• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Puszyste wegańskie brioszki

4 lutego, 2015 autor Duncan - 4

bułki, drożdże, kuchnia francuska, pieczywogo to recipe

go to recipe

brioszka z dżemem na śniadanie

Brioszka to bardzo enigmatyczne i skomplikowane francuskie pieczywo. Próbowałem różnych „brioszek”. Takich gigantycznych, podobnych do włoskiego Panettone, innych z marcepanowym nadzieniem oraz malutkich bułeczek, które były tak słodkie, że swoim smakiem przypominały bardziej ciastka. Jak widać, brioszki potrafią bardzo się od siebie różnić pod względem rozmiaru, formy, składników i ilości cukru.

Moja brioszka ma w sobie wszystkie cechy, które każda szanująca się brioszka mieć powinna:

  • przyjemny słodki (ale nie za słodki) smak
  • przypieczoną skórkę
  • delikatny i puszysty środek

Pomimo, że nie używam takich tradycyjnych składników jak jajka i pokaźna ilość masła, pokaże wam jak zrobić osiem słodkich wegańskich bułeczek, które (wraz z dżemem i kawą) są idealne na leniwe śniadanie. Nadają się również świetnie jako bułki do roślinnych burgerów (przepis już niebawem!). Wegańskie brioszki zawdzięczają swoją chrupką, przypieczoną skórkę odrobinie oliwy  zmieszanej z mlekiem migdałowym, słodycz niewielkiej ilości brązowego cukru a puszysty środek starannemu wyrabianiu ciasta.

brioszki na blasze

upieczone brioszki

brioszki krok po kroku

5.00 from 1 vote
Print
  • sztuk: 8
  • czas przygotowania: 3 h
  • czas przygotowania: 15 min

Składniki

  • 270 g mąki typu 650
  • 200 g mąki typu 500
  • 7g drożdży suszonych typu instant
  • 300ml ciepłego mleka migdałowego + 1 łyżka do posmarowania ciasta
  • 2 łyżki brązowego cukru demerara
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania ciasta i blachy
  • garść sezamu

Przygotowanie

  1. W dużej misce, połącz mąki, cukier i drożdże.
  2. Wlej podgrzane (letnie) mleko migdałowe i wszystko zamieszaj drewnianą łyżką.
  3. Gdy wszystkie składniki połączą się opróżnij miskę na blat/stolnicę (zdjęcie nr 1).
  4. Wyrabiaj ciasto przytrzymując jeden koniec ciasta lewą ręką i rozciągając drugi koniec prawą (zdjęcie 2). Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz. Wyrabiaj w ten sposób przez około 10 minut.
  5. Gdy ciasto zrobi się gładkie i lśniące (zdjęcie 3), włóż je do lekko naoliwionej miski, posmaruj jego powierzchnię oliwą i przykryj miskę czystą ścierką. Pozostaw w ciepłym (ale nie za ciepłym, np. nie przy zapalonym kominku) miejscu na 1-2 godzin (aż ciasto dwukrotnie urośnie).
  6. Wyłóż ciasto na blat/stolnicę i naciśnij je dłońmi kilkakrotnie tak by pozbyć się baniek powietrza jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży (zdjęcie 4).
  7. Nożem do krojenia chleba, podziel ciasto na 8 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę (zdjęcia 5 i 6).
  8. Ułóż uformowane kulki na natłuszczonej oliwą blasze (zostawiając przynajmniej 3 cm odstępy pomiędzy nimi). Przykryj kuchenną folią samoprzylepną i odstaw na kolejną godzinę.
  9. Nagrzej piekarnik do 210° C.
  10. Połącz 1 łyżkę oliwy z 1 łyżką mleka migdałowego. Posmaruj tą mieszanką wierzch brioszek a następnie posyp je sezamem.
  11. Włóż brioszki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 13-15 minut (aż ładnie zbrązowieją).
UDOSTĘPNIJ
jajko z ziaren chia
Wcześniejszy przepis:
Jajka z siemienia lnianego i ziaren chia
Późniejszy przepis:
Wegańskie burgery z chrupiącymi frytkami
Autorem tego przepisu jest Duncan. Jest on również techniczną podporą bloga oraz Wydziałem ds Pieczenia Chleba. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak powstał Lazy Cat Kitchen. O Duncana drugiej pasji – bieganiu - możesz poczytać tutaj . Możesz go również znaleść na Twitterze.

Spróbuj również

turecki chleb do zagniatania z góry

Turecki chleb bez zagniatania

naan bread toppings

Wegański chleb naan

lukrowanie zawijaków z cynamonem

Drożdżowe zawijaki z cynamonem

drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami z bliska

Drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Dorota mówi

    5 lutego, 2017 o 9:16 pm

    Wow jestem pod wrażeniem przepisu, zdjęć i bloga, choć dopiero tu trafiłam. Jesteś na światowym poziomie.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      6 lutego, 2017 o 1:15 pm

      Dziękuję pięknie za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie! Ania

      Odpowiedz
  2. Diana mówi

    30 kwietnia, 2020 o 10:47 pm

    Witam. Czy mleko migdałowe jest nie do zastąpienia innym roślinnym? Podobne pytanie o mąkę 650 🙂 bułki wyglądają świetnie!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      1 maja, 2020 o 12:36 am

      Tak, moze byc inne mleko a co do maki to im nizszy number to bardziej jak drozdzowki (delikatne) wyjda wiec tez mozna jak trzeba. Powodzenia! Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes