• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Makaron w łatwym sosie pomidorowym

23 lutego, 2016 autor Ania - Zostaw komentarz

bezglutenowy, kuchnia włoska, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

makaron w łatwym sosie pomidorowym z bliska

Chociaż wolałabym by było inaczej to niestety moje życie nie składa się jedynie z wymyślania minaturowych wegańskich deserów. Czasami prozaiczne sprawy stają mi na drodze i nie mam wtedy ani czasu ani energii by zastanawiać się nawet nad tym ‘co dziś na obiad?’. Właśnie w takich kryzysowych momentach przychodzi mi z pomocą ten prosty sos pomidorowy, który w zasadzie robi się sam!

To proste danie wymaga jedynie posiekania czosnku, sporadycznego zamieszania i tyle. Chociaż zwykle jestem zwolenniczką używania prawdziwych, nie przetworzonych składników to jest zima (wiem że cieszyłam się wiosną w piątek ale grecka pogoda sprawiła nam figla) więc póki co nie ma słodkich, dojrzałych na słońcu pomidorów. Pozwoliłam więc sobie użyć dobrej jakości greckich pomidorów z puszki. Są przecież puszkowane w środku sezonu więc powinny być lepsze niż te szklarniane, do dostania teraz. To jest podstawowy przepis na niewymyślny i uniwersalny sos pomidorowy ze szczyptą chili więc możecie śmiało pozmieniać go po swojemu. Świeże lub suszone oregano, bazylia lub pietruszka będą tu zupełnie na miejscu jak też odrobina cebuli (podsmażonej wraz z czosnkiem przed wrzuceniem pomidorów).

łatwy sos pomidorowy z bliska

łatwy sos pomidorowy w blenderze

makaron w łatwym sosie pomidorowym

makaron w łatwym sosie pomidorowym z góry

Print
  • sztuk: 4 szklanki / 1 litr sosu = dla 4-6 osób
  • czas przygotowania: 10 min
  • czas przygotowania: 60 min

Składniki


SOS POMIDOROWY

  • 4 x 400g puszki krojonych pomidorów lub pomidorków koktajlowych dobrej jakości
  • 2 łyżki / 30 ml oliwy
  • 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 240 ml / 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1-1¼ łyżeczki soli
  • pieprz, do smaku
  • ½ łyżeczki chili w proszku lub płatków (opcjonalnie)
  • duża gałązka bazyli (opcjonalnie)

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

  • garść oliwek Kalamata
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • starta skórka z ½ cytryny
  • świeża pietruszka, do podania
  • ugotowany makaron (ja użyłam razowego spaghetti)

Przygotowanie

  1. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni.
  2. Na rozgrzana oliwę wrzuć posiekany czosnek. Smaż na średnim ogniu, często mieszając aż czosnek zmiękknie i zacznie pachnieć.
  3. Dodaj pomidory. Jeśli używasz pomidorków koktajlowych rozgnieć je ubijaczką do ziemniaków przed wrzuceniem na patelnię. Dodaj bulion (ja zwykle wypłukuję nim puszki), chili i łyżeczkę soli. Gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez 45-60 minut mieszając co jakieś 10-15 minut. Sos jest gotowy gdy pomidory rozpadną się zupełnie i sos zgęstnieje.
  4. Pod koniec gotowania zanurz w sosie całą gałązkę bazyli. Przypraw sos cukrem, pieprzem i dodatkową ilością soli jeśli jest taka potrzeba. Możesz także dodać odrobinę więcej oliwy.
  5. Jeśli lubisz gładki sos przelej go do blendera kielichowego i zmiksuj aż uzyskasz gładką konsystencję. Ja nie robię tego zwykle bo nie przeszkadzają mi kawałki pomidorów.
  6. Wmieszaj ciepły sos w ugotowany, gorący makaron. Udekoruj oliwkami i posyp posiekanymi orzechami, skórką z cytryny i pietruszką.
UDOSTĘPNIJ
wegańskie tartaletki cytrynowe z bezą
Wcześniejszy przepis:
Wegańskie tartaletki cytrynowe z bezą
Późniejszy przepis:
Wegańska miseczka sushi
wegańska miseczka sushi z góry
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

zielona minestrone z miętowym pesto

Zielona minestrone z miętowym pesto

spaghetti z dynią, szpinakiem i orzechami

Spaghetti z dynią, szpinakiem i orzechami

wegański makaron alla puttanesca

Mój makaron alla puttanesca

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

    Komentarze

    Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes