Mój makaron alla puttanesca

wegański makaron alla puttanesca

Dziś przepis na jedno z naszych ulubionych dań. Przyrządziłam je także dla kilku naszych znajomych, którzy albo byli u nas w gościach albo których kuchnie chwilowo okupiłam próbując oszczędzić im kłopotu gotowania dla dwójki wegan. Wszyscy byli zachwyceni tym prostym daniem. Jest to moja interpretacja słynnego włoskiego makaronu alla puttanesca. To danie, które perfekcyjnie łączy kontrastowe smaki. Jest sycące i lekkie zarazem. Idealne na letnią kolację i łatwo poddające się modyfikacjom gdy nagle masz spontanicznych ale wygłodniałych gości u progu. I do tego wszystkiego wygląda apetycznie…

Sekretem są tutaj dobrej jakości pomidory. Ja używam pomidorków koktajlowych bo są zwykle dużo słodsze niż ich wyrośnięci bracia i lepiej zachowują swój kształt. To właśnie ta słodycz pomidorów w połączenu z intensywnie kwaśnym smakiem kaparów i czarnych oliwek nadaje temu daniu tak doskonały smak. Pomidorki są delikatnie podduszone w sporej ilości czosnku, chili, kaparów i oliwek i to ten sok z pomidorów w połączeniu z oliwą tworzy lekki sos, który smakuje i pachnie latem.

wegański makaron alla puttanesca sos

makaron alla puttanesca składniki

Składniki

  • 340 g bezglutenowego makaronu penne (użyłam razowego)
  • 3 łyżki / 45 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 600 g / 50 dużych pomidorków koktajlowych, poćwiartowanych
  • 2 łyżki kaparów, drobno posiekanych
  • 30 czarnych oliwek Kalamata, wypestkowanych i poćwiartowanych
  • ½ łyżeczki ostrych płatków chili LUB ½-1 świeżej papryczki chili
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz, do smaku
  • świeża natka pietruszki, posiekana

Przygotowanie

  1. Zagotuj duży garnek z wodą. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Podgrzej duża patelnię na średnim ogniu. Wlej 3 łyżki oliwy i rozprowadź je po powierzchi patelni. Dodaj posiekany czosnek i połowę chili. Smaż delikatnie przez kilka minut, często mieszając by czosnek się nie przypalił. Dodaj posiekane kapary i smaż przez kolejne 2 minuty.
  3. Dodaj ćwiartki pomidorków, oliwki i cukier. Duś (mieszając od czasu do czasu) aż pomidorki trochę zmiękną ale nie rozpadną się. Dodaj więcej chili jeśli lubisz pikantne smaki, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Odcedź makaron ale zatrzymaj około 3 łyżki odcedzonej wody na wypadek gdy gotowe danie jest za suche.
  5. Wsyp ugotowany makaron na patelnię z sosem z pomidorków. Dobrze wymieszaj. Dopraw ponownie jeśli jest taka potrzeba. Jeśli danie wydaje się zbyt suche możesz dodać trochę wody spod makaronu.
  6. Podawaj natychmiast, posypane natką pietruszki.