Dziś mamy dla was coś wyjątkowego – chrupiące kulki z ciasta drożdżowego skąpane w aromatycznym syropie i posypane pistacjami. Jest to typowy grecki deser o nazwie „loukoumades”, który smakuje podobnie do pączków ale jest dużo łatwiejszy do przygotowania. Loukoumades są świetne do kawy czy herbaty i zapewniam was, że pomimo najszczerszych chęci nie będziecie się im w stanie oprzeć. Wiem co mówię. W dniu robienia zdjęć za każdym razem kiedy przechodziłam koło talerza z nimi, musiałam sie poczęstować. Pod koniec dnia, ku mojemu przerażeniu obliczyłam, że musiałam ich wciągnąć ponad dwanaście! Radzę wam więc zaprosić znajomych, sąsiadów, rodzinę zanim podwiniecie rękawy. Nie znam nikogo kto byłby w stanie oprzeć się świeżo zrobionym, domowym pączkom. Zlecą się jak muchy do miodu. Jeśli nie uda się wam nikogo zwerbować to przynajmniej zaplanujcie jakiś porządny trening na dzień po;). Naprawdę warto!
- sztuk: 35
Składniki
CIASTO
- 2 szklanki białej mąki pszennej
- 1 szklanka / 240 ml ciepłej wody
- ½ szklanki / 120 ml mleka migadłowego
- 1 saszetka (7 g) drożdży typu instant
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju + więcej do smażenia
SYROP i PRZYBRANIE
- ½ szklanki / 120 ml syropu klonowego**
- 1 pomarańcza (¼ szklanki / 60 ml soku + starta skórka pomarańczowa)
- laska cynamonu
- garść pistacji lub orzechów włoskich, bardzo drobno posiekanych
Przygotowanie
- W dużej misce, połącz wszystkie suche składniki łącznie z drożdżami. Wlej do nich ciepłą wodę i mleko i dokładnie wymieszaj aż uzyskasz ciasto podobne do ciasta na naleśniki.
- Przykryj miskę folią samoprzylepną i odłóż na około 2 godziny, aż ciasto potroi swoją objętość a na powierzchi pokażą się widoczne pęcherzyki powietrza (zobacz zdjęcie powyżej).
- Gdy ciasto jest gotowe, podgrzej olej w małym garnku (powinien sięgać przynajmniej 3 cm). Umocz łyżeczkę w gorącym oleju, po czym nabierz łyżeczkę ciasta i ostrożnie wrzuć (z małej wysokości by nie pryskało) na rozgrzany olej.
- Smaż 5-6 loukoumades na raz (w zależności od wielkości garnka). Ciasto ma tendecję do unoszenia się na powierzchni oleju więc co jakiś czas przewróć loukoumades na drugą stronę.
- Wyłów loukoumades gdy zrobią się złoto-brązowe (jeśli brązowieją zbyt szybko to znaczy, że olej jest za gorący i ciasto w środku będzie surowe). Po wyłowieniu z oleju, rozłóż usmażone loukoumades na kilku warstwach papierowego ręcznika by pozbyć się nadwyżki oleju.
- Polej ciepłe loukoumades gorącym syropem i posyp posiekanymi pistacjami i opcjonalnie startą skórką pomarańczową.
SYROP
- W małym rondelku połącz syrop klonowy i 60 ml soku z pomarańczy. Dodaj laskę cynamonu.
- Doprowadź do zagotowania. Gotuj powoli, na bardzo małym ogniu, przez 10-15 minut aż syrop trochę zgęstnieje.
- Wyjmij cynamon i polej ciepłe loukoumades syropem.
Uwagi
*Przepis na ciasto jest adaptacją tego przepisu**Zamiast syropu klonowego możesz zrobić prosty syrop z cukru i wody / soku z pomarańczy.