Myślałam kiedyś, że przygotowanie domowego bulionu warzywnego wymaga za dużo czasu i wysiłku, więc jakoś się nie mogłam zabrać. Moja pierwsza próba utwierdziła mnie w tym przekonaniu bo ubzdurałam sobie, że trzeba wszystkie warzywa posiekać w drobniutką kostkę (tzw. mirepoix) co zajeło mi wieki i zniecheciło mnie kompletnie. Na początku zeszłego roku podjełam ponowną próbę i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu przyrządzenie bulionu okazało się dziecinnie łatwe. Zachęcił mnie również fakt, że robiąc własny wywar wiesz dokładnie co jesz. Pomimo tego, że producenci kostek bulionowych twierdzą, że zawierają one jedynie odparowany wywar z warzyw, sól i przyprawy, jestem pewna że jakaś chemia w nich czycha. W końcu żyjemy w czasach gdy cytryny nabłyszczane są wydzieliną tajskich chrząszczy (Laccifer lacca)! Czy ktoś wogóle domagał się lśniących cytryn?
Zanim przyrządzimy wywar, należy starannie umyć wszystkie warzywa by pozbyć się piasku i wszelkich niezapowiedzianych gości. Małe ilości ziemi lubią się czaić pomiedzy liściami pora, w zagłebieniu łodyżek selera naciowego oraz innych trudniej dostępnych miejscach. Nie ma nic gorszego niż zgrzytająca w zębach zupa. Po umyciu, należy pokrojć wszystko w duże kawałki (drobna kostka NIE jest konieczna:), wrzucić do garnka z przyprawami, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez conajmniej godzinę. Zostawić do ostygnięcia, odcedzić warzywa i przyprawy, przechowywać w lodówce – wywar powinnien spokojnie wytrzymać około 3-4 dni.
- sztuk: 2-3 litry
Składniki
- 3 marchewki
- 6 łodyżek selera naciowego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony bokiem noża
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki ziarenek pieprzu
- mała wiązka swieżej pietruszki
- zielona częsć pora
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- około 2 litry wody
Przygotowanie
- Dokładnie umyj wszystkie warzywa.
- Obierz cebulę i czosnek chociaż jesli masz pewność że w łupinkach nie czycha brud możesz zostawić je nieobrane. Cebulę pokrój na ćwiartki a czosnek połóż ’na boku’ i przygnieć go płaską krawędzią noża tak by wydobyć z niego więcej aromatu.
- Pokrój marchewki (nie trzeba obierać), seler naciowy i łodyżkę pora na grube kawałki
- Włóż wszystkie składniki do dużego garnka i zalej wodą, która powinna conajmniej pokryć wszystkie warzywa. Im więcej wody dodasz tym mniej intensywny będzie twój wywar.
- Całość gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem przez około 1.5 godziny. Po ostygnięciu, przecedź przez sito i przelej do słoika lub innego pojemnika. Przechowywuj w lodówce.