Miseczka superfood z miętowym pesto

miseczka superfood z miętowym pesto

Ta miseczka superfood z miętowym pesto to dla mnie wiosna na talerzu. Jest lekka, zdrowa, pełna chrupkich, surowych warzyw i naturalnie bezglutenowa. Nie często używam pojęcia ‚superfood’ gdyż przez lata pracowałam w reklamie i zdaję sobie sprawę, że to po prostu wymysł marketingowy by wypromować składniki o wygórowanych cenach, często egzotyczne, pod pretekstem przesadzonych wartości zdrowotnych. Niestety jestem świadoma tego, że żadna ilość kiełków w dzisiejszym lunchu nie zrekompensuje mi zbyt wielu kawałków czekoladowych brownies, które pochłonełam dzień wcześniej. Chociaż…chwila, przecież kakao to też superfood?! 🙂 Pomimo mojego sceptycznego podejścia do tzw. superfoods, pozwoliłam sobie użyć tego określenia w tytule dzisiejszego przepisu, ale w dość luźnym znaczeniu. Przepis ten nie zawiera co prawda jagód goji ale zawiera świeże, sezonowe i nieprzetworzone składniki, na których opiera się zdrowa i dobrze zbilansowana dieta. Mnie osobiście spożycie tak różnorodnego, pełnego świeżych warzyw lunchu pobudza do działania – daje mi prawdziwy zastrzyk energii.

miseczka superfood z miętowym pesto składniki

miseczka superfood z miętowym pesto porcja4″ />

Składniki


MISECZKA SUPERFOOD

  • ½ szklanki komosy ryżowej
  • 200 g bobu (lub zielonego groszku)
  • 10 rzodkiewek, pokrojonych na plasterki
  • ½ awokado, pokrojonego na plasterki
  • ½ długiego ogórka, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula dymka, posiekana na plasterki
  • 1 rzodkiew, utarta na grubych oczkach
  • duża garść kiełków (użyłam domowych kiełków z fasoli mung)

MIĘTOWE PESTO

  • listki z 5 łodyżek mięty (około 30 listków), grubo posiekane
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka / 15 ml soku z limonki lub cytryny
  • 10 migdałów, grubo posiekanych
  • szczypta grubej soli
  • pieprz, do smaku
  • 4 łyżki / 60 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie


MISECZKA OBFITOŚCI

  1. Ugotuj komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu. Ja gotuję ją (pod przykryciem) w takiej proporcji 1 objętość komosy do 1½ objętości wody aż komosa wchłonie całą wodę. Wtedy wyjączam palnik i zostawiam ją na kolejne 10 minut by doszła – nie zdjemuję pokrywki.
  2. Zagotuj mały garnek z wodą. Do gotującej się wody wrzuć bób i gotuj przez jakieś 5 minut. W tym czasie, przygotuj miskę z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu. Po 5 minutach, spróbuj bób, jeśli zielony środek jest miękki to odcedź go i natychmiast wrzuć odcedzony bób do miski z zimną wodą. Obierz ze skórki.
  3. Rozdziel ugotowaną komosę, bób i resztę składników między dwie miseczki.

MIĘTOWE PESTO

  1. By zrobić pesto, ubij posiekane migdały na drobno w moździerzu. Następie dodaj czosnek i szczyptę grubej soli. Ubij aż czosnek zamieni się w pastę. Zacznij dodawać listki mięty w małych ilościach z odrobiną soku z limonki lub cytryny by zachowały ładny kolor. Rozgnieć miętę na drobne kawałeczki i na koniec powoli wlej olej mieszająć zawartość moździerza by zemulsyfikować pesto. Dopraw resztą soku z limonki, pieprzem i solą jeśli jest mało słone.