnkiem i imbirem. Dodaj groszek, wymieszaj wszystko, dopraw solą i sokiem z cytryny do smaku. Smaż przez jakieś 4-5 minut. Odłóż do ostygnięcia.
  4. Oderwij niewielką ilość ciasta, uformuj w kulkę a następnie rozwałkuj by otrzymać małe koło o średnicy 8 cm (by było równe możesz przyciąć odwróconą szklanką). Umieść rozwałkowane ciasto na dłoni, połóż na środku kopiatą łyżeczkę nadzienia i zbierz ciasto wokół nadzienia by otrzymać coś na kaształt sakiewki, oderwij lub odetnij nadwyżkę ciasta (zobacz zdjęcia powyżej) i ponownie zroluj kachori w dłoniach by nadać mu kształt kulki. Układaj gotowe kachori pod wilgotną ściereczką.
  5. Podgrzej piekarnik do 200° C. Ułóż kachori na blasze do pieczenia i posmaruj je odrobiną oleju (możesz je także poturlać w oleju). Piecz przez około 40 minut, aż się zarumienią.
  6. Włóż wszystkie składniki na chutney (oprócz soku z limonki i soli) do siekacza lub blendera i zmiksuj aż uzyskasz gładki sos. Dopraw solą i sokiem z limonki do smaku.

Uwagi

Przepis na kachori jest adaptacją tego przepisu.

UDOSTĘPNIJ
zimowa miseczka obfitości z zielonym sosem dla dwojga
Wcześniejszy przepis:
Zimowa miseczka obfitości z zielonym sosem
Późniejszy przepis:
Jarmuż po cejlońsku
jarmuż po cejlońsku z bliska
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

curry z dynią w sosie kokosowym z góry

Kokosowe curry z dynią

chana masala indyjskie curry z cieciorką

Chana masala czyli curry z cieciorką

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. smakowite mówi

    15 stycznia, 2016 o 4:16 pm

    Wow, te kulki wyglądają bosko!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      15 stycznia, 2016 o 4:36 pm

      Dziękuję!:)

      Odpowiedz
  2. Kasia i Marta mówi

    19 stycznia, 2016 o 6:11 pm

    Gdybyśmy tylko miały wszystkie składniki, to od razu zabrałybyśmy się za ten przepis ^^ Pięknie tutaj 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      19 stycznia, 2016 o 6:41 pm

      Dzięki! x

      Odpowiedz
  3. Alusia mówi

    1 marca, 2018 o 3:21 pm

    Ile można przechowywać kuleczki po upieczeniu??? Dzień, dwa ???

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      2 marca, 2018 o 2:11 am

      Hmm, myślę, że 2 spokojnie ale najlepiej na pewno będą smakować świeżo upieczone.

      Odpowiedz
  4. Agata mówi

    13 maja, 2018 o 11:04 am

    Świetny przepis 🙂 Mi akurat wyszło z tego przepisu 12 kuleczek ciasta, a nie 25, ale smakowo bez zarzutu 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      13 maja, 2018 o 7:58 pm

      Super, bardzo się cieszę! A co do ilości to pewnie jest to kwestia innej wielkości lub grubości rozwałkowania ciasta. Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes