Brioszka to bardzo enigmatyczne i skomplikowane francuskie pieczywo. Próbowałem różnych „brioszek”. Takich gigantycznych, podobnych do włoskiego Panettone, innych z marcepanowym nadzieniem oraz malutkich bułeczek, które były tak słodkie, że swoim smakiem przypominały bardziej ciastka. Jak widać, brioszki potrafią bardzo się od siebie różnić pod względem rozmiaru, formy, składników i ilości cukru.
Moja brioszka ma w sobie wszystkie cechy, które każda szanująca się brioszka mieć powinna:
- przyjemny słodki (ale nie za słodki) smak
- przypieczoną skórkę
- delikatny i puszysty środek
Pomimo, że nie używam takich tradycyjnych składników jak jajka i pokaźna ilość masła, pokaże wam jak zrobić osiem słodkich wegańskich bułeczek, które (wraz z dżemem i kawą) są idealne na leniwe śniadanie. Nadają się również świetnie jako bułki do roślinnych burgerów (przepis już niebawem!). Wegańskie brioszki zawdzięczają swoją chrupką, przypieczoną skórkę odrobinie oliwy zmieszanej z mlekiem migdałowym, słodycz niewielkiej ilości brązowego cukru a puszysty środek starannemu wyrabianiu ciasta.
- sztuk: 8
Składniki
- 270 g mąki typu 650
- 200 g mąki typu 500
- 7g drożdży suszonych typu instant
- 300ml ciepłego mleka migdałowego + 1 łyżka do posmarowania ciasta
- 2 łyżki brązowego cukru demerara
- 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania ciasta i blachy
- garść sezamu
Przygotowanie
- W dużej misce, połącz mąki, cukier i drożdże.
- Wlej podgrzane (letnie) mleko migdałowe i wszystko zamieszaj drewnianą łyżką.
- Gdy wszystkie składniki połączą się opróżnij miskę na blat/stolnicę (zdjęcie nr 1).
- Wyrabiaj ciasto przytrzymując jeden koniec ciasta lewą ręką i rozciągając drugi koniec prawą (zdjęcie 2). Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz. Wyrabiaj w ten sposób przez około 10 minut.
- Gdy ciasto zrobi się gładkie i lśniące (zdjęcie 3), włóż je do lekko naoliwionej miski, posmaruj jego powierzchnię oliwą i przykryj miskę czystą ścierką. Pozostaw w ciepłym (ale nie za ciepłym, np. nie przy zapalonym kominku) miejscu na 1-2 godzin (aż ciasto dwukrotnie urośnie).
- Wyłóż ciasto na blat/stolnicę i naciśnij je dłońmi kilkakrotnie tak by pozbyć się baniek powietrza jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży (zdjęcie 4).
- Nożem do krojenia chleba, podziel ciasto na 8 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę (zdjęcia 5 i 6).
- Ułóż uformowane kulki na natłuszczonej oliwą blasze (zostawiając przynajmniej 3 cm odstępy pomiędzy nimi). Przykryj kuchenną folią samoprzylepną i odstaw na kolejną godzinę.
- Nagrzej piekarnik do 210° C.
- Połącz 1 łyżkę oliwy z 1 łyżką mleka migdałowego. Posmaruj tą mieszanką wierzch brioszek a następnie posyp je sezamem.
- Włóż brioszki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 13-15 minut (aż ładnie zbrązowieją).