Marokańska miseczka z kiszonymi cytrynami

marokańska miseczka z kiszonymi cytrynami

Marzy mi się krótki wypad do Maroka, na przykład. Chciałabym…ale na razie jestem go jedynie w stanie zafundować moim kubkom smakowym. Po totalnym obżarstwie spowodowanym upieczonymi przez Duncana twistami z czekoladą i kandyzowaną pomarańczą oraz po 6-etapowym testowaniu kolejnego słodkiego przepisu (na blogu wkrótce), musiałam się zabrać za coś zdrowszego. Jak wiecie jestem fanką miseczek obfitości i dziś mam dla was nową, która podbiła moje serce ostatnio. Jest zainspirowana smakami Maroka właśnie. Zajadam się nią na lunch marząc o wyciecze do tętniącego życiem Marakeszu.

Mieszkanie na małej, odległej wyspie powoduje, że tęsknota za podróżowaniem doskwiera mi bardziej niż zwykle, szczególnie ostatnio, gdyż nie udało nam się wyjechać na żadne zimowe wakacje. Śmieszne bo gdy przypłyneliśmy tu jako zmęczeni miastem turysci to taka mała wyspa o białych domach kontrastujących z przepięknym błękitem morza wydawała nam się istnym rajem na ziemi. Teraz perspektywa nam się trochę zmieniła. Dalej lubimy Paros ale odkryliśmy, że dla higieny psychicznej konieczne jest wydostanie się z wyspy i pobycie w bardziej tętniących życiem miejscach, od czasu do czasu. Jest jednak jedna duża różnica. Gdy wracałam z urlopu mieszkając w Londynie powrót do szarej rzeczywistości był zawsze przeżyciem dość przykrym. Natomiast teraz, nawet nie wiem jak fajne byłyby wakacje to zawsze z przyjemnością wracam do naszej uroczej wyspy z pięknymi widokami na morze.

Marokańska miseczka z kiszonymi cytrynami na lunch>

Marokańska miseczka z góry

5.00 from 2 votes
Print

Składniki

MAROKAŃSKA MISECZKA

  • ½ szklanki surowego kuskusu lub komosy ryżowej (dla bezglutenowców)
  • ½ szklanki ugotowanej cieciorki
  • 20 pomidorków koktajlowych, poćwiartowanych
  • 1 średni ogórek, pokrojony w kostkę
  • 1 mała cukinia, pokrojona w plastry
  • 1 mały bakłażan, pokrojony w plastry
  • 16 czarnych oliwek
  • garść mięty, drobno pokrojonej
  • ziarenka z ¼ granatu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka kumin
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka plasterków kiszonych cytryn, kupnych lub według przepisu poniżej

EKSPRESOWO KISZONE CYTRYNY (opcjonalnie) – przygotuj przynajmniej dzień wcześniej

  • 3 małe (niewoskowane) cytryny
  • 45 ml soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony ostrzem noża
  • ½ chili, posiekanego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 35 g cukru

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę. Wsyp kuskus do małego rondelka lub pojemnika z przykrywką. Zalej 150 ml (½ szklanki + 2 łyżki) wrzątku i natychmiast przykryj pokrywką. Odłóż na bok, na 10 minut. Jeśli używasz komosy ryżowej, przygotuj ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Na patelni, podgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć posiekany czosnek i podsmaż na średnim ogniu, często mieszając, aż zrobi się miękki i pachnący. Wrzuć pomidorki, przypraw solą i pieprzem i podsmaż delikatnie aż zmiękną i puszczą sok ale zdejmij je z ognia zanim zaczną się rozpadać.
  3. Posmaruj plastry bakłażana i cukini odrobiną oliwy i ułóż na patelni grilowej. Przypiecz z obu stron i aż bakłażan zrobi się zupełnie miękki. Po zgrilowaniu, przypraw szczyptą soli, kuminu, papryk i chili.
  4. Widelcem rozdziel kuskus na drobne, zmieszaj go z cieciorką, granatem i świeżą miętą. Dopraw solą do smaku.
  5. Rozdziel oliwki, grilowane warzywa, ogórek, kuskus i pomidorki pomiędzy dwoma miseczkami. Użyj czosnkowego oleju spod pomidorów jako dressingu. Podawaj z posiekanymi plasterkami kiszonej cytryny (moje nie są posiekane bo tak się lepiej prezenują na zdjęciach;).

EKSPRESOWO KISZONE CYTRYNY

  1. Dokładnie wyszoruj cytryny. Jeśli są pokryte woskiem to zamocz je na chwilę we wrzątku, który go rozpuści. Przekrój je na pół wzdłuż, a następnie pokrój na bardzo cieniutkie plasterki.
  2. W moździerzu zmiażdż plasterki chili z łyżeczką soli aż otrzymasz pastę.
  3. Umieść pastę chili, resztę soli, cukier i sok z cytryny w misce. Dodaj plasterki cytryny. Palcami wetrzyj sól/cukier/chili w plasterki cytryny. Dodaj zgnieciony czosnek i całość przykryj pokrywką. Włóż do lodówki na przynajmniej jeden dzień przed użyciem.

Uwagi

Przepis na ekspresowo kiszone cytryny to lekko zmodyfikowana wersja przepisu Yotama Ottolenghi, z książki ‚Jerozolima’.