Puszyste wegańskie brioszki

brioszka z dżemem na śniadanie

Brioszka to bardzo enigmatyczne i skomplikowane francuskie pieczywo. Próbowałem różnych „brioszek”. Takich gigantycznych, podobnych do włoskiego Panettone, innych z marcepanowym nadzieniem oraz malutkich bułeczek, które były tak słodkie, że swoim smakiem przypominały bardziej ciastka. Jak widać, brioszki potrafią bardzo się od siebie różnić pod względem rozmiaru, formy, składników i ilości cukru.

Moja brioszka ma w sobie wszystkie cechy, które każda szanująca się brioszka mieć powinna:

Pomimo, że nie używam takich tradycyjnych składników jak jajka i pokaźna ilość masła, pokaże wam jak zrobić osiem słodkich wegańskich bułeczek, które (wraz z dżemem i kawą) są idealne na leniwe śniadanie. Nadają się również świetnie jako bułki do roślinnych burgerów (przepis już niebawem!). Wegańskie brioszki zawdzięczają swoją chrupką, przypieczoną skórkę odrobinie oliwy  zmieszanej z mlekiem migdałowym, słodycz niewielkiej ilości brązowego cukru a puszysty środek starannemu wyrabianiu ciasta.

brioszki na blasze

upieczone brioszki

brioszki krok po kroku

5.00 from 1 vote
Print

Składniki

  • 270 g mąki typu 650
  • 200 g mąki typu 500
  • 7g drożdży suszonych typu instant
  • 300ml ciepłego mleka migdałowego + 1 łyżka do posmarowania ciasta
  • 2 łyżki brązowego cukru demerara
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania ciasta i blachy
  • garść sezamu

Przygotowanie

  1. W dużej misce, połącz mąki, cukier i drożdże.
  2. Wlej podgrzane (letnie) mleko migdałowe i wszystko zamieszaj drewnianą łyżką.
  3. Gdy wszystkie składniki połączą się opróżnij miskę na blat/stolnicę (zdjęcie nr 1).
  4. Wyrabiaj ciasto przytrzymując jeden koniec ciasta lewą ręką i rozciągając drugi koniec prawą (zdjęcie 2). Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz. Wyrabiaj w ten sposób przez około 10 minut.
  5. Gdy ciasto zrobi się gładkie i lśniące (zdjęcie 3), włóż je do lekko naoliwionej miski, posmaruj jego powierzchnię oliwą i przykryj miskę czystą ścierką. Pozostaw w ciepłym (ale nie za ciepłym, np. nie przy zapalonym kominku) miejscu na 1-2 godzin (aż ciasto dwukrotnie urośnie).
  6. Wyłóż ciasto na blat/stolnicę i naciśnij je dłońmi kilkakrotnie tak by pozbyć się baniek powietrza jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży (zdjęcie 4).
  7. Nożem do krojenia chleba, podziel ciasto na 8 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę (zdjęcia 5 i 6).
  8. Ułóż uformowane kulki na natłuszczonej oliwą blasze (zostawiając przynajmniej 3 cm odstępy pomiędzy nimi). Przykryj kuchenną folią samoprzylepną i odstaw na kolejną godzinę.
  9. Nagrzej piekarnik do 210° C.
  10. Połącz 1 łyżkę oliwy z 1 łyżką mleka migdałowego. Posmaruj tą mieszanką wierzch brioszek a następnie posyp je sezamem.
  11. Włóż brioszki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 13-15 minut (aż ładnie zbrązowieją).