• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Kokosowe curry z dynią

2 lutego, 2016 autor Ania - 4

bezglutenowy, kuchnia indyjska, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

curry z dynią w sosie kokosowym z góry

Dobre, rozgrzewające curry to jedno z moich ulubionych dań na zimne dni. Umiejętność wyczarowania aromatycznego dania z codziennych składników dzięki dobremu zastosowaniu przypraw jest fantastycznym darem. Marzę by móc wybrać się do Indii i tam nauczyć się tajników komponowania przypraw od tamtejszych mistrzów. Póki co polegam na ogólnej wiedzy kulinarnej, korzystam z pamięci smakowej i dochodzę do smacznych połączeń i odpowiednich proporcji przypraw metodą prób i błędów. Chwilę zajeło mi by dopracować smak tego curry ale jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Jest łatwe i szybkie do zrobienia bo chociaż przyprawy prażone i mielone bezpośrednio przed przygotowaniem curry dają większą głębię smaku to czasami nie ma na to czasu. To kokosowe curry z dynią jest dość pikantne (jeśli nie lubisz ostrych dań ostrożnie z chili) ale chłodzące mleko kokosowe łagodzi ostry smak. Ja uwielbiam je posypane podprażonymi orzechami nerkowca i listkami świeżej kolendry. Jak to zwykle z takiego typu daniami bywa, to też smakuje o niebo lepiej dzień po przygotowaniu więc jeśli możesz przygotuj je z wyprzedzeniem. Gdy smaki porządnie się „przegryzą” curry będzie tak dobre, że najdzie cię nagle ochota by wylizać talerz do czysta;).

curry z dynią w sosie kokosowym z bliska

curry z dynią w sosie kokosowym

5.00 from 2 votes
Print
  • porcji: 4
  • czas przygotowania: 15 min
  • czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • około 600 g dyni (na przykład piżmowej), pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnej gorczycy
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 łyżeczki startego imbiru
  • ½-1 świeżej papryczki chili, w plasterkach
  • ¼ łyżeczki ostrego chili w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1½ łyżeczki garam masala
  • 1½ łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego
  • garść świeżej kolendry, łodyżki posiekane* + listki do przybrania
  • 2 szklanki / 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
  • ½ 400g puszki krojonych pomidorów / 1 duży pomidor (obrany i posiekany)
  • około 1¼ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • ćwiartki limonki, do podania
  • garść nerkowców, lekko podprażonych na patelni (do podania)

Przygotowanie

  1. OPCJONALNY KROK: Ja preferuję dynię pieczoną więc zamiast gotować ją w sosie curry zapiekłam ją w piekarniku. Pokrojoną dynię polałam niewielką ilością oleju, posoliłam i zapiekłam w 200° C piekarniku przez 30 minut.
  2. Podgrzej olej w garnku o grubym dnie. Na gorący olej wrzuć ziarenka gorczycy, gdy zaczną strzelać smaż je jeszcze przez około minutę przed dodaniem cebuli.
  3. Dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij ją mieszając od czasu do czasu.
  4. Następnie dodaj czosnek, chili, łodyżki kolendry i ziarenka kuminu. Sauté przez jakieś 2 minuty często mieszając by imbir nie przywarł do dna.
  5. Teraz dodaj wszystkie przyprawy i łyżeczkę soli. Zredukuj ogień i wmieszaj przyprawy w resztę składników. Smaż przez 1-2 minut aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć.
  6. Dodaj krojone pomidory i ¼ szklanki / 60 ml wody. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  7. Wlej mleko kokosowe i dodaj pokrojoną dynię. Zagotuj curry i gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż dynia zrobi się miękka.
  8. Spróbuj i dopraw do smaku. Ja dodałam odrobinę więcej soli i 2 łyżeczki syropu klonowego.
  9. Podawaj z ryżem basmati, posypane świeżą kolendrą i prażonymi nerkowcami. Jako przystawka świetnie nadaje się mój jarmuż po cejlońsku.

Uwagi

*Łodyżki kolendry dodają lekko cytrusowego smaku i aromatu. Możesz wrzucić je do curry całe i na koniec wyciągnąć lub możesz pokroić je drobno i skonsumować razem z daniem.

Jak wszystkie tego typu dnia, smak tego curry pogłębia się na drugi dzień więc przygotuj je z wyprzedzeniem jeśli możesz.

UDOSTĘPNIJ
wegańskie ciasto bananowe przekrój
Wcześniejszy przepis:
Wegańskie ciasto bananowe
Późniejszy przepis:
Walentynkowe trufle z amaretto
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

chana masala indyjskie curry z cieciorką

Chana masala czyli curry z cieciorką

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

grecka cieciorka na grzankach

Grecka cieciorka na grzankach

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Magdalena mówi

    23 lutego, 2017 o 12:56 pm

    To było bardzo bardzo dobre. Fajna kombinacja ostrego ze słodkim. Chili z cynamonem, syropem klonowym i mleczkiem kokosowym. Ja ryżu nie miałam, zrobiłam z białą komosą ryżową, jednak mi i domownikom niewegańskim smakowało. 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      23 lutego, 2017 o 4:38 pm

      Dzięki za miły komentarz! Bardzo się cieszę, że wszytkim smakowało. Pozdrawiam! Ania

      Odpowiedz
  2. Marysia mówi

    20 września, 2018 o 2:01 pm

    To danie jest do-sko-na-łe. Przyjemnie ostre, mnóstwo smaku, trochę słodkie. Użyłam dyni Hokkaido, dla niej 30 minut w piekarniku to zdecydowanie za długo, ale mimo że rozpadła się na talerzu, była pyszna. Wielkie dzięki za ten przepis! Zagości na stałe w moim pokazowym menu!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      20 września, 2018 o 9:12 pm

      Bardzo mnie to cieszy, Marysiu! Dzięki za miły komentarz! Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes