Migdałowe ciasteczka z imbirem

pudełko ciasteczek imbirowych

Praca na swoim stawia dużo wyzwań, potrafi być stresująca ale równocześnie dużo bardziej satysfakcjonująca niż praca dla kogoś. Niewątpliwym wyzwaniem jest brak ustalonej rutyny. W przypadku stałej pracy, na przykład w biurze, gdy wyłączasz komputer na koniec dnia przestajesz myśleć o pracy. Gdy pracujesz na swoim ZAWSZE myślisz o pracy. Twój mózg bez przerwy wypluwa pomysły na udoskonalenia. Śnisz o pracy. Często pracujesz w weekendy bo akurat światło jest idealne do fotografii. Linie pomiędzy twoim życiem prywatnym i pracą zaczynają się zacierać. Moja kuchnia, na przykład, nagminnie wygląda jak po trzęsieniu ziemi bo zwykle pracuje nad trzema przepisami równocześnie i nie nadążam z porządkowaniem. Chwilami, gdy wszystko wydaje mi się wchodzić na głowę, tęsknię za psychiczną higieną pracy w biurze. Ale tylko chwilami, bo w rzeczywistości przeważają plusy.

Pracuję otoczona pomrukjącymi z zadowolenia kotami i mogę sobie je głaskać do woli kiedy tylko mam na to ochotę. Gdy w poniedziałek jest lampa, spontanicznie pakuję ręcznik i kanapki i leżę plackiem wsłuchując się w fale morza i popijając greckie espresso freddo. Mogę pójść na pilates o 11 rano lub rozsiąść się z kawą i ciastkami na zewnątrz kiedy tylko mi przyjdzie ochota. Ta kawa i ciastka to taki nasz codzienny rytułał gdy tylko słonko świeci (czyli prawie zawsze). Siedzimy sobie przed domem, gdamy i podjadamy (przepraszam „testujemy”) najnowsze wypieki od Lazy Cat Kitchen. Domyślam się, że taki chaos prowadzenia własnego biznesu nie jest marzeniem każdego, ale ja to lubię i żałuję tylko że tak długo mi zeszło zanim się odważyłam spróbować.

Wracając do ciastek to te migdałowe ciasteczka imbirowe robi się w mig i smakują wyśmienicie – według opinii Duncana, który musi biedak spróbować wszystkich moich pomysłów, ale nie owija w bawełę gdy coś mu nie podejdzie. Jeśli nie masz mąki migdałowej, poczekaj, nie musisz lecieć do sklepu. Te ciasteczka są świetnym sposobem by zużyć pozostałą po domowym mleku migdałowym pulpę. Jeśli chesz się dowiedzieć jak przekształcić pulpę z migdałów w bezglutenową mąkę migdałową, zaglądnij tutaj.

popołudniowa kawa i ciasteczka

przygotowywanie popołudniowej kawy

ciasteczko imbirowe w przekroju

podano popołudniową kawę

5.00 from 1 vote
Print

Składniki

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 2 szczypty soli
  • ¼ łyżeczki sody do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 5 łyżek łagodnej oliwy z oliwek
  • 3 płaskie łyżeczki startego imbiru
  • 4 łyżki świeżego soku z pomarańczy

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 175° C.
  2. W misce zamieszaj mąkę migdałową, sól, sodę do pieczenia i cynamon.
  3. Do suchych składników dodaj syrop klonowy, starty imbir i oliwę. Dokładnie wymieszaj i dodaj sok z pomarańczy – w zależność od tego jak miałka jest twoja mąka migdałowa (ta kupna będzie bardziej miałka) będziesz potrzebować mniej lub więcej soku. Dolewaj go łyżka po łyżce aż bedziesz w stanie łatwo uformować kulki z ciasta.
  4. Uformuj 12-14 kulek, rozłóż je na wyłożonej papierem blasze i rozpłaszcz każdą kulkę dłonią. Ciasteczka zachowują swój kształt podczas pieczenia więc nie musisz zostawiać dużych przerw między nimi.
  5. Piecz przez około 17 minut lub aż ciasteczka nabiorą ładnego koloru. Pozwól im trochę wystygnąć bo mogą się rozpadać prosto z pieca.

Uwagi

Mój przepis jest adaptacją tego przepisu.