Meksykańskie łódki z ziemniaków

meksykańskie łódki z ziemniaków na blasze z góry

Tutejsza zima w niczym nie przypomina zim jakie znam (małopolskiej i londyńskiej). Co prawda prawie codziennie budzi nas piękne słońce ale często towarzyszy mu bardzo silny wiatr, który od czasu do czasu owocuje diabelnie wściekłym sztormem. Ten uporczywy wiatr jest dla mnie sporym wyzwaniem, szczgólnie jak chodzi utrzymanie formy biegowej. Tak wygląda moja standardowa konwersacja z Duncanem, który biega ze mną trzy dni w tygodniu, kiedy robi sobie przerwę od tych bardziej intensywnych treningów.

„Idzieś dziś biegać ze mną?”

„Eee, chyba nie. Strasznie wieje – poćwiczę pilates w domu.”

„Co ty, nie jest tak źle. Zdarzają się silniejsze podmuchy ale nie jest aż tak wietrznie. Poradzisz sobie.”

„Serio? Tak myślisz?…No to okay, idę”

Pół godziny później gdy brniemy pod wiatr po puściutkiej plaży a wiatr jest tak silny, że praktycznie nie słyszymy siebie nawzajem, strzelam focha.

„Odbiło ci?? Czemu mi wmawiałeś, że NIE JEST tak źle. To jest czysty masochizm!”

„No nie przesadzaj. Fakt, trochę się pogorszyło chyba…”

Jasne;)! Co prawda jak już jest po wszystkim to cieszę się, że jednak poszłam biegać i przyznaję, że gdyby nie małe kłamstewka Duncana to pewnie bym się nie dała wyciągnąć. Bieganie w taką pogodę pochłania dużo więcej energii więc po powrocie jesteśmy zwykle wilczo głodni. Najfajniej jest wtedy usiąść na sofie z porcją dobrego jedzenia i może szklaneczką wina na wynagrodzenie trudów. To właśnie na takie okazje jest dzisiejsze danie – meksykańskie łódki z ziemniaków. Części składowe można przygotować z dużym wyprzedzeniem i jest to nawet zalecane bo śmietana i farsz z czasem nabierają lepszego smaku. Danie jest pyszne, sycące i wspomaga regenerację po intensywnym wysiłku fizycznym. Zawiera dużą dawkę węglowodanów, białka, błonnika, zdrowego tłuszczu i przeciwutleniaczy. Idealne połączenie na zregenerowanie zmęczonych mięśni. Jeśli, tak jak ja, kochasz meksykańskie połączenia smaków to myślę, że będziesz teraz czekać na dnie treningów z jeszcze większym utęsknieniem;).

łódki z ziemniaków przed i po

meksykańska łódka z ziemniaków

meksykańskie łódki z ziemniaków z góry zbliżenie

meksykańskie łódki z ziemniaków

meksykańskie łódki z ziemniaków z boku

Składniki

KWAŚNA ŚMIETANA Z NERKOWCÓW

  • ½ szklanki surowych nerkowców, namoczonych w wodzie przez 8h
  • sól, do smaku
  • sok z cytryny lub limonki, do smaku

ŁÓDKI Z ZIEMNIAKÓW I FARSZ

  • 6 dużych ziemniaków
  • 3 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1½ łyżeczki wędzonej (słodkiej) papryki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ostrego chili
  • sok z ½-1 limonki
  • pul biber lub łagodne płatki chili (opcjonalnie)
  • ½-1 łyżeczki soli
  • 1 awokado, pokrojone na plasterki
  • 1 cebula dymka, pokrojona na plasterki
  • kilka pomidorków, posiekanych
  • pęczek świeżej kolendry, do podanie
  • oliwa

Przygotowanie

KWAŚNA ŚMIETANA Z NERKOWCÓW

  1. Wypłucz nerkowce i włóż do blendera kielichowego. Wlej trochę wody i zacznij miksować. Przy pomocy silikonowej szpatułki regularnie zdrapuj osiadłe na ściankach blendera kawałki orzechów.
  2. Stopniowo dolewaj wody, dodaj jej na tyle by otrzymać gładką ale ciągle gęstą konsystencję. Przypraw sokiem z cytryny i solą. Najlepiej jest zrobić śmietanę z wyprzedzeniam i włożyć ją do lodówki na jakiś czas by zgęstniała podczas chłodzenia.

ŁÓDKI Z ZIEMNIAKÓW I FARSZ

  1. Dokładnie wyszoruj ziemniaki i podgotuj przez 8 minut (jeśli masz małe to 5 minut wystarczy). Wylej gorącą wodę spod ziemniaków i zalej je zimną by przestały się gotować.
  2. Nagrzej piekarnik do 175° C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  3. Przekrój ziemniaki na pół (przekrój je w ten sposób by połowy nie wywracały się). Używając drylownicy do jabłek lub melonów, wydrąż większosć miąższu pozostawiająć ½ cm margines. Nie wyrzucaj wydrążonego miąższu – można z niego zrobić pyszne frytki* (zobacz Uwagi).
  4. Posmaruj wnętrze łódek oliwą, posyp solą i opcjonalnie odrobiną chili (ja użyłam tureckiego chili pul biber). Piecz je przez 20 minut, poczym podkręć temperaturę do 250° C i przełóż blachę z łódkami na następną wyższą półkę. Piecz przez kolejne 10-15 minut aż łódki lekko się przypieką.
  5. Podczas gdy ziemniaki są w piekarniku, podgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni. Zeszklij posiekaną szalotkę i podsmaż czosnek. Dodaj wszystkie przyprawy (kumin, chili, cynamon i wędzoną paprykę) i dobrze wymieszaj. Rozgnieć połowę fasoli ubijakiem do ziemniaków. Po 2 minutach smażenia, wrzuć fasolę (i rozgniecioną i całą) na patelnię i dodaj trochę wody. Gotuj farsz na średnim ogniu przez kilka minut, jeśli jest zbyt suchy dodaj ciut więcej wody. Na koniec dopraw solą i sokiem z limonki.
  6. Napełnij upieczone łódki ciepłym farszem. Posyp posiekanymi pomidorkami, dymką i kolendrą. Podawaj przybrane plasterkami awokado i śmietaną z nerkowców.

Uwagi

*Polej miąższ oliwą, dopraw solą i przyprawami i włóż do gorącego (250° C) piekarnika. Piecz aż kulki zrobią się chrupkie i złociste. My jedliśmy je na lunch z resztką fasolowego farszu, pomidorkami i awokado.