Libański hummus z dyni

libański hummus z dyni

Jak sugeruje tytuł, ta wersja hummusu pochodzi z Libanu. W zasadzie, Libańczycy (podobnie jak Egipcjanie i Palestyńczycy) uważają się także za pomysłodawców klasycznego hummsu, który większości z nas kojarzy się pewnie z Izraelem. Są oburzeni tym, że Izrael promuje hummus jako swój wynalazek. Wcale się nie dziwię, że tyle krajów rości sobie prawa do tego wyśmienitego dania mezze. Ktokolwiek wpadł na to by przekształcić zwykła cieciorkę na kremową pastę do chleba zasługuje na medal. Chociaż mój dzisiejszy hummus nie zawiera cieciorki to ma pozostałe składniki klasycznego hummusu: tahinę, sok z cytryny i czosnek więc ciągle pozwoliłam sobie nazwać go hummusem.

Zaletą tego hummusu jest fakt, że wymaga on mniej pracy niż ten klasyczny. Nie trzeba niczego namaczać, obierać ze skórki lub błagać blendera by wytrzymał jeszcze troszeczkę. Pomimo mniejszego wysiłku, dyniowy hummus to niebo w gębie. Jest gładziutki, kremowy i poważnie uzależnia. Tradycyjna wersja nie zawieraja chili ale, że ja lubię delikatne szczypanie na języku pozwoliłam sobie trochę dodać. Według mnie, chili świetnie współgra ze słodką dynią i orzechowym posmakiem tahiny. A teraz wybacznie mi ale uciekam walczyć z Duncanem o to kto będzie wylizywać talerz 😉 .

pieczona dynia na libański hummus z dyni

libański hummus z dyni z bliska

libański hummus z dyni z tostowanym chlebem

Składniki


HUMMUS

  • 1 mała twarda dynia*, piżmowa na przykład (700 g obranej i wydrążonej)
  • 2-4 łyżki / 1/8-¼ szklanki soku z cytryny (zależy jak słodka jest dynia)
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 5 łyżek / ¼ szklanki + 1 łyżka jasnej tahiny
  • ½ łyżeczki soli, więcej do smaku
  • ¼ łyżeczki ostrego chili w proszku (opcjonalnie)
  • oliwa, do zapiekania dyni
  • świeża pietruszka lub kolendra, do przybrania
  • czarny i/lub biały sezam, do przybrania
  • 2 łyżeczki oliwy chili lub oliwy z pierwszego tłoczenia, do przybrania

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 220° C / 425° F i wyłóż blachę do pieczenia arkuszem papieru. Pokrój dynię na grubą kostkę. Piecz przez około 30 minut aż zrobi się miękka i lekko przypieczona. Możesz ją także ugotować na parze.
  2. Przełóż dynię do malaksera (w przeciwieństwie do klasycznego hummusu, malakser sprawdza się tu lepiej niż blender kielichowy). Dodaj sok z cytryny, czosnek, tahini, sól i chili (jeśli lubisz). Zmisksuj na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj 1-2 łyżek wody.
  3. Przełóż hummus na talerz i wygładź jego powierzchnię wypukłą stroną łyżki. Polej odrobiną oliwy lub oliwą chili i posyp sezamem i świeżymi ziołami. Podawaj ze zgrilowaną pitą lub chlebem.

Uwagi

*Wybierz twardszą i mniej wodnistą odmianę dyni, ja użyłam dyni piżmowej.