Niskotłuszczowa granola z jabłkiem

niskotłuszczowa granola z jabłkiem śniadanie

Już dawno nie było żadnego nowego pomysłu na śniadanie, więc dziś to nadrabiamy. Na zdjęciach nasza najnowsza obsesja – domowa niskotłuszczowa granola z jabłkiem, robieniu której towarzyszy przepiękny zapach. Zapach jesieni. Jest dziecinnie prosta do zrobienia i świetnie się nadaje by szybko skomponować zdrowe śniadanie – w domu lub w pracy. Większość przepisów na granolę ma w składzie olej lub połączenie oleju i białka jajek, które nadają granoli przyjemnej chrupkości. Upiekłam ostatnio ciastka z użyciem aquafaby zamiast białek i rezultat był tak trafiony, że zainspirowało mnie to by spróbować tego samego triku w przypadku granoli. Udało się. Aquafaba nadaje granoli przyjemnej chrupkości i pozwala zredukować ilość użytego oleju. Jeśli nie przejmujesz się ilością oleju to pomiń aquafabę i podwój ilość oleju w poniższym przepisie. Którąkolwiek wersję zrobisz założę się, że wyzwaniem będzie by tą granolę odłożyć tylko na śniadania.

niskotłuszczowa granola z jabłkiem na blasze

niskotłuszczowa granola z jabłkiem zbliżenie

niskotłuszczowa granola z jabłkiem

Składniki

  • 1½ szklanki górskich płatków owsianych (bezglutenowych dla alergików)
  • 1 jabłko Granny Smith, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 60 g orzechów laskowych, grubo posiekanych
  • 30 g suszonej żurawiny, grubo posiekanej
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki / 30 ml aquafaby*
  • 2 łyżki / 30 ml oliwy z oliwek (lub 60 ml oliwy dla wersji bez aquafaby)
  • 4 łyżki / 60 ml syropu klonowego

Przygotowanie

  1. W dużej misce, zmieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy, cynamon i jabłko.
  2. W osobnym naczyniu zmieszaj syrop klonowy z olejem.
  3. Przy pomocy ręcznej trzepaczki do jajek, ubij aquafabę na delikatną pianę.
  4. Wlej mieszankę oleju i syropu klonowego do suchych składników i dokładnie je ze sobą wymieszaj. Dodaj pianę z aquafaby i wymieszaj raz jeszcze.
  5. Nagrzej pierkarnik do 150° C / 300° F. Rozłóż granolę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30-40 minut (mieszając co 15 minut) aż granola zrobi chrupka i złocista.
  6. Do gotowej granoli dodaj posiekaną żurawinę – jeśli dodasz ją z resztą składników to żurawina spali się i zrobi się twarda.
  7. Przechowywuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 2 tygodnie.

*Aquafaba to woda spod cieciorki. Można odlać ją z cieciorki w puszce lub przygotować z suchej cieciorki. By zrobić ją samemu należy namoczyć suchą cieciorkę w wodzie przez noc (8 h), wypłukać i gotować w świeżej wodzie przez około godzinę (aż cieciorka będzie zupełnie miękka). Następnie należy wyciągnąć cieciorkę przy pomocy cedzakowej łyżki – woda, która pozostanie w garnku jest właśnie aquafabą. Jeśli jest za rzadka (powinna mieć konsystencję zbliżoną do białka jajka), trzeba ją trochę zredukować gotując na małym ogniu bez przykrycia. Gotową aquafabę należy ostudzić przed użyciem.