Owsianka z pigwą w przyprawach korzennych

owsianka z pigwą w przyprawach

Lubicie pigwę? Ja do niedawna nie miałam zielonego pojęcia jak smakuje. Jak tylko skończyło się lato, w lokalnych warzywniakach pojawiły się skrzynki z intensywnie żółtymi owocami o chropowatej powierzchni. Z daleka przypominały gipsowe owoce jakie moja nauczycielka plastyki układała w martwą naturę. Z bliska wydawały się twarde i prawie niejadalne ale ich piękny kolor i zapach bardzo mnie intrygował. Zrobiłam kilka nieudanych podejść do zakupu aż w końcu odważyłam się z zamiarem wykorzystania mojej zdobyczy do czegoś super prostego.

Ponieważ zrobiło się za zimno na nasze letnie Bircher muesli, teraz zaczynamy dzień od owsianki. Pomyślałam więc sobie, że pigwa (będąca daleką kuzynką jabłka i gruszki) duszona w korzennych przyprawach świetnie się do takiej owsianki nada. Duncan z zaciekawieniem przyglądał się gdy z trudem kroiłam pigwy i, jak sam przyznał, był bardzo sceptyczny jak chodzi o obiecywaną nirwanę smakową. Po jakiś dwóch godzinach gdy dom przepełnił aromatyczny zapach, pojawił się zaopatrzony w widelec z pytaniem w oczach. Okazało się, że to była miłość od pierwszego kęsa. Co prawda by przygotować pigwę trochę się trzeba namęczyć to pyszny smak, piękny, niemal kwiatowy zapach i przepiękny różowy kolor z łatwością wynagrodzą wam cały trud.

świeże pigwy

pigwy duszone w przyprawach korzennych

owsianka z pigwą w przyprawach korzennych z boku

owsianka z pigwą w przyprawach korzennych z bliska

Składniki


PIGWA W PRZYPRAWACH KORZENNYCH (około 10 porcji)

  • 3 duże pigwy / około 1,2 kg
  • 1 laska wanilii, ziarenka wyskrobane
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 całe ziele angielskie
  • wstążka skórki cytryny
  • ½ szklanki brązowego cukru (moja wersja nie jest bardzo słodka, więc dodaj więcej cukru jeśli lubisz)
  • ½ cytryny

OWSIANKA (2 porcje)

  • 100 g płatków owsianych górskich (bezglutenowe dla wersji bez glutenu)
  • rzadkie mleko roślinne lub pełnotłuszczowe mleko kokosowe rozcieńczone 50% wodą
  • garść dowolnych orzechów, posiekanych
  • nasiona z ½ granata (opcjonalnie)
  • syrop klonowy lub z agawy, do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie

PIGWA W PRZYPRAWACH KORZENNYCH

  1. Przygotuj miskę z wodą i 2 łyżkami soku z cytryny. Obierz pigwy ze skórki, przekrój na pój, wydraż rdzeń i podziel każdą połówkę na 4 części. Gotowe kawałki włóż do miski z cytrynową wodą by zapobieć zbrązowieniu.
  2. Włóż kawałki pigwy do dużego garnka z przykrywką. Wlej 1 litr (4 szklanki) wody, dodaj wszystkie przyprawy łącznie z laską i wyskrobanymi nasionami wanilii i cukier. Przykryj przykrywką i doprowadź do zagotowania.
  3. Zmniejsz ogień na bardzo mały (ja użyłam nastawienia 1 z 6) i gotuj pigwę bardzo powoli przez 1½-2 godzin aż zrobi się zupełnie miękka. Przykryj garnek pokrywką ale zostaw mała szczelinę tak by część pary miała gdzie uciec i by powstały syrop mógł się powoli redukować. Im wolniej i dłużej będziesz gotować pigwę tym nabierze ona pięknieszego koloru. Gdy owoce są miękkie, delikatnie wyciągnij je z garnka i odłóż na bok. Ściągnij przykrywkę z garnka i delikatnie zredukj powstały syrop aż nabierze gęstości.

OWSIANKA

  1. Wsyp płatki owsiane do garnka i dodaj tyle mleka by je pokryć. Gotuj na małym-średnim ogniu, często mieszając. Jak tylko płatki wchłoną większość mleka, dolej więcej.
  2. Dodawaj mleka aż owsianka nabierze konsystencji jaką lubisz. Na koniec zagotuj owsiankę przez kolejną minutę lub dwie (na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza).
  3. Podawaj natychmiast z porcją podgrzanej pigwy w syropie, posypaną orzechami, nasionami granata i cynamonem.